Dostupni linkovi

Šta neminovni pad Avdijivke govori o raspoloženju na ukrajinskom ratištu


Ratište kod Avdijevke
Ratište kod Avdijevke

U šumovitoj jugoistočnoj oblasti Avdijivka industrijskog grada Donbas, gdje se ukrajinske trupe grčevito odupiru ruskim napadima, nalazi se objekat "Carski lov", u kojem su se nekad turisti opuštali u restoranu, hotelu, baštama i na otvorenom bazenu.

Kako piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku, objekat je služio i ukrajinskim snagama kao utvrđena baza, a 53. motorizovana i 110. mehanizovana brigada, između ostalih, ciklično su ulazile i izlazile u pokušaju odbrane sada razoreni grad, koji ruske snage pokušavaju da opkole od oktobra.

Početkom prošlog mjeseca, ruski inženjeri i druge trupe počeli su da se prikradaju stotinama metara ispod zemlje s juga. Kretali su se ispod objekta kroz djelomično poplavljeni tunel za odvod vode i rezali metalne cijevi, koristeći nadzemne eksplozije minobacača da prikriju buku.

Oko 17. januara, nepoznati broj ruskih trupa, njih 150 prema nekim procjenama, pojavio se iza ukrajinskih linija, zbog čega su ukrajinske trupe, u žestokim višednevnim naporima, pokušavale da odbiju napad.

Iznenadni upad, koje su detaljno opisali ruski ratni blogeri a potvrdili ukrajinski izvori, djelimično je odbijen. Ipak, posljednjih dana stižu izvještaji o ruskim vojnicima u samom gradu koji se, kvart po kvart, bore sa ukrajinskim snagama.

Osim ukoliko ne dođe do velike taktičke greške Rusije ili ukoliko Ukrajina ne iskoristi svoje pojačane rezerve, Avdijivka će vjerovatno biti okupirana za nekoliko sedmica, ako ne i dana, kažu posmatrači.

"Ako smo prije nekoliko sedmica rekli da je situacija vrlo teška, ali pod kontrolom, sada je vrlo teška i na nekim mjestima kritična", kazao je 6. februara šef gradske vojne uprave Vitalij Barabaš za ukrajinski državni TV program.

"Ruske jedinice su se ukopale u jednoj od ulica na sjevernoj periferiji", rekao je Jurij Butusov, ukrajinski aktivista i novinar u objavi na Telegramu. "Prije dvije sedmice neprijatelj je uspio da uđe u dvije ulice na južnoj periferiji grada. Situacija je kritična."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Duž 1.200 kilometara dugog fronta, ukrajinsko nezadovoljstvo pretvara se u malodušnost dok ruske snage sporo i mukotrpno napreduju u Avdijivki ali i na najmanje još jednoj lokaciji, u Kupjansku, u regionu Harkov dalje na sjeveru.

Sa političkim sukobima u SAD-u koji su zaustavili isporuku paketa oružja vrijednog 60 milijardi dolara i naznakama da bi popularni, najviši vojni komandant Ukrajine mogao biti otpušten, raspoloženje u Ukrajini uoči druge godišnjice ruske invazije tone u još veću sumornost.

"Situacija je teška, užasna i vrlo je vjerovatno da će do kraja mjeseca Avdijivka morati da bude napuštena", rekao je za Current Time Ivan Stupak, analitičar Ukrajinskog instituta za budućnost. "To je jasno čak i ljudima koji nisu uključeni u rat."

Ukrajinci su "u globalu rezignirani. Mislim, (svi) razumiju rizike ako ne bude finansiranja iz SAD-a, ali čine što mogu", rekao je Mikola Bielieskov, analitičar u Nacionalnom institutu za strateške studije. "Poput pokušaja da se poveća proizvodnja dronova, na primjer."

Ukrajinski vojnici pucaju iz automatskog artiljerijskog oružja prema ruskim položajima u blizini Avdijivke, 26. decembar 2023.
Ukrajinski vojnici pucaju iz automatskog artiljerijskog oružja prema ruskim položajima u blizini Avdijivke, 26. decembar 2023.

"Glavno otvoreno pitanje je 'šta je sljedeće u drugom dijelu godine' ili hoćemo li moći da izdržimo narednu rundu ruske ofanzive bez veće pomoći SAD-a", rekao je.

A kada je u pitanju Avdijivka, "ako Rusija može da nanese veliku štetu dok mi pokušavamo sa snabdijemo gradski garnizon, onda je bolje povući se", rekao je Bielieskov. "Ako ne, onda je bolje boriti se."

'Stabilno, ali stabilno loše i sve gore'

Ojačana novim Zapadnim oružjem, odnosno tenkovima, oklopnim transporterima, automatskom artiljerijom i borbenim vozilima za pješadiju, ukrajinska vojska pokrenula je veliku protivofanzivu prošlog juna.

Cilj je bio da se probiju ruske linije na nekoliko mjesta: južno od Orihiva u Zaporožju, zatim južno od Velike Novosilke u Donjecku dalje na istok, ali i na sjeveru, oko izbrisanog grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti.

Ti su napori, međutim, pali u vodu krajem prošle godine, a osujetili su ih dobro izgrađeni rovovi i protivtenkovska odbrana koji su nanijeli velike gubitke ukrajinskim brigadama koje je obučavao NATO. Ambiciozni, paralelni napor da se pređe rijeka Dnjepar u blizini Hersona na jugu i tamo postavi mostobran takođe je zaustavljen, a ukrajinski vojnici nesigurno su se držali u malom selu, bez mogućnosti da se probiju.

U međuvremenu, u oktobru, ruske snage pokrenule su sopstvenu kontraofanzivu manjeg opsega, vršeći pritisak na ukrajinske trupe, posebno u Avdijivki, koja je poznatija kao dom nekadašnje najveće fabrike metalurškog ugljena u zemlji. Relativna visina grada omogućila je ukrajinskim trupama da ugroze ključni autoput na istoku i izvrše pritisak na grad Donjeck, čija je periferija samo deset kilometara južno.

Ruske snage pokušale su da opkole grad, prodirući u sela na sjeverozapadu i jugoistoku, ali ih je spriječila ukrajinska odbrana. Inostrani stručnjaci rekli su da je Rusija pretrpjela velike gubitke u opremi, kao i u ljudstvu, posebno među jedinicama sastavljenim od zatvorenika.

Ukrajinski ministar odbrane rekao je da je Rusija u prvom mjesecu izgubila najmanje jednu brigadu, odnosno oko 4.000 vojnika.

Ruski komandanti tada su promijenili taktiku i počeli da brutalno napadaju sa svih strana grada, izvijestio je krajem novembra Barabaš, gradski vojni komandir.

Ukrajinske trupe su u međuvremenu počele da izvještavaju o ozbiljnoj nestašici municije u Avdijivki i na drugim mjestima. Prema jednoj procjeni, Ukrajina je ispalila samo 2.000 artiljerijskih granata dnevno u decembru, što je pad u odnosu na 7.000 od godinu ranije. Nasuprot tome, ruske snage dosezale su broj od oko 10.000 granata dnevno.

Zatim je uslijedio iznenadni napad 17. januara kroz podzemni vodeni tunel. Uprkos tome što su ograničile rusko napredovanje, ukrajinske trupe sada su navodno bile prisiljene da se angažuju u južnim i sjevernim okruzima u borbama blok po blok. Neki izvještaji govore da je put zapad-istok koji Ukrajina koristi za snabdijevanje odbrane i evakuaciju ranjenika sve više ugrožena, a neki ruski ratni blogeri konstatovali su da ukrajinska odbrana pada.

"Situacija oko Avdijivke je, rekao bih, stabilna, ali stabilno loša i ide ka gorem", rekao je Michael Kofman, odbrambeni analitičar Karnegijeve fondacije za međunarodni mir, u podkastu objavljenom 30. januara. "Budući da ruske snage ostvaruju postupne uspjehe... Još se držim svoje prethodne procjene da postoje dobre šanse da će Avdijivka na kraju biti izgubljena."

Zakonodavna paraliza

Neuspjesi na bojnom polju povezani su sa zakonodavnom paralizom u Vašingtonu koji je bio najveći pojedinačni izvor oružja i vojne opreme za Ukrajinu od pokretanja invazije u februaru 2022.

Uprkos molbama predsjednika Joea Bidena, republikanski poslanici nijesu odobrili novi paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 60 milijardi dolara, povezujući ga s revizijom američke migrantske politike čiji su izgledi za usvajanje sada takođe veoma nejasni. Nije jasno ni hoće li poslanici i Bijela kuća uspjeti da okončaju zastoj, koji je takođe zamrznuo vojnu pomoć Izraelu.

Ukrajinske trupe, i ukrajinsko društvo uopšte, takođe se pripremaju za očekivano svrgavanje glavnog vojnog komandanta, generala Valerija Zalužnija. U intervjuu emitovanom 4. februara na italijanskoj televiziji, predsjednik Volodimir Zelenski signalizirao je da razmatra otpuštanje Zalužnija, koji je naširoko popularan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom posjete Avdijivki, 29. decembar 2023
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom posjete Avdijivki, 29. decembar 2023

Ukrajinci uglavnom i dalje podržavaju i vladu Zelenskog i cjelokupnu borbu protiv ruske invazije, prema anketi koju je u decembru objavio kijevski Međunarodni institut za sociologiju. Anketa, međutim, pokazuje i pad optimizma u poređenju sa prethodnom godinom, kada je Ukrajina imala dvije uspješne protivofanzive u Harkivu i na jugu, u Hersonu.

Zelenski je, s druge strane, nastojao da ojača moral vojnika posjećujući potencijalno opasne lokacije na prvoj liniji fronta, uključujući Avdijivku u posljednjoj sedmici decembra. Nedavno je obišao i Robotine, selo u Zaporožiju gdje ruske snage sprovode istražne napade.

"Rusija trenutno ima stratešku inicijativu", rekao je Mick Ryan, penzionisani general major vojske Australije, u članku koji je 5. februara objavio Foreign Affairs. "Nažalost, poraz (Ukrajine) je i dalje moguć ishod."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG