Dostupni linkovi

Progon zviždača u Crnoj Gori


Zviždač ili "uzbunjivač javnosti", ilustrativna fotografija
Zviždač ili "uzbunjivač javnosti", ilustrativna fotografija

U trenutku kada je zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe više nego ikada pod političku lupu u Crnoj Gori, nakon što su u Vladu i državne institucije ušli predstavnici opozicije, naizgled benigni slučajevi korupcije prolaze im ispred nosa.

Tako je javnost tokom skupštinske rasprave u ponedjeljak saznala da je menadžerka podgoričkog hotela "Ramada" otpuštena, pošto je ukazala na nezakonito trošenje državnog novca.

Da li se time još jednom potvrdilo pravilo da zviždači u Crnoj Gori bivaju kažnjeni umjesto da budu zaštićeni?

Menadžerki pomenutog hotela prekinut je radni odnos nakon što je dostavila kopije račune koji, navodno, potvrđuju da je troškove održavanja partijskih skupova Socijaldemokrata Crne Gore u tom hotelu platila Direkcija za željeznice, koja je pod ingerencijom Ministarstva saobraćaja a na čijem čelu je lider Sicijaldemokrata Ivan Brajović.

Iako je trošak u ukupnom iznosu jedva dostigao 1.000 eura, taj primjer je u dijelu javnosti i na opozicionoj sceni protumačen kao drastičan slučaj zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe, o kojima je najbolje posvjedočila afera "Snimak", čije procesuiranje od Podgorice godinama traži Brisel.

Šef kluba nezavisnih poslanika Mladen Bojanić, nakon što je prethodno danima informisao javnost o toj najnovijoj aferi zvanoj "Faktura", u ponedjeljak je u parlamentu upitao premijera Đukanovića zašto izostaje Vladina reakcija?

Bojanić je dobio odgovor kako treba sačekati konačnu riječ državnih institucija, ali je premijer jasno stavio do znanja kako ima razumijevanja za odluku uprave "Ramade".

"Riječ je o zaposlenom u hotelu 'Ramada' koji radi kod stranog vlasnika. I strani vlasnik je, nakon što je ustanovio da je taj zaposleni, za potrebe jedne političke inicijative ili političke partije, potpuno svejedno za potrebe bilo koga, nedogovorno dao jedan podatak, očigledno da je suspendovao tog radnika i to ne veze sa Vladom. Ono što ja znam to bi uradio svaki poslodavac na svijetu", pojasnio je Milo Đukanović.

Uslijedila je rezignirana reakcija Mladena Bojanića.

Mladen Bojanić
Mladen Bojanić

"Samohrana majka sa dvoje maloljetne djece otišla je na ulicu. Rečeno joj je da ide na odmor i da joj se ugovor više ne produžava. Neka se stide oni koji su to uradili. Neka se stide ljudski ako politički neće. Ona nije član nijedne političke partije, niti ima političku ambiciju. Ali, jednostavno nije mogla da izdrži gledajući šta se radi", rekao je Bojanić.

Pojedini mediji prvobitno su objavili o kojoj je menadžerki hotela "Ramada" riječ ali je, kako saznajemo, u strahu za dalju egzistenciju ona zatražila da joj se ime ne pominje.

I dok su Socijaldemokrate Bojanićeve tvrdnje sa indignacijom odbacile a sve je odlučno demantovala i Direkcija za željeznice, javnost iščekuje odgovore od tužioca, Agencije za sprečavanje korupcije i Državne revizorske institucije, kojima je Bojanić proslijedio dokumentaciju o tom slučaju.

Zviždači trpe ogromne posljedice

U međuvremenu, bilježimo burne reakcije dijela političke javnosti i civilnog sektora.

Prva je reagovala Građanska Alijansa, čiji koordinator vladavine prava Zoran Vujičić ukazuje: "Crna Gora na svakom koraku krši zakone. Međutim, čovjek ne može da ostane nijem na ovako grubo kršenje zakona. Kada su u pitanju zviždači oni su ostavljeni na samoj vjetrometini. Godinama se o tome priča i uvijek kada se pojavi novi slučaj i novi zviždač, uvijek je ista priča i isti obrazac a to je da ta osoba dobije otkaz".

Oštro su reagovali iz opozicione Demokratske Crne Gore posebno rezignirani Đukanovićevom odgovorom u parlamentu.

"To je besprizorno. Takva izjava je besprizorna i da postoji pravna država najmanje što bi mogao jeste da on lično snosi političku odgovornost za takvu izjavu a posebo zato što institucije ovog sistema ne funkcionišu. U Crnoj Gori nije ništa novo da zviždači budu šikanirani, što se dešavalo i ranije, a kao što vidimo, dešava se i dalje", naveo je Vladimir Jokić, funkcioner partije Demokratske Crne Gore.

Podsjetimo, zviždači ili kako ih drugačije zovu "uzbunjivači javnosti", u Crnoj Gori nemaju dugu tradiciju, što zbog nedostatka zakonske regulative, što zbog prakse koja je pokazala da su loše prolazili oni koji su se drznuli da javno ukažu na zloupotrebe državnih organa i stanu u zaštitu javnog interesa.

Iako je Zakonom o sprečavanju korupcije obuhvaćena i zaštita zviždača, otvoreno je pitanje koliko se taj zakon primjenjuje u praksi, zašta je zadužena Agencija za sprječavanje korpucije.

No, iako se zviždači – umjesto da se štite i promovišu – kažnjavaju i proganjaju, Zoran Vujčić smatra da im se mora poslati poruka ohrabrenja.

"Na ovim primjerima se najbolje pokazuje da je korupcija, u stvari, način razmišljanja a ne incident, da se ona njeguje a ne da se protiv nje bori. Ono što mi možemo da kažemo i da uputimo savjet zviždačima, jeste da ipak ne odustaju i da uvijek kada primijete ovakve slučajeve, da ih uvijek i prijave, ali takođe, i da porade na zaštiti svog identiteta. Naprosto, u maloj Crnoj Gori ukoliko se dobro ne zaštitite, trpjećete ogromne posljedice", zaključuje Vujčić.

Više crnogorskih zviždača je pod pritiskom, nakon svjedočenja, napustilo Crnu Goru. Poput policajca Gorana Stankovića, jedine osobe koja je javno progovorila o policijskoj torturi nad pritvorenikom. Neki su izdržli pritisak, poput glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković koja je svojevremeno iznijela svoja saznanja o slaboj kontroli uvezene hrane i drastičnim rizicima po zdravlje ljudi. Nakon uručenog otkaza i dugogodišnjeg sudskog postupka vraćena je na mjesto koje je pokrivala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG