Dostupni linkovi

Direktorici 'Plantaža' prepolovljena plata od 7.400 eura


Kompanija "13. Jul Plantaže" posjeduje jedan od najvećih vinograda u Evropi površine 2.310 hektara
Kompanija "13. Jul Plantaže" posjeduje jedan od najvećih vinograda u Evropi površine 2.310 hektara

Uprkos javno iznijetim optužbama o navodnim malverzacijama u poslovanju javne kompanije "13 jul Plantaže" i podnešenih sedam krivičnih prijava, tužilaštvo do zaključenja teksta Radiju Slobodna Evropa (RSE) nije dostavilao odgovore: hoće li poslovanje u najpoznatijoj crnogorskoj kompaniji biti predmet tužilaštva?

Priča o krivičnim prijavama, koje su podnijete prvi put 2015. godine, a poslednji 2019, došla je u žižu javnosti nakon objave javno dostupnog imovinskog kartona izvršne direktorice Verice Maraš iz koga je javnost saznala da joj je plata 7.400 eura, što je više od 14 prosječnih crnogorskih plata, koja je 510 eura.

Nakon te objave Odbor direktora joj je smanjio platu na 3.000 eura, pravdajući to ekonomskom krizom izazvanom COVID-19.

Krivične prijave

Sedam krivičnih prijava za navodne lažne bilanse i zloupotrebe u poslovanju podnijela je bivša finansijska direktorica kompanije Valerija Saveljić, koja za Radio Slobodna Evropa kaže kako je krivične prijave za finansijske malverzacije u "Plantažama" podnijela Osnovnom i Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Krivične prijave se odnose na izradu polugodišnjeg i godišnjeg lažnog bilansa za 2015. i 2016. godinu, za utaju poreza preko 400.000 eura, za zloupotrebu službenog položaja protiv Verice Maraš, za prodaju robe ispod cijene koštanja i za otpis potraživanja kćerki firmi u iznosu preko 2 miliona eura tokom 2019", ispričala je za RSE Saveljić, koja tvrdi da je, osim u jednom slučaju kada je dala izjavu, do sada tužioci nijesu kontaktirali.

Verica Maraš
Verica Maraš

Izvršna direktorka "Plantaža" Verica Maraš za RSE, međutim, navodi da posljednjih nekoliko godina "kritike koje se upućuju kompaniji imaju formu koja ne sakriva agresivnost prema njoj" i prema pojedincima iz uprave kompanije, te da kritičari poslovanja znaju da su izvještaji o poslovanju predmet sjednica Odbora direktora i Skupštine akcionara.

"Osim toga kompanija je obveznik eksterne revizije koju svake godine sprovode ugledni međunarodni revizori, a nalazi eksterne revizije razmatraju se na sjednicama Odbora direktora i Skupštine akcionara. Konačno, akcije kompanije se kotiraju na Montenegroberzi, što implicira da kompanija u kontinuitetu zadovoljava sve zakonske i regulatorne zahtjeve”, navodi Maraš.

'Zarada nije tajna'

Komentarišući visinu plate Maraš ne spori da je ona za crnogorske prilike visoka.

"Ističem da ni moja zarada, kolika god ona bila, nije nikada skrivana, niti je to smjela biti. Ne sporeći da je moja zarada velika, ipak ističem i ponavljam da njenu visinu nijesam ja određivala, niti je mjerodavna bila bilo čija volja ili samovolja, već je ista utvrđena od strane vlasnika, odnosno nadležnih kompanijskih organa u skladu sa važećim pravnim propisima”, rekla je RSE u ime Verice Maraš portparolka kompanije Marija Gašović.

Otkazi dva puta

Zbog ukazivanja na eventualne malverzacije u radu Plantaža Valerija Saveljić je dva puta dobijala otkaz. Prvi put 2015. godine da bi nakon sudske odluke bila vraćena na posao. U decembru 2019. ponovo je dobila otkaz, zbog navodnog odavanja poslovne tajne. Iako je u decembru prošle godine Saveljić tražila status zviždača od Agencije za spriječavanje korupcije (ASK) do danas nije dobila odgovor.

Saveljić ukazuje i na nepotizam direktorice Maraš u "Plantažama", koji se odnosi na način zapošljavanja.

"Lako se može provjeriti da je u Plantažama zaposlila po rođačkim osnovama oko 50 lica sa prezimenom Maraš, ukoliko se uporede spiskovi zaposlenih u kompaniji od 2007. do 2020. godine. Nije samo po toj liniji prezimena Maraš nego su tu i od ujaka, i od tetke, znači cijela familija, rodbina, prijatelji čak i po partijskoj liniji zapošljavanja. Ja mislim da ta cifra od kada je ona tamo, a da ne pretjeram, premašuje 150 ljudi", kaže za RSE Valerija Saveljić.

Kontrola nad kompanijom

U "Plantažama" radi oko 650 stalno zaposlenih, prema podacima sa sajta kompanije.

Država Crna Gora je preko fondova većinski vlasnik "Plantaža". Predstavnici državnih fondova su članovi upravljačkog borda kompanije. Najveći udio u kompaniji ima Investiciono-razvojni fond 22 odsto, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja posjeduje 21,5 odsto, Zavod za zapošljavanje 8,5 odsto, Vlada 3,67 odsto.

Što se tiče privatnog vlasništva, Podgorička banka ima 9,2 a fond Trend 1,7 odsto. Vlasnici 3 odsto kapitala sakriveni su iza kastodi računa.

I Maraš potvrđuje da predstavnici države kontrolišu rad kompanije.

"Kritičarima je poznato da država Crna Gora ima većinu u članova u Odboru direktora dok manjinu članova čine predstavnici privatnih investitora, koji su svakako pozvani da učestvuju u radu organa korporativnog upravljanja srazmjerno svom učešću u ukupnom kompanijskom kapitalu”, rekla je Maraš.

Iz kabineta premijera Duška Markovića RSE nije dobio komentar o visini zarade Maraš, iako je upit poslat dva dana prije objavljivanja teksta.

Imovina direktorice i poslovanje 'Plantaža'

Vericu Maraš je na mjesto izvršne direktorice "Plantaža” imenovala Vlada 2008. godine.

Prema podacima iz Izvještaja o prihodima i imovini za 2019. godinu Maraš je vlasnica četiri stana, garaže i tri putnička automobila.

S druge strane, kompanija kojom rukovodi "13. jul Plantaže” u prvih šest mjeseci 2019. poslovala je sa gubitkom od 4,3 miliona eura, što su pravdali sezonskim karakterom poslovanja. Prošlu poslovnu godinu završile su sa neto dobitkom od oko 156.000 eura, što je 15,5 puta manje nego 2018. godine. Marta ove godine kompanija je izmirila nagomilani poreski dug 3,3 miliona.

Opozicija o slučaju 'Plataže'

Opoziciona URA je saopštila da je dug izmiren prodajom biznisa kompaniji Gold iz Beograda što iz Plantaža, iako su se oglasili tim povodom, nijesu demantovali.

Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je od potpredsjednika Vlade i ministara poljoprivrede Milutina Simovića da smijeni izvršnu direktorku Plantaža Vericu Maraš, zbog kako su naveli, nepoštovanja Zakona, i neprimjereno visoke plate koji prima već više godina.

"Kompanija 'Plantaže' do nedavno je bila višegodišnji poreski dužnik na crnoj poreskoj listi. Sada se najavljuje smanjenje zarada radnicima, bilježe loši rezultati i prodaje se imovina da bi se izmirivale zakonske obaveze. Imati zaradu preko 7.000 eura sa ovakvim rezultatima ima obilježja skandala,” stoji u saopštenju koje je potpisala predsjednica Draginja Vusanović-Stanković.

SDP je podsjetio da preko 80.000 građana i 50.000 penzionera u Crnoj Gori prima ispod 250 eura mjesečno.

Kompanija "13. Jul Plantaže" posjeduje jedan od najvećih vinograda u Evropi površine 2.310 hektara na Ćemovskom polju, nadomak Podgorice. Kompanija, između ostalog, posjeduje tri vinska podruma od kojih je najpoznatiji Šipčanik, plantaže breskve i maslinjake. Proizvodi "Plantaža" izvoze se, prema zvaničnim podacima, u preko 44 zemlje svijeta, uključujući pokrivenost na gotovo svim kontinentima. Osnovana je 1963. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG