Dostupni linkovi

Poslije poslanika, Rusija 'zarobila' crnogorsko vino


Vinski podrum
Vinski podrum

I dok se zvanična Moskva ne miri sa članstvom Crne Gore u NATO pa se svakodnevno na relaciji Moskva – Podgorica vodi verbalni rat preko izjava i saopštenja, ali i konkretnih poteza zvanične Moskve koja je prije dva dana deportovala crnogorskog poslanika Miodraga Vukovića prvim letom za Podgoricu sa moskovskog aerodroma Domodedovo – priča o zabrani uvoza vina "Plantaža" dobila je novu epizodu.

Ruska državna agencija za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda "Rospotrebnadzor" je u jednom moskovskom predgrađu zaplijenila 16.200 boca vina kompanije "13. jul Plantaže" zbog, kako se navodi na zvaničnom sajtu "Rospotrebnadzor", opasnih otrova koji prevazilaze dozvoljene norme.

Iz ove agencije su apelovali na građane Rusije da izbjegavaju korišćenje crnogorskih vina i upozorili da postoji mogućnost da se dio neispravnog crnogorskog vina i dalje nalazi u nekim ruskim prodavnicama.

Podsjetimo, u aprilu je ta državna agencija zabranila dalji uvoz vina crnogorske kompanije "Plantaže" u Rusiju, uz obrazloženje da sadrže nedozvoljene količine pesticida. Ali su se vina, kako je ranije potvrđeno RSE u "Plantažama", prodavala u maloprodajnim lancima.

Uprkos činjenici da su crnogorska vina od tada prošla, sa atestom da su bezbjedna, značajne međunarodne kontrolne laboratorije, "Rospotrebnadzor" je zaplijenila više od 16.000 flaša. O ovom koraku u "Plantažama" su saznali putem medija.

"Opet se dešava da se bez ikakvog obavještenja, bez ikakvih dokumenata i bez ikakvih dokaza optužuje naša kompanija da proizvodi vina koja imaju štetne posljedice po ljudsko zdravlje i da u sebi vina sadrže određene štetne materije. Mi još nijesmo dobili nikakvo zvanično saopštenje, niti znamo o čemu se radi", kazao je za RSE direktor izvoza Mladen Milutinović.

Ne bi li dokazale bezbjednost svojih vina, "Plantaže" su pred moskovskim sudom pokrenule sudski proces. Drugo ročište je bilo zakazano za 21. maj, objašnjava Milutinović, a na njemu je trebalo da se odluči da se uzorci vina pošalju na nezavisne ekspertize u svjetskim laboratorijama.

Uz saglasnost obje strane ročište, od koga u "Plantažama" očekuju konačno razrješenje ove situacije, odloženo je za 21. jun ove godinem navodi Milutinović i naglašava da se njihova vina i dalje dobro prodaju širom Rusije.

Berba grožđa na plantažama "Plantaža"
Berba grožđa na plantažama "Plantaža"

Na pitanje šta će biti sa zaplijenjenim kontigentom vina i da li očekuju dalju zapljenu vina, Mladen Milutinović odgovara da "Plantaže" jedino mogu da reaguju na zvanične informacije, a ne na spekulacije.

"Roba se i dalje regularno prodaje na tržištu Rusije. Vina se nalaze na tržištu Rusije u najvećim trgovinskim lancima i slobodno se prodaju. I dalje nemamo nikakvih zvaničnih informacija vezanih za bilo šta. Jedino možemo reagovati na informacije od zvaničnih ruskih organa. Sve ostalo za nas su spekulacije i tako ćemo se prema njma odnositi", ističe direktor izvoza u "Plantažama".

Na konstataciju da se informacija o zapljeni 16.200 flaša vina "Plantaža" nalazi na zvaničnom sajtu ruske državne službe "Rospotrebnadzor" - Milutinović kaže: "Mi od našeg zvaničnog uvoznika u Rusiji nemamo nikakvu zvaničnu informaciju, niti je on dobio o bilo čemu što se dešava na ruskom tržištu sa tim kontigentom".

Pored upozorenja ruskim građanima da ne konzumiraju crnogorska vina, ruskim državljanima tamošnje Ministarstvo inostranih poslova (MIP) ponovo je savjetovalo da dobro razmisle prije nego što otputuju u Crnu Goru budući da u toj zemlji, kako je izjavila portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova, vlada sve veća antiruska histerija.

Pa se postavlja pitanje, da li će se pored štete koju trpi crnogorska državna kompanija "Plantaže", svakodnevna upozorenja iz Moskve odraziti i na dolazak ruskih turista ovog ljeta u Crnu Goru?

Turistička slika nije narušena

Pomoćnik ministra turizma Marko Petričević za RSE ističe da će, prema najavama o bukingu i informacijama sa kojima raspolažu, broj turista iz Rusije ove godine biti na prošlogodišnjem nivou.

"Evidentno je da maliciozna kampanja protiv Crne Gore, koja se vodi iz Moskve, ne utiče na opredjeljenje ruskih gostiju da svoje odmore provedu u Crnoj Gori. A tu negativnu kampanju najbolje demantuju i brojne međunarodne nagrade koje je Crna Gora dobila poslednjih dana", riječi su Petričevića.

Turisti u Petrovcu, arhivska fotografija
Turisti u Petrovcu, arhivska fotografija

I dok se vina u Moskvi poglašavaju opasnim, u Londonu vina "Plantaža" dobijaju istorijska priznanja, kaže Petričević.

"Na jednom od najprestižnijih vinskih ocjenjivanja na svijetu koje se zove 'Decanter wine 2017' održanom u Londonu, crnogorske 'Plantaže' su zabilježile istorijski uspjeh, osvojivši zlatnu medalju za svoje premium vino 'Stari Podrum Caberent Sauvignon 2012'. Time se demantuju ocjene ruskih spin-doktora o neispravnosti naših vina", kaže Marko Petričević i dodaje

"Smatramo da niti jedna odluka zvanične Moskve, osim eksplicitnog ograničavanja slobode kretanja za njihove građane, ne može ugroziti posjetu iz Rusije, niti može narušiti povjerenje koje su brojni turisti iz Rusije stekli u Crnu Goru kao sigurnu i kvalitetnu destinaciju."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG