Slučaj Dragičević: Godina i po traganja za istinom

Ajla Obradović, Una Čilić

David Dragičević, dvadesetjednogodišnji mladić iz Banja Luke, nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije.

Uslijedila su okupljanja građana u Banja Luci ali i drugim gradovima BiH, hapšenje i puštanje na slobodu Davidovih roditelja, ekshumacija njegovog tijela i ukop u Beču.

Godinu i po dana kasnije, okolnosti u kojima je umro David Dragičević još uvijek nisu razjašnjene.

Donosimo vam pregled događaja koji su uslijedili nakon Davidovog nestanka 18. marta 2018. godine.

18 mart 2018

Nestao David Dragičević

24 mart 2018

Pronađeno tijelo Davida Dragičevića

Tijelo dvadesetjednogodišnjeg mladića pronađeno je u rijeci Vrbas. Nakon pronalaska Davidovog tijela nekoliko stotina građana Banja Luke održalo je protest tražeći da se stane u kraj 'nekažnjenim ubistvima u Banja Luci'.

21 april 2018

25 dana protesta

Protesti traju svaki dan, 25 dana, a na ovaj datum okupilo se hiljade građana. Na prvi veliki protest u Banja Luci su došli građani iz svih dijelova BiH. Zatražena je pravda i za Dženana Memića, mladića iz Sarajeva čija porodica takođe traži pravdu. Dženan je preminuo 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je pod nerazjašnjenim okolnostima zadobio 8. februara dok je šetao sa djevojkom.

26 april 2018

Smrt utapanjem, masovniji protesti

Konferencija za medije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP). Utvrdili su da se je smrt mladića nastupila utapanjem i da u njegovoj smrti nema elemenata krivičnog djela. Saopćeno je kako je učestvovao u tuči i opljačkao kuću Đorđa Rađena. Protesti postaju masovniji. Više

10 maj 2018

Formiran poseban tim za istragu Davidove smrti

Glavni okružni tužilac Republike Srpske Želimir Lepir na sjednici Narodne Skupštine RS-a nije dao ključan odgovor na to da li je istraga pokazala zadesnu smrt ili se radi o ubistvu. Izjavio je da je za istragu smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića formiran poseban istražni tim tužilaca, ali da on ne može da iznese rezultate dosadašnje istrage.

Tih dana se pojavio i snimak nadzornih kamera u centru Banja Luke na kojima se vidi kako četiri osobe presreću Davida iza dva sata ujutru 18. marta. To je snimak koji policija nije pokazala i koji se kosi sa policijskim tvrdnjama o Davidovom kretanju. Sumnju u prvi policijski iskaz budila su i dva različita obdukcijska izvještaja u kojima se razlikuje vrijeme smrti.

15 maj 2018

Protesti u Sarajevu

Protesti u Sarajevu zbog smrti Davida i Dženana. Skup su predvodili njihovi očevi Davor i Muriz.

5 juni 2018

Anketni odbor: Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske sačinio je izvještaj u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića.

U jednom od osnovnih zaključaka navodi se kako postoji osnov sumnje da je David ubijen te da se očekuje da se po tom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske. Anketni odbor smatra da su tužioci i policija učinili niz propusta u istrazi slučaja. Anketni odbor traži utvrđivanje odgovornosti ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, direktora policije RS-a Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a Darka Ilića i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željka Karana te da se donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih osoba, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

7 juni 2018

Tužba protiv Davora Dragičevića

Čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, Darko Ćulum i Darko Ilić, tužili su Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, za klevetu, tražeći od njega 24 hiljade konvertibilnih maraka (oko 12 hiljada eura) za naknadu štete od klevete. Davor Dragičević je tužbu objavio na Facebook stranici "Pravda za Davida".

4 juli 2018

Vladajuće stranke u RS nisu podržale izvještaj o smrti Dragičevića

Detaljnije

4 juli 2018

Banjalučko Tužilaštvo pokrenulo istragu o ubistvu Davida Dragičevića

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka naredilo je o istragu ubistva Davida Dragičevića protiv NN lica. Saopštili su da postoji osnov sumnje "sa najnižim stepenom verovatnoće", da je David ubijen, zbog čega su donijeli odluku o provođenju istrage zbog krivičnog djela ubistva. Detaljnije

7 juli 2018

Hiljade ljudi na skupu 'Pravda za Davida'

5 oktobar 2018

Banjaluka i Sarajevo: Pravda za Davida i Dženana

25 decembar 2018

Uhapšeni roditelji Davida Dragičevića

Hapšenja roditelja Davida Dragičevića u Banja Luci izazvala su burnu reakciju građana i sukobe sa policijom. Vanredno je stanje bilo na Trgu Krajine, gdje su se nalazili brojni naoružani specijalci koji su razbili protest građana. Došlo je i do sukoba policije i okupljenih građana. Davidova majka puštena je iz pritvora popodne, dok je otac zadržan u pritvoru. Uhapšeno je i nekoliko opozicionih političara. Nakon nemilih scena na Trgu Krajine, protesti su održani i u Sarajevu i Mostaru. Detaljnije

26 decembar 2018

Davor Dragičević pušten iz pritvora

U prvoj izjavi za novinare je rekao kako je noć ranije znao da će biti uhapšen, te da su se policajci prema njemu odnosili fer i korektno. „Posvetićemo se Davidu, Dženanu i svoj djeci, idemo do kraja. Mi smo već uspjeli. Psihički sam dobro, ne mogu mi ništa. Ja idem kod svog djeteta i nemam šta prijavljivati. Ko je ubio Davida, Ko je ubio Dženana i ko ubija sve nas?“, zapitao se Davor.

27 decembar 2018

Pravda za Davida se nastavlja

Još jedan u nizu protesta 'Pravda za Davida' održan u Banja Luci.

30 decembar 2018

Novi protest završen uz hapšenja

Novi protest grupe "Pravda za Davida" završen je uz policijska hapšenja, nakon što su demonstranti došli i na mjesto gdje je planiran koncert pjevača Harisa Džinovića uz povike "Harise odlazi" i "Pravda za Davida", poslije čega je objavljeno da je koncert otkazan. Detaljnije

31 decembar 2018

Policija RS traga za Dragičevićem, zabranjuju se protesti

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka raspisali su potjernicu za pet lica, među kojima je Davor Dragičević.

Osam dana kasnije oglasio Davor Dragičević koji je nestao nakon protesta u Banjoj Luci kada je MUP RS-a uhapsio veći broj pripadnika grupe Pravda za Davida. Poručio je da je još pri zdravom razumu i da ga nisu uspjeli likvidirati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske najavilo je u međuvremenu da će zabraniti sva dalja okupljanja grupe "Pravda za Davida", dok policija traga za Davorom Dragićevićem za kojim je izdata potjernica.

1 januar 2019

Uhapšen Draško Stanivuković

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković priveden je nakon što je sa građanima i majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, došao pred Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci, kako bi upalio svijeću u pomen ubijenom mladiću. Samo koji minut prije hapšenja obratio se građanima rekavši kako ne zna zbog čega je raspisana potjernica za njim, te da slobodno šeta gradom i ne krije se.

15 januar 2019

Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića

Policijska uprava Banja Luka podnela je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića, prema kojoj se tereti za "pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srpske". Osim protiv Davora Dragičevića, krivična prijava je podneta i protiv poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića, kao i člana grupe "Pravda za Davida" Željka Dabića.

19 januar 2019

Pravda za Davida po 300. put u Banjaluci

Građani Banja Luke i članovi grupe "Pravda za Davida" okupili su se po 300. put u centru grada na Vrbasu, ovoga puta ispred Hrama Hrista Spasitelja, zahtijevajući istinu i pravdu u slučaju stradanja mladića Davida Dragičevića.

1 mart 2019

TI BiH podnio tužbu protiv MUP RS

Transparency International Bosne i Hercegovine podnio je tužbu jer im nije dostavljen izvještaj o upotrebi policijske sile krajem prošle godine na skupovima u Banja Luci. MUP RS, u svojoj odluci, kojom odbija pristup informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da "javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile", iako su, kako se navodi, o kritičnim događajima, kada je primenjena sila, izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji.

12 mart 2019

Davidovo tijelo prebačeno u Austriju

Na banjalučkom Novom groblju obavljena je ekshumacija tijela Davida Dragičevića. Davidovim roditeljima izdato je odobrenje kako bi kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Wiener Neustadt, nedaleko od Beča, gdje će 21-godišnjak ponovo biti sahranjen 15. marta. Na taj korak mladićevi roditelji su se odlučili uoči godišnjice Davidovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

15 mart 2019

David Dragičević sahranjen u Austriji

David Dragičević sahranjen je u Austriji. Sahrani, između ostalih, su prisustvovali Muris Memić i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH. Članovi grupe Pravda za Davida na odeći su nosili amblem - crveno srce sa Davidovim likom, a na groblju su podigli pesnice u vis, što je takođe jedan od simbola borbe ove grupe, koja zajedno sa roditeljima ubijenog mladića traži da se otkriju naručioci ubistva i Davidove ubice.

11 april 2019

Davor Dragičević zatražio politički azil u Austriji

Davor Dragičević, koji je devet mjeseci organizovao svakodnevna okupljanja u Banja Luci u Republici Srpskoj, tražeći istinu o smrti sina Davida, rekao je da je tražio politički azil u Austriji. On je, za austrijski informacioni portal "Balkan Stories", rekao da je želi iz Austrije da nastavi borbu za transparentnost i protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

13 august 2019

500 dana 'Pravde za Davida'

Početkom avgusta navršeno je 500 dana od početka okupljanja građana i članova grupe “Pravda za Davida” u Banja Luci, koji traže istinu o stradanju dvadesetjednogodišnjeg mladića Davida Dragičevića. Detaljnije

12 septembar 2019

Grupa 'Pravda za Davida' održala konferenciju u Beču

Sredinom septembra u austrijskom glavnom gradu održana je konferencija 'Građanski aktivizam u službi promovisanja značaja i uspostavljanja stvarne vladavine prava u BiH' u organizaciji grupe 'Pravda za Davida'

Cilj ovog događaja, kako su naveli iz grupe 'Pravda za Davida' bio je insistiranje na 'krivičnoj odgovornosti svih onih koju su činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do opstrukcije istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića'.

21 oktobar 2019

Najavljen politički angažman članova grupe

Ozren Perduv, jedan od članova grupe 'Pravda za Davida' najavio je na svom Facebook statusu kako dio članova grupe planira se angažuje politički.

"Nikoga od nas politika ne interesuje zbog politike. Niko od nas nije znao da ćemo doći do cifre koja prelazi broj 570. Ne samo doći. Već opstati! Od "slučaja" David, napravljen je "slučaj" svih nas. Mi smo "natjerani" da otpočnemo borbu i na tom frontu. I otpočećemo je. Unutar naše zajednice formiran je tim ljudi koji intenzivno radi na pripremi političkog djelovanja. Tim je formiran uz saglasnost i maksimalnu podršku roditelja ubijenog Davida Dragičevića. Naša vodilja je kratko i jasno - David. Želim naglasiti da grupa ne postaje partija, već dio ljudi iz grupe će voditi borbu i na tom frontu", napisao je Perduv.