Dostupni linkovi

Guverner Luganska navodi da je situacija 'izuzetno teška' na istočnom frontu


Dim i plamen se dižu nakon vojnog udara na kompleks hemijske fabrike Azot u Severodonjecku, 18. juna 2022.

Ruske snage zauzele su teritoriju duž fronta u istočnoj Ukrajini i pojačale pritisak na dva ključna grada 20. juna, javila je agencija Rojters.

Guverner ukrajinske oblasti Lugansk, koja je poprište najjačih ruskih napada poslednjih nedelja, rekao je da je situacija od ponedeljka uveče "izuzetno teška" duž cele tamošnje linije fronta.

"Ruska armija je akumulirala dovoljnu količinu rezervi da započne ofanzivu velikih razmera", rekao je guverner Sergej Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

On je rekao da ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka, osim hemijske fabrike Azot, gde se stotine civila skrivaju nedeljama, a put koji povezuje Severodonjeck i njegov bratski grad Lisičansk sa gradom Bahmut bio je pod stalnom granatiranjem.

"Lisičansk je ceo dan pod masovnim ruskim granatiranjem. Za sada je nemoguće utvrditi broj žrtava", rekao je Gajdaj, dodajući da je to granatiranje bilo možda najteže koje je grad do sada doživeo.

Civili ostaju u Avdijivku uprkos ruskom granatiranju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Uprkos tome, Rusi nisu finalizirali opkoljavanje ukrajinskih snaga, koje im nanose "značajne gubitke", rekao je on.

Zastupnici proruskih separatista tvrdili su da su zauzeli Toškivku, grad na zapadnoj obali reke Siverski Donjeck.

Gajdaj je ranije naveo da je ruski napad na Toškivku "imao određeni stepen uspeha" i rekao da ruske snage takođe pokušavaju da osiguraju poziciju u blizini Ustinovke, sela severnije duž reke. Dovozili su ogromnu količinu teške opreme, uključujući tenkove, rekao je on.

On je potvrdio navode Rusije da je zarobila Metolkin.

U nedelju, u svom uobičajenom noćnom video obraćanju naciji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da se ove nedelje može očekivati intenziviranje ruskih napada, uoči odluke EU o dodeli statusa kandidata Ukrajini.

"Spremamo se. Spremni smo", rekao je on.

Rat je poslednjih nedelja ušao u brutalnu fazu iscrpljivanja, pri čemu su ruske snage koncentrisale svoju nadmoćnu artiljeriju na džep Donbasa pod kontrolom Ukrajine, navodi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici izvestili su o troje poginulih civila u ruskom granatiranju u oblasti Donjecka u ponedeljak (20.jun) i još troje u granatiranju u oblasti Harkiva.

U Odesi, najvećoj crnomorskoj luci Ukrajine, ruski raketni napad uništio je u ponedeljak skladište hrane, saopštila je ukrajinska vojska. Dodaje se da u napadu nije bilo civilnih žrtava.

Odesa je, podseća Rojters, bila pod sporadičnim bombardovanjem tokom rata i blokirana je od strane ruske mornarice. Ruska invazija na Ukrajinu započela je 24. februara.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG