Dostupni linkovi

Zastava Aboridžina ipak će se zavijoriti iznad Sidneja


Boje zastave predstavljaju narod Aboridžina i njihovu duhovnu povezanost sa zemljom.

Nakon decenija odbijanja, vlada Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske države, odlučila je da dodijeli sredstva za trajno postavljanje zastave Aboridžina na vrhu mosta u Sidneju u cilju pomirenja i jedinstva između starosjedilačkog naroda i drugih Australaca, pišu svjetski mediji.

‘Mala cijena za jedinstvo'

Zastava Aboridžina, upečatljiva po bojama crne, crvene i žute, trajno će se vijoriti uz australsku zastavu i zastavu savezne države Novi Južni Vels na vrhu sidnejskog lučkog mosta, piše Rojters (Reuters).

Trajno postavljanje zastave na znamenitom mostu u Sidneju dio je "procesa zacjeljivanja" i napora za pomirenje s australskom domorodačkom zajednicom, izjavio je 19. juna premijer Novog Južnog Velsa, Dominik Perotet (Dominic Perrottet).

Vlada najmnogoljudnije australijske države saopštila je da će potrošiti 25 miliona australijskih dolara (16,6 miliona eura) za postavljanje trećeg jarbola na mostu do kraja godine kako bi se vijorila zastava koja, dodaje Rojters, predstavlja narod Aboridžina i njihovu duhovnu povezanost sa zemljom.

"To je važna odluka koju smo donijeli i to je mala cijena za jedinstvo u našoj zemlji", rekao je Perotet dodajući da je potez dio nastojanja da se izgrade bolje veze između šire australske zajednice, Aboridžina i Ostrvljana Toresovog moreuza.

Iako je zastava Aboridžina priznata kao službena zastava Australije od 1995., australska vlada je, piše Rojters, ove godine stekla autorsko pravo na nju nakon komercijalnog spora koji je sprječavao sportska udruženja i aboridžinske zajednice da je koriste. Prvi put je podignuta 1971. na skupu za prava na zemljište u australijskoj saveznoj državi Viktorija.

Godine odupiranja

Nakon višedecenijskog odbijanja, vlada Novog Južnog Velsa je pristala da iznad Sidnejskog lučkog mosta trajno postavi zastavu Aboridžina koja je u prošlosti nerijetko izazivala podjele, piše Tajms (The Times).

Aboridžinska zastava povremeno je postavljana iznad mosta u Sidneju, ali nikada nije imala trajnu dozvolu, ističe londonski list dodajući da se bivša čelnica Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan (Gladys Berejiklian), koja se povukla u oktobru prošle godine, odupirala pozivima da se zastava trajno vijori s mosta.

Zastava Aboridžina je prošlosti često bila uzrok podjela među Australcima, ukazuje Tajms osvrnuvši se na 1994., kada je na Igrama Komonvelta u Kanadi tada 20-godišnja Keti Friman (Cathy Freeman), u svom pobjedničkom krugu nakon što je osvojila zlatnu medalju, nosila i australsku i aboridžinsku zastavu, poslije čega ju je glavni zvaničnik australijskih igara upozorio da će biti vraćena kući ako to ponovi.

Međutim, dodaje list, upozorenje je zaboravljeno kada je Friman osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Sidneju šest godina kasnije, kada su je desetine hiljada navijača bodrile dok je aboridžinsku zastavu nosila oko vrata.

Danas, ističe Tajms, Aboridžini i Ostrvljani Toresovog moreuza 2,3 puta češće obolijevaju od ostalih stanovnika Australije, dok oni u udaljenim zajednicama i dalje imaju skoro 13 puta veću vjerovatnoću da će biti nezaposleni od neautohtonih Australaca.

Priznanje aboridžinskoj kulturi

Dvadeset dvije godine nakon što su hiljade marširale preko kultnog mosta u Sidneju u cilju pomirenja, vlada Novog Južnog Velsa se obavezala da će do kraja godine zastava Aboridžina imati svoje stalno mjesto na vrhu mosta, napisao je Gardijan (The Guardian).

"Naša domorodačka istorija treba da se slavi i priznaje kako bi mladi Australci razumjeli bogatu i trajnu kulturu koju imamo", rekao je premijer Novog Južnog Velsa koji je, dodaje list, poništio ranije date rokove o izgradnji jarbola.

Kada je Perotet prvi put objavio plan trajnog postavljanja zastave u februaru, rekao je da je informisan da bi izgradnja trećeg stupa visokog 20 metara mogla potrajati čak dvije godine, što je vremenski okvir za koji je rekao da je predug.

Tada je, dodaje Gardijan, izjavio da će se "popeti tamo i sam postaviti ako treba".
Vlada je objavila da će troškovi trajne postavke zastave biti uključeni u budžet za 2022-23. koji će biti predstavljen u utorak, 21. juna, ističe australijski javni servis ABC.

Zastava Aboridžina na vrhu mosta u Sidneju ranije je postavljana na samo 19 dana godišnje, ali je vlada početkom ove godine donijela odluku da to promijeni – nakon peticije koju je predvodila domorodačka umjetnica Čeri Toka (Cheree) koja je prikupila 177.000 potpisa.

Ministar za pitanja Aboridžina Ben Franklin rekao je da je trajno postavljanje zastave Aboridžina važno priznanje aboridžinskoj kulturi naglasivši da je ponosan na vladu koja radi "u partnerstvu s Aboridžinima na simboličnom i praktičnom pomirenju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG