Dostupni linkovi

'Vranac' štetan jedino za Ruse


Vinski podrum Šipčanik se nalazi na više od 30 metara ispod zemlje na mjestu starog vojnog aerodroma iz vremena Titove Jugoslavije

Snažno protivljenje namjeri Crne Gore da postane članica NATO-a, Rusija u kontinuitetu izražava brojnim političkim pritiscima na Vladu u Podgorici, od diplomatskih, medijskih do široke podrške dijelu crnogorske opozicije koji se protivi učlanjenju države u Alijansu.

Osim političkih pritisaka, Rusija je nedavno posegnula i za jednim vidom ekonomskih "sankcija" – zabranila je uvoz vina kompanije "Plantaže", koja je u državnom vlasništvu, što se u Podgorici tumači kao jedan vid politički motivisanog ekonomskog kažnjavanja Crne Gore.

Sve je počelo još krajem februra ove godine kada je državni organ Ruske Federacije, nadležan za kontrolno-inspekcijske poslove u trgovini i zaštiti prava potrošača "Rospotrebnadzor" obavijestio "Plantaže" da vina, koja su kontrolisali na osnovu anonimne prijave, sadrže nedozvoljen nivo pesticida i čestica plastike, te da je zbog toga takvo vino "štetno i neispravno" i da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Nakon upozorenja "Plantaže" šalju uzorke vina u tri nezavisne laboratorije: Centar za ekotoksikološka ispitivanja - CETI iz Podgorice, SP Laboratorija AD Bečej-Vršac iz Srbije i španski institut Laboratorios Excell Iberica S.L. iz čuvene vinske pokrajne Riohe, koja je nezavisna laboratorija Evropske unije.

Rezultati analiza pokazali su potpunu ispravnost vina.

Zbog toga su "Plantaže", u saradnji sa sa svojim distributerom za rusko tržište "Bravo trade", angažovale advokatski tim koji je podnio žalbu na odluku "Rospotrebnadzor" i pred moskovskim arbitražnim sudom pokrenule sudski proces.

Na sudskom ročištu, koje će se održati krajem ovog mjeseca, biće po sudskom nalogu predstavljeni i rezultati "super-analiza", iz nekoliko nezavisnih međunarodnih laboratorija za kontrole vina.

Berba grožđa na "Plantažama"
Berba grožđa na "Plantažama"

I dok se "Plantaže" bore da pravnim sredstvima dokažu ispravnost svojih vina pred sudom, državni ruski organ "Rospotrebnadzor", ne čekajući ishod sudskog postupka, 24. aprila je donio odluku o zabrani uvoza vina kompanije "Plantaže" u Rusiju.

O ovakvoj odluci crnogorska kompanija nije zvanično obaviještena nego se sa spornom odlukom upoznala preko saopštenja na sajtu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa jedan od menadžera Milan Milutinović.

"Sa stanovišta logike i pravne nauke zabrinjava činjenica da je 'Rospotrebnadzor' donio odluku o zabrani uvoza prije nego se završio sudski postupak", navodi Milutinović.

"Ne preostaje ništa drugo nego da se pitamo šta je suštinski motiv za donošenje ovakve odluke jer ih nikako ne možemo pronaći u očekivanom profesionalnom odnosu i njihovoj ulozi zaštitnika potrošača koja je ovakvim postupanjem apsolutno diskreditovana", dodaje on.

Da je odluka politički motivisana pristupanjem Crne Gore NATO-u smatraju i u Vladi odnosno, resornom Ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo do okončanja sudskog postupka u Moskvi nije imalo mogućnost za reagovanje ali prati situaciju, kaže za Radio Slobodna Evropa Blagota Radulović.

"Mi ovo vidimo kao jednu vrstu političke odluke, političkog trenutka, koji je veoma aktuelan u Crnoj Gori s obzirom na pristupanje NATO-u. Iskreno, mislimo da odluka nema veza sa konkretnom analizom vina 'Plantaža' već da ima veze sa širom slikom koja se tiče političkog stanja", ističe Radulović.

Iako je uvoz privremeno zabranjen, ranije uvezena vina "Plantaža" i dalje se nalaze na policama trgovinskih lanaca u Rusiji i nesmetano se prodaju ali "Plantaže" trpe nemjerljivu štetu zbog uticaja ovakve odluke na brend kompanije, riječi su Milana Milutinović koji ipak vjeruje da će sud u Moskvi odlučiti u korist "Plantaža".

"Očekujemo u nekom optimalnom kraćem ili dužem roku, nije bitno, odluku suda koja će biti pozitivna i u našu korist, te da ćemo nesmetano nastaviti da prodajemo naša vina u Rusiji", dodaje Milutinović.

Izvoz u više od 40 država

Kompanija "13 Jul-Plantaže" u svojoj 54 godine dugoj istoriji nikada nije imala zabilježen slučaj neispravnog uzorka svojih proizvoda ni na jednom tržištu, a danas izvozi vina u čak 42 države svijeta.

"Plantaže" proizvode više od 40 različitih vina od grožđa koje raste u nekoliko vinograda. Jedan od najvećih i najljepših u Evropi je Ćemovsko polje, na oko 30 kilometara od Jadranskog mora, pored Skadarskog jezera, površine 2.300 hektara, sa oko 11,5 miliona čokota.

Ranije uvezena vina "Plantaža" i dalje se nalaze na policama ruskih prodavnica (ilustrativna fotografija)
Ranije uvezena vina "Plantaža" i dalje se nalaze na policama ruskih prodavnica (ilustrativna fotografija)

Bruto dobit "Plantaža" za 2016. godinu iznosila je nešto više od 2,3 miliona eura.

Rusija je jedno od pet najvećih tržišta za izvoz vina ove kompanije, a oko 20 odsto ukupnog godišnjeg izvoza "Plantaža" je išao u Rusku Federaciju. Iako ni Milutinović, ni Radulović nijesu željeli da otkriju o kakvim je konkretnim finansijskim iznosima riječ, Milutinović objašnjava da će šteta sa ruskog biti nadoknađena izvozom na druga tržišta.

"Šteta koja je nama nanijeta se odnosi kako na rusko tržište, tako i u određenom dijelu, koji nije zanemarljiv, na uticaj na brend i na drugim tržištima. Posebno na tržištima regiona gdje je ta informacija da kažem, jako odjeknula", pojašnjava Milutinović.

Zanimljiva je i istorija podruma "Plantaža" u kome se čuvaju vina.

Podrum Šipčanik se nalazi na više od 30 metara ispod zemlje na mjestu starog vojnog aerodroma iz vremena Titove Jugoslavije. Umjesto aviona koji su se nekada nalazili u tunelu dugom više od 300 metara, danas se skladište vina i to na idealnoj temperaturi od 17 do 19 stepeni Celzijusa.

Stari vojni aerodrom koji je bio meta bombardovanja i tokom intervencije NATO-a 1999. godine, osam godina kasnije je pretvoren u jedinstvenu riznicu vina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG