Dostupni linkovi

EU žali što ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjeno


Evropska unija (EU) žali zbog oslobađajuće presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

"Duboko žalimo, što je ubistvo ovog novinara ostalo nekažnjeno nakon 24 godine. Pozivamo nadležne institucije, da prekinu nekažnjivost u ovom slučaju i osiguraju da počinioci budu pozvani na odgovornost", izjavila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero.

Ona je dodala da je novinarima potrebno okruženje koje im omogućava da rade u bezbednom i sigurnom stanju bez straha od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona.

"Stav EU je u tom smislu krajnje jasan", naglasila je Pisonero.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Četvoricu pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

25 minuta tišine za 25 godina čekanja na pravdu za ubistvo Slavka Ćuruvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG