Dostupni linkovi

Rusija zabranila uvoz vina iz Crne Gore, politička odluka odgovara premijer Marković


Premijer Crne Gore Duško Marković, ocjenio je da je odluka Rusije da zabrani uvoz vina iz Crne Gore smiješna, iako je u konetekstu aktulenog političkog trenutka.

"Jasno je da je takva odluka u kontekstu aktuelnog političkog trenutka u Crnoj Gori i odluke u petak. To je politička odluka ali mi smo spremni za svaku odluku i neće nas spriječiti da idemo putem kojim smo zacrtali. To je smiješno jer provjeru kvaliteta Plantaže vrše u sertifikovanim laboratorijama", kazao je Marković.

Regovala je i kompanija Palantaže koja je saopštila da je riječ o grubim neistinama, koje im nanose štetu.

Direktor izvoza kompanije "13. jul Plantaže" Milan Milutinović kazao je na pres konferenciji da je kompanija dobila obavještenje o dojavi od ruske agencije da su u crnogorskim vinima pronađeni sadržaji pesticida i plastike.

"Odmah nakon toga "Plantaže" su poslale kontra uzroke",istakao je Milutinović.

U saopštenju ruske agencije iznijete su grube neistine, tvrdi on.

"Analize su pokazale da su koncentracije čestica ispod propisanog nivoa. O svemu smo obavijestili nadležne institucije", rekao je Milutinović.

U toku je proces dokazivanja pred sudom.

"Prirodno bi bilo da kompanija sačeka nalog suda. Ovako nam ostaje samo da se pitamo o motivu. Ovako je samo kompaniji Plantaže nanijela šteta", kazao je Milutinović.

Šteta, kako je istakao, nije nanijeta samo u finansijama već je udarac zadat i brendu "13. jul."

Rusko tržište je, navodi Milutinović, jedno od najznačajnijih tržišta izvoza vina. Plantaže inače izvoze u 42 zemlje svijeta. "U svojoj istoriji nismo imali nijedan problem",. nagalsio je on.

Na poslijetku, Milutinović je poručio ruskim potrošačima da, "ukoliko ne budu u mogućnosti da naše vino konzumiraju u Rusiji, naša su im vrata širom otvorena."

Ruska služba za nadzor i zaštitu potrošača naložila je da se povuče iz opticaja i zabrani uvoz vina iz Crne Gore, odnosno kompanije „Plantaže 13.jul“. U obrazloženju ove odluke se navodi da vino nije u skladu sa zahtjevima kvaliteta i bezbjednosti.

U toj ruskoj službi su naveli da je tokom istrage navodno otkriven sadržaj pesticida i plastike, te da su alkoholni proizvodi povučeni sa tržišta i materijali dostavljeni sudu.

„Uprkos upozorenjima Federalne službe za nadzor i zaštitu potrošača, ’Plantaže 13.jul’ nije dostavio informacije da su ispravljeni prekršaji iz oblasti zaštite prava potrošača u osiguranju bezbjednosti alkoholnih proizvoda koji se uvoze u Rusku Federaciju“, rečeno je u saopštenju ruske službe.

Iz najveće crnogorske kompanije koja se bavi proizvodnjom vina i alkoholnih pića „Plantaže 13.jul“, nisu se oglašavali povodom zabrane izvoza u Rusiju.

Istovremeno je o sporu Rusija-Crna Gora oko NATO-a, ranije danas Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio na Moskovskoj bezbjednosnoj konferenciji kako je stupanje Crne Gore u NATO potrebno kako bi se pojačala kontrola Alijanse na Balkanu I kako bi u svoju sferu uključila nove države. Vojni potencijal Crne Gore ravan je nuli, ali njen geografski položaj omogućava NATO-u da pojača kontrolu na Balkanu“, izjavio je Šojgu.

XS
SM
MD
LG