Dostupni linkovi

Marović: Egzotičnost autokratskih praksi


Jovana Marović: Populizam koji prija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Ovonedjeljni dnevnik je pisala Jovana Marović, izvršna direktorka Politikon mreže, nezavisnog istraživačkog centra iz Podgorice. U nevladinom sektoru je aktivna od 2009. godine. Voli bonacu, pozorište i istoriju.

Subota, 27. maj

Egzotičnost autokratskih praksi

Sumiram utiske sa trodnevne konferencije u Neumu i druženja sa predstavnicima političkih partija iz Bosne i Hercegovine. Govorili smo o borbi protiv korupcije, niskom stepenu povjerenja građana u političke partije, te manjku odgovornosti na svim nivoima.

Kao odgovor na temu proaktivne transparentnosti i dobrih praksi iz zemalja iz kojih dolazimo, podijelila sam sa učesnicima mehanizme za kontrolu izvršne vlasti koji crnogorskim poslanicima stoje na raspolaganju. Preciznije, koje je, uz sve opstrukcije vladajuće većine, opozicija koristila dok je još sjedjela u parlamentu, a, kako današnja štampa javlja, dio nje je spreman da bojkotuje rad Skupštine i do 2020. godine.

Objasnila sam, dalje, da je vlast Demokratske partije socijalista (DPS) gotovo neograničena. Uz sve to, reakcija učesnika konferencije je sljedeća: "Crna Gora sa procedurama koje je uspostavila nama djeluje kao daleka egzotična zemlja". Jedino što ni vlast, ni opozicija ne znaju šta da rade sa tim procedurama.

Nedjelja, 28. maj

"Ništa ljepše nit' je kada niti od nje stvorit može"

Nedjelju provodim u Kotoru sa prijateljicom iz Brajtona. Vjerujem da svako voli svoj grad, ali moja ljubav prema Kotoru prevazilazi lokal-patriotizam. Posebnost Kotora je u tome što je jedini fjord, ali i jedini grad-lavirint na Mediteranu. Čuva 60 odsto kulturne baštine Crne Gore.

Vjekovima Kotoranke i Kotorani njeguju duh multikulturalizma, zajedništva i međusobnog uvažavanja. Svaka uličica je priča za sebe. Katedrala Sv. Tripuna je starija od Notr Dama u Parizu i bazilike Sv. Petra u Rimu. Ponosna luka u zagrljaju je Lovćena i Orjena što čini prilaz s mora Kotoru jedinstvenim i ostavlja vas bez daha.

Ovaj grad su gradile, i ostavljale dio sebe u njemu, generacije pomoraca i trgovaca, a tek nekoliko političara mu je nanijelo štetu bolniju i od one prouzrokovane razornim zemljotresom 1979. godine. Toliku da nam je UNESCO zbog nekontrolisane gradnje dao žuti karton pred isključenje.

Suštinu današnje Crne Gore možete vidjeti baš na ovom primjeru: vlast žrtvuje vrijednosti, kulturu, tradiciju i dobrobit građana zarad ličnih interesa i lakog bogaćenja.

Lijepe vijesti za kraj dana stižu iz Makedonije. Lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev je predložio sastav nove vlade. Kolega iz BiEPAG-a (Balkans in Europe Policy Advisory Group) Nikola Dimitrov je kandidat za šefa diplomatije. Stručnost na prvom mjestu, kako to lijepo zvuči.

Ponedjeljak, 29. maj

Teatar apsurda

Samo u jednoj sedmici smo se zamjerili i Americi i Rusiji, a ništa posebno nismo uradili. Tek, okrivili smo Rusiju da se našla na našem putu članstva u NATO, kao i da su njeni državljani učestvovali u pokušaju državnog udara.

S druge strane, naš premijer se našao na putu američkom predsjedniku na NATO samitu u Briselu, što je ovaj shvatio kao uvredu. Reakcija je bila krajnje "primjerena" i "sa stilom". I, tek tako, mala Crna Gora puni stupce svih svjetskih medija, a razlog tome nije naše "liderstvo u regionu".

Mesta za predsednika Trampa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Običnom posmatraču je teško da prihvati objašnjenje da je današnje deportovanje poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića iz Moskve baš zbog toga što se Crna Gora priključila sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji. Otkud onda na "crnoj listi" svi koji su izglasali priključenje Crne Gore NATO-u?

Bilo kako bilo, negativna kampanja se nastavlja. Zvanična Podgorica je koristi kao osnov za učvršćivanje pozicije "jedinog saveznika Zapada". Ruska strana odgovara pozivima da njeni građani zaobiđu Crnu Goru u širokom luku.

Na mikro nivou, dan je obilježio sastanak sa kolegama iz regiona i utvrđivanje metodologije za projekat u kojem Politikon učestvuje, a koji se bavi fenomenom zarobljenih društava. Ozbiljan zadatak za ozbiljan problem.

Utorak, 30. maj

Populizam koji prija

Nakon susreta Emanuela Makrona i Vladimira Putina jasno je da svijet ima novog miljenika. Francuski predsjednik prijeti da ugrozi slavu čak i kanadskog premijera Džastina Trudoa, a mudro prihvata i neke njegove obrasce, poput rodno balansiranog kabineta.

U prvih petnaest dana svog mandata, Makron nas je zadivio manjkom strahopoštovanja i prema Donaldu Trampu i prema Putinu. Nije silom tražio svoje mjesto. Nije se bavio sitnicama, već problemima. Nije zazirao od moćnika već ih je kritikovao, istovremeno poručujući Rusiji da su razgovori i saradnja neophodni, ali ne i prijateljstvo.

Raduje me novi politički izraz i lideri sa integritetom. Poslije Brexita i američkih predsjedničkih izbora ovo nije mali, nego veliki zaokret i u retorici i u postupanju. Kolege iz Politikona smatraju da politiku mora pratiti populizam. Za promjenu, ovo je populizam koji prija.

Susret Macrona i Putina u Versaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Srijeda, 31. maj

Uskrsnuće na Vučićev način

Danas opet prijetnja dolazi od Rusa. Iako smo prvobitno mislili da su Ukrajinci, ispostavilo se da su, ipak, Rusi i da opet provociraju. Naime, predsjednik DPS-a i predsjednik Vlade su, misleći da razgovaraju sa ukrajinskim predsjednikom i premijerom Petrom Porošenkom i Vladimirom Grojsmanom, bili meta ruskih prankera Leksusa i Vovana.

Na stranu kiks "ugovarača" ovih razgovara, Milo Đukanović i Duško Marković su u njima obećali prijateljske usluge Ukrajincima, a najavili su i da će optužnica za navodni državni udar biti potvrđena.

Sve to ide u prilog "nezavisnosti" pravosuđa i ostalih institucija sistema, a, kao što vidimo, Đukanović, koji trenutno nije ni na jednoj državnoj funkciji, "potpuno je bez uticaja".

Srbija ima novog predsjednika. Dobro, nije baš nepoznat široj javnosti. To je onaj isti prvi potpredsjednik Vlade, pa dojučerašnji predsjednik te iste Vlade, po sopstvenom ubjeđenju, mesija srpskog naroda. Dan za danom, od ostavke do predsjednikovanja. Uskrsnuće brže i od onog iz Biblije.

Ni ova inauguracija nije prošla bez napada na novinare. Najava politike kontinuiteta čiji je lajtmotiv slučaj "Savamala". Vučiću, "ko je rušio u Savamali?".

Demolirani objekti u beogradskom naselju Savamala
Demolirani objekti u beogradskom naselju Savamala

Važan dan i za Makedoniju. Izabrana je nova vlada čime je okončana jedanaestogodišnja, više nego turbulentna, vladavina Nikole Gruevskog. Očekujemo zakonitiju, liberalniju i proevropsku politiku. Dragi Makedonci, nemojte nas razočarati.

Četvrtak, 1. jun

"Priča teče dalje i pričanju kraja nema"

Sjedinjene Američke Države se povlače iz Pariskog klimatskog sporazuma. Turska planira izgradnju zida na granici sa Irakom i Iranom. U Beogradu uhapšeno deset članova crnogorskog Škaljarskog kriminalnog klana. U Skoplju pokušaj ubistva dojučerašnjeg ministra zdravlja.

Vučić otvara raspravu o Kosovu. Kandidat za predsjednika Srbije na poslednjim izborima, Vuk Jeremić, najavio osnivanje nove političke partije.

Brisel otpočeo pripreme za ceremoniju formalnog prijema Crne Gore u NATO alijansu. U Zagrebu 20.000 građana na protestima traži ostavku ministra obrazovanja. U moskovskom predgrađu zaplijenjeno više od 16.000 flaša crnogorskog vina zbog "opasnih otrova koji prevazilaze dozvoljene norme".

Dakle, dan kao i svaki drugi.

Petak, 2. jun

Zloupotreba radnog vremena

Današnji luksuz se zove čitanje "Moje genijalne prijateljice" Elene Ferante tokom radnog vremena. Nemam poseban utisak o ovoj knjizi i ne dijelim oduševljenje koje je prati. To je jedna od onih koje ne uznemiruju, ili, ne kao "Limeni doboš" ili "Homo Faber". Ne pokreću kao "Majstor i Margarita". Nisu mistične kao "Hazarski rečnik" ili "Sto godina samoće". Drugim riječima, nije dovoljno dobra.

Iako na čekanju uvijek imam bar pet naslova koje je trebalo odavno da pročitam, izabrala sam novi: "Moja borba" Karl Uve Knausgora. Unaprijed znam da je izuzetna, baš kao i Marko koji mi je poklonio.

Kao i uvijek, radujem se vikendu. Ali ovo neće biti tek običan vikend. Na programu je finale Lige šampiona.

Živjeli vikendi, more, knjige i fudbal. Nek bude dobra utakmica i nek pobijedi Real.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG