Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kazne, zatvor i psihijatrijski pritvor za protivnike rata u Rusiji; Zastava Aboridžina nad Sidnejom


Ruska umetnica i aktivstkinja Aleksandri Skočilenko kojoj je sud u Sankt Peterburgu naložio da ode na ispitivanje u psihijatrijsku kliniku, pošto je etikete s cenama u supermarketu menjala detaljima o ratu u Ukrajini.
Ruska umetnica i aktivstkinja Aleksandri Skočilenko kojoj je sud u Sankt Peterburgu naložio da ode na ispitivanje u psihijatrijsku kliniku, pošto je etikete s cenama u supermarketu menjala detaljima o ratu u Ukrajini.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Novi susret pregovarača Srbije i Kosova 21. juna u Briselu – Nova runda dijaloga Srbije i Kosova, na nivou glavnih pregovarača dve države, biće održana 21. juna u Briselu. Portparol Evropske unije Peter Stano najavio je da će se na sastanku raspravljati o sporazumu o energetici.
  • U Izraelu najavljeno raspuštanje parlamenta i novi izbori – Izraelski poslanici glasaće sledeće nedelje za raspuštanje parlamenta, otvarajući put za pete izbore u zemlji u tri godine, nakon višenedeljnog pritiska na krhku vladajuću koaliciju premijera Naftalija Beneta.
  • Guverner Luganska navodi da je situacija 'izuzetno teška' na istočnom frontu – Guverner ukrajinske oblasti Lugansk, koja je poprište najjačih ruskih napada poslednjih nedelja, rekao je da je situacija od ponedeljka uveče "izuzetno teška" duž cele tamošnje linije fronta. "Ruska armija je akumulirala dovoljnu količinu rezervi da započne ofanzivu velikih razmera", rekao je guverner Sergej Gajdaj.
  • Kosovo i Albanija potpisali 19 sporazuma – Na zajedničkoj sednici vlada Kosova i Albanije u Prištini 20. juna postignuto je 19 sporazuma u oblasti obrazovanja, carine, energetike, poljoprivrede, putne infrastrukture, transporta, zdravstva, odbrane i pravosuđa.

Balkan na RSE

Brauder: Zakon Magnitski bi izvukao Srbiju iz stiska Rusije – Britanski investitor i politički aktivista američkog porekla Bil Brauder rekao je da bi donošenje srpskog Magnitski zakona bilo možda najsimboličniji način da se Srbija izvuče iz stiska Vladimira Putina, jer je taj zakon nešto što predsednik Rusije mrzi više od bilo čega drugog. Brauder je bio inicijator i lobista Magnitski zakona koji je 2012. usvojen u SAD i kojim se kažnjavaju osobe povezane s kršenjem ljudskih prava u Rusiji.

Partokratija u srži ko god da je na vlasti u Crnoj Gori – Postavljanje partijskih ljudi na čelne pozicije državnih preduzeća u Crnoj Gori predstavlja neprekinutu praksu, iako su u poslednje dve godine formirane tri Vlade različitih političkih subjekata.

Ima li efekata susreta Dodika i Putina? – Dok se na Zapadu čini sve kako bi se ojačao zid izolacije oko Rusije zbog njene agresije na Ukrajinu, Milorad Dodik u svojstvu člana Predsedništva BiH je jedan od poslednjih zvaničnika iz Evrope koji se sa njim sreo. Kao i poslednji, niz sastanaka Dodika i Putina u poslednjih deset godina su se, međutim, uglavnom završavali porukama podrške.

Svakog meseca na granice EU dođe oko 300 dece bez pratnje – Na granice Evropske unije svaki mesec stiže oko 300 dece bez pratnje, najčešće iz Avganistana, Sirije i Iraka. Među njima je bio i 18-godišnji Sadžid Kan iz Avganistana koji je s 15 godina kao migrant preko Hrvatske nekoliko puta pokušao da stigne do zapadne Evrope. "Jednom sam šest dana hodao po Hrvatskoj, a jednom punih 11 dana. Na slovenačkoj granici ulovila nas je policija i pretukla mene i druge dečke koji su bili sa mnom. Molim vas, postupajte sa svim ljudima jednako kao što postupate sa decom iz Ukrajine i drugih evropskih zemalja", pozvao je Kan na konferenciji za novinare na zagrebačkom Markovom trgu, između zgrada Vlade i Sabora.

Rat u Ukrajini

Protivnicima rata u Rusiji prete kazne, zatvor i psihijatrijski pritvor – Ruskinja izbezumljena ratom u Ukrajini objavila je fotografiju koja prikazuje predsednika Putina u plamenu i napisala da treba da "gori u paklu". Sada joj preti novčana kazna i moguć psihijatrijski pritvor. Na ispitivanje u psihijatrijsku kliniku je poslata i umetnica koja je u supermarketu umesto cena stavljale natpise povezane s ratom u Ukrajini.

Pogledajte video prilog Civili ostaju u Avdijivku uprkos ruskom granatiranju o životu u gradu Avdijivka na istoku Ukrajine u kojem je pre ruske invazije živelo oko 20.000 stanovnika. Sada je u gradu pod neprekidnim ruskim granatiranjem, bez struje i tekuće vode, oko 3.000 civila.

Svet

Zastava Aboridžina ipak će se zavijoriti iznad Sidneja – Nakon decenija odbijanja, vlada Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske države, odlučila je da dodeli sredstva za trajno postavljanje zastave Aboridžina na vrhu mosta u Sidneju u cilju pomirenja i jedinstva između starosedelačkog naroda i drugih Australijanaca, pišu svetski mediji.

Zaviri ispod površine

Za kraj preporučujemo novu epizodu podcasta Zaviri ispod površine o tome koliko nas ime određuje, koliko nam olakšava ili otežava život i šta ako želimo da ga promenimo.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG