Dostupni linkovi

Lažni Porošenko sa pravim Đukanovićem


Ruski komičari Vladimir "Vovan" Kuznjecov (lijevo) i Aleksej "Lexus" Stoljarov
Ruski komičari Vladimir "Vovan" Kuznjecov (lijevo) i Aleksej "Lexus" Stoljarov

Sadašnji i bivši premijeri Crne Gore Duško Marković i Milo Đukanović, upali su u zamku dvojice ruskih "prankera" ili komičara koji su se predstavili kao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i premijer Vladimir Grosjman i sa njima vodili 20-minutne razgovore o ključnim spoljnopolitičkim temama.

Tokom razgovora, koji su objavljeni na YouTube-e, crnogorski zvaničnici nisu posumnjali da se radi o prevari. Postoji li odgovornost kabineta, koji je dozvolio da premijer Marković bude prevaren?

U razgovoru sa ruskim "prankerima" ili telefonskim komičarima Leksusom i Vovanom, premijer Duško Marković i bivši premijer Milo Đukanović su bili ubjeđeni da razgovaraju sa ukrajinskim predsjednikom Porošenkom i premijerom Grosjmanom.

Teme su bile ruska aneksija Krima, rusko miješanje u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori, ekonomska saradnja sa između Crne Gore i Ukrajine...

Oba razgovora, kako su objavljena na YouTube-u su trajala po oko 20 minuta.

Premijer Marković i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, tokom razgovora uglavnom nisu izlazili iz uobičajenih političkih izjava koje inače saopštavaju u javnim nastupima o navedenim temama.

Dio razgovora lažnog predsjednika Ukrajine i premijera Duška Markovića je izgledao ovako:

Marković i "Porošenko"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
Direktan link

Milo Đukanović je u razgovoru sa lažnim premijerom Ukrajine Vladimirom Grosjmanom, uz spoljnopolitičke teme, obećao da će se angažovati oko realizacije ukrajinske investicije u Crnoj Gori, otvaranja fabrike čokolade.

Đukanović i "Grosjman"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
Direktan link

Kompletne razgovore možete naći na ovom linku i ovdje.

Autentičnost ovih razgovora potvrdila je Demokratska partija socijalista u saopštenju u kojem je konstatovano da pokušaj diskreditacije crnogorskih zvaničnika nije uspio, ali da je simptomatično "što ruske šaljivdžije posjeduju velike tehničke mogućnosti i imaju pristup povjerljivim informacijama".

"Taj poziv je došao preko mog saradnika. Ne vidim tu ništa posebno. Ono što sam rekao (u tom razgovoru) bih ponovio i danas. Dakle i kroz ovaj primjer telefonske prevare pokazalo se da crnogorska Vlada i lideri imaju svoj stav, iza toga stava stoje i nemaju skrivenu agendu", prokomentarisao je prevaru Duško Marković.

Podrška ruskih institucija

Leksus i Vovan su do sada doveli u zabludu veliki broj političkih i javnih ličnosti predstavljajući se kao druge osobe. Na njihovoj meti su bili Redžep Tajip Erdoan, Džon Mekejn, Elton Džon... Njihov cilj je da dobiju eksplicitnije i izraženije izjave zvaničnika o određenim pitanjima, nego što su to oficijelni stavovi.

Saradnica Radija Slobodna Evropa Julija Petrovskaja kaže da se u Rusiji vjeruje da telefonski komičari imaju određenu podršku ruskih institucija, o čemu govori izostanak odgovornosti i lako prelaženje barijera u kontaktima sa visokim funkcionerima drugih država.

"Što se tiče dvojice prankera, pretpostavlja se da oni sarađuju sa Kremljom i ruskim bezbjednosnim strukturama, ali opet nema dokaza u tom smislu. Iako ih mnogi nazivaju huliganima, nikad se protiv njih nije vodila istraga zbog tih aktivnosti i u tome vidim dokaz da oni imaju neku političku podršku. Takođe, nije lako doći do brojeva telefona javnih ličnosti u inostranstvu, što znači da imaju podršku", kaže Petrovskaja.

Petrovskaja: Protiv komičara se nikad nije vodila istraga (na fotografiji: policijska stanica u Moskvi)
Petrovskaja: Protiv komičara se nikad nije vodila istraga (na fotografiji: policijska stanica u Moskvi)

Zbog činjenice da je premijer Duško Marković doveden u zabludu da razgovara sa predsjednikom Porošenkom, odgovornost ima Markovićev kabinet, kaže Ivan Vujović funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP), koji je više godina bio šef kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore.

"U svakom slučaju, oni koji su nadležni u kabinetima i predsjednika Vlade i predsjednika DPS-a mogli su da preduzmu određene mjere kako se takav slučaj ne bi desio. Jer se u konkretnom slučaju, posebno u slučaju premijera, ne radi o partijskom predstavniku, već predstavniku države koji je doveden u prično neprijatnu poziciju", ističe Vujović i dodaje:

"Postoji svakako odgovornost tih ljudi (iz kabineta), a posebno kada neko zove u kontekstu zategnutih odnosa između Crne Gore i Rusije. A posebno što su se slične stvari dešavale u drugim slučajevima, nalagalo je preduzimanje određenih mjera kako bi se provjerio identitet osoba koje pozvaju."

Drugi problem koji Vujović vidi je činjenica da je lider DPS-a Milo Đukanović, u razgovoru sa navodnim premijerom Ukrajine, obećao pomoć u prevazilaženju institucionalnih barijera u realizaciji privatne investicije.

"Taj dio razgovora gdje predsjednik DPS-a obećava da će stvari iz domena institucija završiti skraćenom procedurom, mene posebno zabrinjava. I rekao bih da to potvrđuje upravo tu tezu SDP-a, da vladajući DPS Crnu Goru doživljava kao partijsku državu što je ogroman problem", ocjenjuje Vujović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG