Dostupni linkovi

Novi susret pregovarača Srbije i Kosova 21. juna u Briselu


Domaćin susreta pregovarača Srbije i Kosova 22. juna u Briselu biće specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.
Domaćin susreta pregovarača Srbije i Kosova 22. juna u Briselu biće specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

Nova runda dijaloga Srbije i Kosova, na nivou glavnih pregovarača dve države, biće održana u utorak, 21. juna u Briselu.

Održavanje susreta je potvrdio Peter Stano, portparol Evropske unije, koji je najavio da će sagovornici raspravljati o sporazumu o energetici.

"Razgovori će se fokusirati na finalizaciju mape puta, koja bi olakšala implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine i na druga aktuelna pitanja, uključujući pripreme za sledeći sastanak na visokom nivou", naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Domaćin susreta biće specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak. Srbiju predstavlja Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, dok je glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi).

Prethodne nedelje, Stano je najavio mogućnost postizanja dogovora oko energetike.

Kako tvrde evropski izvori, energetika i pitanje nestalih, dve su teme oko kojih su strane približile stavove, pa je postizanje dogovora realna mogućnost.

Pod pokroviteljstvom Evropske unije, Beograd i Priština su 2013. godine potpisali Briselski sporazum kako bi se prokrčio put za normalizaciju odnosa dve strane.

XS
SM
MD
LG