Dostupni linkovi

Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji kojom poziva na istragu o izborima


Brisel - Evropski parlament glasa o rezoluciji o Srbiji u vezi sa navodnim nepravilnostima tokom izbora 8. februar 2024.
Brisel - Evropski parlament glasa o rezoluciji o Srbiji u vezi sa navodnim nepravilnostima tokom izbora 8. februar 2024.

Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

Za rezoluciju Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora je glasalo 461 poslanika; protiv ih je bilo 53 i 43 uzdržanih.

Koje su poruke rezolucije EP

Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda, jer se proširuju pojedini navodi, uključujući i one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou izvan delokruga obuhvaćenog izveštajima OEBS/ODIHR (Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava)", stoji u izglasnoj rezoluciji.

"Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da detaljno prati izveštaje Revizorskog suda i da odmah započne reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata", precizira se.

Parlament podvlači da ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi ove istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, poziva na obustavu finansiranja EU na osnovu teških kršenja pravila zakona u vezi sa izborima u Srbiji.

Ocenjuje se da su parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 17. decembra "odstupili od međunarodnih standarda i opredeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane zvaničnika da bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost".

Ističe se da se ovi izbori ne mogu smatrati održanima u pravednim uslovima zbog navoda o "široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji".

U tekstu se sa ozbiljnom zabrinutošću konstatuju brojni dokazi koje su prikupili međunarodni i domaći posmatrači, koji pokazuju aktivnosti koje su prethodile i tokom izbornog dana, a koje su mogle promeniti izborni ishod, te su, navodi se, mogle kritično uticati posebno na rezultate izbora za grad Beograd i ozbiljno narušiti legitimitet parlamentarnih izbora.

"Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, nedostaju dovoljno primenjeni osnovni demokratski standardi EU i međunarodni standardi. Pozivaju se vlasti Srbije da obezbede dovoljno demokratskih garancija za održavanje sledećih redovnih lokalnih izbora 2024. godine, kao i budućih izbora", ističe se u rezoluciji EP.

Rezolucijom se žali zbog nedostatka institucionalnog odgovora na ozbiljne sumnje o umešanosti zvaničnika u izborne manipulacije i zloupotrebe, što, prema usaglašenom tekstu rezolucije, održava nekažnjivost i osigurava kontinuitet ove prakse.

Takođe se navodi da neke od izbornih nepravilnosti, koje su dovele do izbora u decembru 2023, predstavljaju potencijalno kršenje zakona i Ustava Srbije.

Evropski poslanici rezolucijom oštro osuđuju i neosnovane tvrdnje srpskih vlasti da su države članice Evropske unije bile umešane u organizovanje postizbornih protesta.

Izražavaju žaljenje što su protesti iskorišćeni kao povod za širenje anti-EU narativa u medijima bliskim vladajućoj stranci.

Inače rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno niti politički obavezujuće za države članice i evropske institucije.

Reakcije nakon usvajanja rezolucije

Andreas Šider, poslanik iz redova socijaldemokrata, grupacije koja je pokrenula incijativu da se održi rasprava i usvoji rezolcija o Srbiji je poručio da ovim dokumentim, Evropski parlament šalje važnu poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranic (SNS). On smatra da vladajući u Srbiji sistematski ignorišu međunarodne pozive za rešavanje prijavljenih izbornih nepravilnosti i poštovanje međunarodnih demokratskih standarda.

Tonino Picula, iz iste politčke grupacije je ocenio da je teško poverovati da se alarmantne tvrdnje o prevari odnose na kandidata za članstvo u EU. Picula je mišljenja da EU mora da prekine svoju politiku smirivanja Vučića i da obezbedi da Srbija, kao najveća zemlja u regionu, u potpunosti preuzme odgovornost za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.

"Ovde najveći deo odgovornosti leži na evropskim konzervativcima – Vučićevoj političkoj porodici – koji treba da prestanu da zatvaraju oči na ono što se dešava u Srbiji. Kao da EPP ništa nije naučila iz njihovih poslova sa Viktorom Orbanom", podvukao je Tonino Picula.

Podsetimo Evropski narodnjaci (EPP) bili su protiv rasprave i usvajanja rezolucije o Srbiji pre konačnog izveštaja OEBS/ODHIR.

Uoči glasnaja o rezoluciji se oglasio i Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju u EP i član EPP.

U saopštenju Bilčik tvrdi da su brojne neregularnosti obeležile izbore u Srbiji. Poručio je da je ključno da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora te da Srbija sprovede sve preporuke OEBS-a i misije ODIHR bez odlaganja.

Bilčik u saopštenju se nije pozabavio ključnim porukama iz rezolucije koje se odnose na međunarodnu istragu i moguću suspenziju evropskih fondova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG