Dostupni linkovi

Bitka za istinu na sudu za Dženana i Davida


Transparent sa protesta "Pravda za Dženana" (slika lijevo) i "Pravda za Davida" u Sarajevu (decembar 2018.).

"Znaće se ubrzo i ko je ubica i ko su saučesnici", kaže Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, nakon što je 2. februara predao zahtjev za ostavku Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ovakav zahtijev uslijedio je nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 1. februara uhapsili Ziju Mutapa, oca Alise Mutap, bivše Dženanove djevojke koja je bila sa njim u momentu kada je stradao.

Pored njega, pripadnici SIPA-e su uhapsili i Hasana Dupovca, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Dupovac i Mutap uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, a na teret im se stavlja krivično djelo organizovani kriminal.

Iz Tužilaštva BIH saopšteno je kako će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvoje uhapšenih.

"Mjera pritvora tražit će se zbog opasnosti da bi uhapšeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi zbog prirode krivičnog djela, njihov boravak na slobodi izazvao uznemiranje građana i javnosti", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Zgrada Suda i Tužilaštva BiH (fotoarhiv)
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH (fotoarhiv)

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Dženan Memić (21) preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara 2016. godine dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo incident je okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

Prijave protiv više od 45 osoba

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, ne vjeruje da će zahtjev za smjenu glavne kantonalne tužiteljice imati rezultat.

"Zahtjev za njenu smjenu je utemeljen. Jučer (ponedjeljak) je Tužilaštvo otvorilo istragu na osnovu dokaza koji su i u Kantonalnom tužilaštvu. Kako to da deset tužitelja koji su radili na slučaju Dženan Memić nije vidjelo ono što su vidjeli u državnom Tužilaštvu. Pitam se kako smo došli u situaciju da nam treba tužilaštvo koje će istraživati rad drugog tužilaštva?", rekao je Feraget.

Krivična prijava je podignuta i protiv bivše kantonalne tužiteljice Dalide Burzić (na fotografiji, fotoarhiv)
Krivična prijava je podignuta i protiv bivše kantonalne tužiteljice Dalide Burzić (na fotografiji, fotoarhiv)

On je dodao kako je do sada podnio krivične prijave protiv više od 45 osoba, te da je na prvom mjestu Dalida Burzić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Morate pitati Tužilaštvo da li je ona obuhvaćena istragom. Svi tužioci koji su radili na predmetu moraju biti procesuirani. Ovo je sada treći sud koji se bavi slučajem, a radi se o slučaju koji bi svaki pravnik s malo iskustva riješio za 30 dana", rekao je Feraget.

Ifet Feraget (na fotografiji, 2018.) ne vjeruje da će zahtjev za smjenu glavne kantonalne tužiteljice imati rezultat.
Ifet Feraget (na fotografiji, 2018.) ne vjeruje da će zahtjev za smjenu glavne kantonalne tužiteljice imati rezultat.

Feraget podsjeća na dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda.

"To ne znači da će biti kažnjeni, samo tražimo odgovornost. Ovaj zahtjev je simboličan i vidjet ćemo šta će da se desi", rekao je Feraget.

Od Kantonalnog do Vrhovnog suda i nazad

Porodica Memić gotovo pet godina tvrdi da je Dženan ubijen, te da Tužilaštvo i policija 'kriju ubicu i falsifikuju dokaze', zbog čega traže njihovu odgovornost.

Od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili su da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv oca i sina, Ljube i Bekrije Seferovića. Bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao mladić.

Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta donio oslobađajuću presudu za Seferoviće.

Prvu je Kantonalni sud donio 16. jula 2018. godine.

Bekrija (lijevo) i Ljubo (u sredini) Seferović prilikom izricanja prvostepene presude (Sarajevo, 13. januar 2020.)
Bekrija (lijevo) i Ljubo (u sredini) Seferović prilikom izricanja prvostepene presude (Sarajevo, 13. januar 2020.)

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, nakon žalbi, 10. juna 2019. godine poništio je prvostepenu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović, te vratio predmet na ponovno suđenje.

Potom je Kantonalni sud 13. januara 2020. godine ponovo oslobodio krivice Seferoviće, a prihvaćeni su svi nalazi saobraćajnih i medicinskih vještaka iz Banje Luke.

Prema navedenom vještačenju, Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego od povreda nastalih udarcem tupim predmetom.

Nakon toga, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu u predmetu Dženan Memić.

"Očekujem da će državno Tužilaštvo dovesti ovo do kraja, na njima je sada da rade. Evo uhapšeni su prvi zbog ometanja istrage, doći će na red i optužnica za ubistvo", rekao je Muriz Memić, otac stradalog Dženana.

Sestra i otac Dženana Memića, Arijana i Muriz (na fotografiji), na suđenju u slučaju Memić (Sarajevo, januar 2020.)
Sestra i otac Dženana Memića, Arijana i Muriz (na fotografiji), na suđenju u slučaju Memić (Sarajevo, januar 2020.)

Davor Dragičević: David je ubijen

"Ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića su kao blizanci, povezana, isti nam je advokat, gospodin Ifet Feraget, koji posjeduje sve dokaze da se u oba slučaja radi o ubistvima naše djece i da se radi o organizovanom zataškavanju tih ubistava. Međutim, dokazi govore svojim jezikom", rekao je Davor Dragičević, otac stradalog Davida za RSE.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta. Banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu za ubistvo protiv nepoznatih izvršilaca.

Od kraja marta te godine roditelji mladića i grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

RSE/Video, decembar 2018.

'I ja sam David'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, brojnim pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Davor Dragičević trenutno se nalazi u Austriji. Kaže da je tamo otjeran.

"Morao sam napustiti BiH, da ne bih završio kao i moje dijete", kaže Dragičević.

Komentarišući akciju SIPA-e 1. februara, Davor kaže kako želi da vjeruje da će to biti prekretnica, i za pravosuđe Bosne i Hercegovine, i za državu Bosnu i Hercegovinu.

"Nadam se da će ovo biti dokaz da institucije funkcionišu i da pravosudne institucije imaju snage da se nose s kriminalom i ubicama, jer u protivnom, ako se ova dva slučaja ne riješe od strane Tužilaštva BiH, to će biti apsolutni krah pravosudnih institucija u BiH, a također i krah države Bosne i Hercegovine", rekao je Davor Dragičević.

Davor Dragičević (na fotografiji, Banja Luka, 2018.) se nadam da će akcija SIPA-e biti dokaz da "pravosudne institucije imaju snage da se nose s kriminalom".
Davor Dragičević (na fotografiji, Banja Luka, 2018.) se nadam da će akcija SIPA-e biti dokaz da "pravosudne institucije imaju snage da se nose s kriminalom".

U saopštenju koje je potpisao glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir, od 1. decembra 2020. godine, se navodi da "David Dragičević, nije otet, zarobljen i zlostavljan".

"Za ovo ne postoji niti jedna indicija, osnov sumnje niti dokaz. Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke", navedeno je, između ostalog, u saopštenju, glavnog tužioca Lepira koji je u penziji.

Sarajevski advokat Ifet Feraget, pored zastupanja porodice Dženana Memića, zastupa i porodicu Davida Dragičevića, 21-ogodišnjeg mladića iz Banje Luke, koji je nestao 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije.

Građani i aktivisti grupe "Pravda za Davida" okupili su se na ušću Crkvene u Vrbas gdje je 24. marta 2018. pronađeno tijelo Davida Dragičevića (Banja Luka, 31. januar 2021.)
Građani i aktivisti grupe "Pravda za Davida" okupili su se na ušću Crkvene u Vrbas gdje je 24. marta 2018. pronađeno tijelo Davida Dragičevića (Banja Luka, 31. januar 2021.)

Feraget smatra da sve što se odnosi na slučaj Dženana Memića, odnosi se i na slučaj Davida Dragičevića.

"Svaka budala je mogla vidjeti nakon prvog pregleda tijela Davida Dragičevića da je on ubijen. Jedan od zahtjeva je i da državno tužilaštvo preuzme i ovu istragu“, rekao je Feraget.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka početkom jula 2018.godine pokrenulo je istragu zbog ubistva Davida Dragičevića protiv NN lica.

Iz Okružnog tužilaštva tada je saopšteno da postoji osnov sumnje, "sa najnižim stepenom vjerovatnoće", da je 21-godišnji mladić David Dragićević ubijen, zbog čega je donijelo odluku o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela ubistva.

RSE/Video, maj 2018.

Sarajevo: Pravda za Davida i Dženana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Davidovi roditelji traže ustupanje predmeta bh. pravosuđu

Roditelji ubijenog Davida, ali i advokat Feraget, traže od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka da predmet ustupi Tužilaštvu BiH ili da Tužilaštvo BiH izuzme taj predmet.

"Očigledni su dokazi koji ukazuju na organizovani kriminal i u slučaju Dragičević, time se bavi i Okružno javno tužilaštvo Banja Luka od samog početka, jedino što mislimo da rade jeste da zataškavaju. Dokle god to bude na nivou ovog tužilaštva, mi smatramo da nikakvog napretka neće biti", kaže za RSE Ozren Perduv, aktivista grupe građana "Pravda za Davida", dodajući da je prošlo mnogo vremena, da su dokazi "sakriveni, zataškani i uništeni".

Zbog protesta u Banjoj Luci, oko stotinu aktivista dobilo je prekršajne naloge, a protiv 20 osoba je pokrenut prekršajni postupak.

"Ohrabruje nas što svi prekršajni nalozi i prekršajni postupci koji su pokrenuti pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci, svi su pali pred Sudom, čak i u žalbenim postupcima oboreni pred drugostepenim Okružnim sudom", kaže Perduv.

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida" pokrenula je tužbu protiv MUP-a RS-a zbog, kako kažu, diskriminacije.

Osnovni sud u Banjoj Luci je 2020. godine dokazao da je postojala kontinuirana diskriminacija prema članovima grupe "Pravda za Davida".

"Tu se navodi da je diskriminacija počinjena na razne načine, čak je i samo prilaženje policajaca okarakterisano u kontekstu diskriminacije, što je zaista ozbiljna stvar da sud tako presudi", navodi Perduv.

Prema njegovim riječima, pokernute su i krivične prijave protiv velikog broja policijskih službenika, međutim, ni nakon godinu dana nema nikakve reakcije Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Aktivisti Grupe "Pravda za Davida" postavili su na ušću rijeke Crkvene u Vrbas srca u znak sjećanja na stradalog Davida. Na tom mjestu je pronađeno njegovo tijelo. Službenici gradskog komunalnog preduzeća su srca sklonili, ali, kaže Perduv, od 13. oktobra ih niko nije pomjerio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG