Dostupni linkovi

Banjalučko Tužilaštvo pokrenulo istragu o ubistvu Davida Dragičevića


Sa jednog od protesta zbog smrti Davida Dragičevića u Banjaluci
Sa jednog od protesta zbog smrti Davida Dragičevića u Banjaluci

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka oglasilo se u srijedu saopštenjem u vezi sa stradanjem mladića Davida Dragičevića i naredbe o istrazi ubistva protiv NN ubista koje je izdalo.

Okružno tužilaštvo kaže da postoji osnov sumnje, kako su naveli, "sa najnižim stepenom verovatnoće", da je 21-godišnji mladić David Dragićević ubijen, zbog čega je donijelo odluku o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela ubistva.

U saopštenju, koje potpisuje Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir navodi se, kako se na osnovu prikupljenih dokaza, sa sigurnošću ne može goviriti o otimanju i premlaćivanju stradalog mladića.

“David Dragičević, nije otet, zarobljen i zlostavljan. Za ovo ne postoji niti jedna indicija, osnov sumnje niti dokaz. Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dijela javnosti koja stalno potencira da je lice oteto i držano u zarobljeništvu, a onda likvidirano.

David Dragičević nije pretučen šipkama, palicama, od strane veće skupine ljudi, kako takođe tvrde oštećeni i dio javnosti. Ovo stanovište potvrđuje logički i činjenica da su na tijelu pronađene samo lake tjelesne povrede, bez bilo kakvih lomova.” – ističe se u saopštenju sa Lepirovim potpisom.

Navodi se i kako je u tijelu Davida Dragičevića pronađeno prisustvo alkohola u količini od 1,58 promila, prema nalazu KTC Banjaluka, a prema nalazu VMA iz Beograda 130 promila u krvi, a 2,59 promila u urinu. Nije pronađeno prisustvo droga.

“David Dragičević zadobio je lake tjelesne povrede, koje su verifikovane na prednjoj strani tijela a ni jedne tjelesne povrede nema na leđima. Prema mišljenju vještaka medicinske struke iste su mogle nastati upravo padom tijela niz teren koji je popločan kamenom, a to je upravo lijeva strana korita rijeke Crkvena. Ljekari dozvoljavaju mogućnost da su povrede na usnama, krvni podliv desne šake i potkoljenice mogli nastati od udaraca. Ljekari su isključili mogućnost da je tijelo Davida Dragičevića palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama, već upravo padom i klizanjem niz strminu (kameni dio obale). Smrt Davida Dragičevića nastupila je utapanjem u vodi (rječica Crkvena).” – ističe se u saopštenju Okružnog tužilaštva u Banjaluci.

Lepir je istakao i da je “zbog velikog uznemirenja javnosti” pored postupajućeg tužioca koji radi na tom predmetu odredio za rad još jednog tužioca, te još dva tužioca koji nadziru i pomažu u radu. Kako ističe i on sam je uključen u predmet.

Želimir Lepir se osvrnuo i na pritiske i prijetnje kojima su, kako tvrdi, izloženi.

“Kao rukovodilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, ovom prilikom obavještavam javnost, da smo postupajući tužilac i ja, dobili putem e-maila u dva navrata prijeteće poruke. To smo dostavili Republičkom tužilaštvu Republike Srpske- Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, na provjere i istragu.”

“Iz svih dešavanja u javnosti vidljivo je da tužilaštvo radi pod velikim pritiskom. U javnosti se od strane pojednih medija i grupa pojedinih građana, iznose neistine u vezi sa ovim događajem, sa ciljem da se kriminalizuju državne institucije i to prvenstveno Tužilaštvo i MUP Republike Srpske, te da određene grupacije time žele da postignu svoj politički rejting pred izbore,” navodi se između ostalog u saopštenju koje je potpisao Okružni javni tužilac u Banjaluci Želimir Lepir.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a nisu danas podržali izvještaj Anketnog odbora, koji smatra da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen.

Odmah nakon toga, ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač je sazvao konferenciju za medije na kojoj je rekao da je ovo ministarstvo dobilo naredbu o pokretanju istrage, iako je tokom skupštinske rasprave tvrdio suprotno.

XS
SM
MD
LG