Dostupni linkovi

Macron Putinu u Versaju: Russia Today i Sputnjik su širili lažne vijesti


Susret Macrona i Putina u Versaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Emmanuel Macron i Vladimir Putin nijesu tokom susreta razgovarali o ruskom miješanju u predsjedničke izbore, ali je novi francuski lider stojeći pored ruskog na pres-konferenciji otvoreno optužio dva ruska medija iza koji stoji Kremlj, Russia Today (RT) i Sputnjik da su pokušali da utiču na ishod izbora u Francuskoj šireći "lažne vijesti".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je nakon razgovora sa Vladimirom Putinom u dvorcu Versaj kraj Pariza da misli da može raditi sa Rusijom na pitanju Sirije, naročito kada je riječ o borbi protiv terorizma, ali je podvukao da je za Francusku upotreba hemijskog oružja crvena linija i da bi u slučaju da se to ponovi odgovorili odmazdom.

Macron je izjavio i da želi demokratsku tranziciju vlasti u Siriji i da se istovremeno sačuva sirijska država.

"Za Francusku nije prioritet ponovno otvaranje ambasade u Siriji", poručio je prvi čovjek Francuske.

"Naš apsolutni prioritet je borba protiv terorizma i brisanje svih terorističkih grupa, naročito Daeša (arapski akronim za 'Islamsku državu'). To je glavno pitanje oko kojeg imamo zajednički interes. Prema mom gledištu, osim saradnje sa koalicijom koju predvode SAD, mi na ovom pitanju možemo ojačati partnerstvo sa Rusijom", naveo je Macron.

Putin je rekao da želi popraviti interakciju sa Francuskom po pitanju sirijske krize, ali je naveo da oni ne znaju koliko je nezavisna Francuska od SAD-a u operacijama u Siriji.

Nijesu međusobno razgovarali, potvrdili su obojica državnika, o navodima o ruskom miješanju u francuske izbore, a na pitanja novinara ruski predsjednik Putin je rekao da "nema realnog osnova za tvrdnje o miješanju Rusije" i da se o tome nema šta govoriti.

"Što se tiče miješanja, navodnog miješanja Rusije u izbore u ovoj zemlji, to je pitanje o kojem nijesmo razgovarali. Gospodin predsjednik nije pokazao nikakav interes za to. A moje gledište je – zašto bismo razgovarali uopšte o nečemu što ne postoji?", naveo je Putin.

Još je rekao da susret sa lederkom desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen nije značio pokušaj uticaja na francuske izbore.

"Ona je tražila susret zašto bismo je odbili ?", još jednom se zapitao ruski predsjednik.

Macron je, pak, vrlo konkretno rekao da su "Russia Today" (RT) i "Sputnjik" proizvodili lažne vijesti tokom predsjedničke kampanje i da je bila ispravna odluka da njihovim novinarima ne dozvole pristup njegovom izbornom štabu.

"Kada organi štampe šire defamirajuće neistine, onda više nijesu novinari, oni su organi uticaja. Russia Today i Sputnjik su bili organi uticaja tokom ove kampanje. Stoga potvrđujem da njima nije bilo mjesto u mom izbornom štabu", rekao je Macron.

Francuski predsjednik je rekao da je sa Putinom imao neslaganja tokom razgovora, ali da su o njima "iskreno" razmijenili mišljenje.

Među tim temama su vjerovatno i ukrajinska kriza i situacija sa zlostavljanjem gej populacije u Čečeniji.

"Predsjednik Putin mi je rekao da je preduzeo nekoliko inicijativa po pitanju LGBT osoba u Čečeniji, sa mjerama čiji je cilj da se otkrije puna istina o aktivnostima lokanih vlasti po pitanju ove veoma osjetljive teme. Što se mene tiče, ja ću konstantno biti pozoran oko ovih pitanja koja su relevantna za naše vrijednosti", naveo je francuski predsjednik.

Macron je rekao da očekuje deeskalaciju situacije u Ukrajini, dok je Putin naveo da sankcije protiv Rusije neće pomoći stabilizaciji istoka Ukrajine.

Susret u Versaju novog fancuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ruskog lidera Vladimira Putina, čiji je formalni povod otvaranje izložbe o caru Petru i obilježavanje 300 godina diplomatskih odnosa između Rusije i Francuske, po opštim je ocjenama "zahtjevan", a po Human Rights Watchu (HRW) važan prvi test za novog francuskog lidera.

Inače, Emmanuel Macron je preuzeo dužnost šefa francuske države prije dvije sedmice, a susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom stiže neposredno nakon teške sedmice obilježene susretom evropskih i NATO lidera sa američkim presjednikom Donaldom Trumpom u Belgiji i Italiji nakon, kojih je njemačka kancelarka Angela Merkel, sa kojom je Macron blizak, u nedjelju poručila da se EU više ne može oslanjati na neke svoje tradicionalne saveznike već prevashodno sami na sebe.

Tramp dolazi u sedište EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Macron je uoči susreta sa Putinom poručio da je "neophodno da razgovaraju sa Rusijom zbog toga što ima više međunarodnih pitanja koja neće biti razriješena bez teškog dijaloga za njima".

Među teškim pitanjima koja će biti otvorena, su navodi o miješanju Moskve u francuske predsjedničke izbore, podrška Kremlja sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu u građanskom ratu koji već šest godina razara tu zemlju, te rusko miješanje u sukobe u Ukrajini.

"Biću zahtjevan tokom razmjene mišljenja sa Rusijom", rekao je Macron liderima Grupe 7 (G7) u Taormini u Italiji, u subotu, kada su se dogovorili da razmotre nove mjere protiv Moskve ako se situacija u Ukrajini ne popravi.

Odnosi između Pariza i Moskve zategnuti su posljednjih godina, a ruski predsjednik Putin je prošlog oktobra otkazao planiranu posjetu Francuskoj nakon što je tadašnji predsjednik Francois Hollande rekao da će sastati sa njim samo radi pregovora o Siriji.

Potom je tokom kampanje za predsjedničke izbore u Francuskoj, Putin otvoreno bio na strani Marine Le Pen, a Macronov tim otvoreno optužio Rusiju za hakiranje i širenje dezinformacija i propagande protiv njega. Macronov tim je takođe odbio da akredituje ruske medije pod pokroviteljstvom Kremlja "Sputnjik" i "RT".

Dan uoči drugog kruga izbora 7. maja, Macronov tim je objavio da su im hakirane hiljade emailova, za koji su internet analitičari naveli da sumnjaju da je riječ o grupi povezanoj sa ruskom vojnom objavještajnom službom.

Moskva je odbacila navode o miješanju u francuske izbore.

Demonstranti protiv Putina u Parizu
Demonstranti protiv Putina u Parizu

Susret Macron-Putin međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch ocijenila je kao važan prvi test posvećenosti francuskog predsjednika da će u spoljnoj politici insistirati na poštovanju ljudskih prava.

"Nema važnijeg trenutka za francuskog lidera od ovog da snažano stavi do znanja svom ruskom partneru da se mora obavezati na poštovanje sloboda i ljudskih prava", rekla je direktorica HRW Francuske u saopštenju u ponedjeljak Benedicte Jeannerod.

Amnesty International (AI) održaće proteste zbog Putinove posjete ispred Ajfelovog toranja u Parizu sa naglaskom na homofobiju i zlostavljanje gej osoba u Čečeniji.

"Posebno je zabrinjavajuće da su užasne progone, u kojima su gej osobe u Čečeniji žrtve trenutka, ohrabrile same vlasti. Postoji potpuna nekažnjivost. Izgleda da Ramzan Kadirov, koji je pod kontrolom Putina, misli da sve može. Tako da je poruka predsjedniku Macronu danas da iskoristi posjetu Putina i da mu jasno kaže da zlostavljanja i progoni moraju da se prekinu i da su apsolutno neprihvatljivi", poručila je ​direktorica AI za Francusku Cicile Coudriou.

Ruski poslanik aktivan u vanjskoj politici Gornjeg doma parlamenta sa dobrim vezama sa Kremljom Aleksej Puškov​, izrazio je nadu da će Macron imati "pragmatičan" pristup prema Rusima.

"Tokom Putinove posjete, pragmatizam Macrona o kojem svi pričaju biće testiran. Pragmatizam zahtijeva bolje odnose sa Moskvom", napisao je Puškov na Twitteru.

Drugi ruski zvaničnik, rekao je reporterima u Moskvi u petak, da je susret prilika da dvojica lidera "steknu bolji osjećaj jedan o drugom" i da Kremlj očekuje "jedan iskren razgovor" o Siriji.

Susret u Versaju upriličen je povodom izložbe o ruskom caru Petru Velikom i obilježavanju 300 godišnjice francusko-ruskih diplomatskih veza.

"Izložba se otvara velikim portretom Petra Velikog i time gotovo da postajemo svjesni ovog cara fizički, rekla bih, budući je bio visok 2.04 metra i imamo portret u prirodnoj veličini", rekla je Gwnola Firmin, kustosica Versajske palate i izložbe o Petru Velikom, dodajući da je dolazak Petra Velikog obilježen kroz osam poglavlja.

"Prva dva poglavalja će nam reći ko je bio ovaj car. A onda ćemo ići u srce teme, odnosno njegovog interesa za Francusku. On je, naravno, došao iz diplomatskih razloga. Želio je da se susretne sa regentom, jer smo mi u to vrijeme bili pod regentom i želio je da upozna kralja Louisa XVI koji je tada ima tek sedam godina", navela je Firmin.

Versaj, ilustrativna fotografija
Versaj, ilustrativna fotografija

Car Petar Veliki je Francusku i dvorac Versaj koji je sagradio kralj Sunca (le Roi Soleil) Louis XIV posjetio 1717. godine.

Nekadašnji diplomatski savjetnik predsjednika Hollandea Jacques Audibert smatra da je Macronov potez da organizuje sastanak sa Putinom odmah nakon sumita G7, sa kojeg je Putin ranije isključen, bio mudar.

"Putin voli te velike simbolične stvari. Mislim da je to jedna odlična politička prilika, izbor mjesta je savršen. Time se dodaje malo veličine Putinovom dolasku u Versaj", rekao je on Audibert za CNews TV.

Macron će pokušati da "podcrta svoj novi status kao jedan od lidera ujedinjene Evrope", rekla je za "Deutsche Welle" Tatjana Stanovaja, analitičarka ruskog Centra za političke tehnologije sa sjedištem u Parizu.

Od kada je postao predsjednik Macron je blago ublažio svoju oštru retoriku prema Rusiji, mada je nakon prvog telefonskog razgovora sa Putinom konstatovao da imaju "različite pozicije" o brojnim pitanjima.

Macron je rekao i da je jedan od njegovih prioriteta borba protiv militanata "Islamske države" što može biti polazna tačka u razgovorima sa Putinom.

Jedan francuski diplomata je, navodi Reuters, rekao da će Macron insistirati na razgovorima, nakon što je više godina pozicija Francuske bila na tvrdoj liniji i kompromis težak.

"Macron je dao sebi dovoljno prostora za manevrisanje, što otvara novi diplomatski i politički prostor", rekao je neimenovani francuski diplomata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG