Dostupni linkovi

Slučaj Dženan Memić ponovo pred Vrhovnim sudom Federacije BiH 


Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću.
Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću.

Vrhovnom sudu Federacije BiH u utorak 24. novembra 2020. godine razmatrana žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo (TKS) na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti mladića Dženana Memića.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću dok je porodica Memić tvrdila suprotno. Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016, a njegova još uvijek nije razjašnjena.

Advokati odbrane i porodica Memić istakli su kako se ponovo nastavlja ista montaža zataškavanja slučaja, prema kojoj veliki broj predstavnika pravosudnog sistema "izbjegava priznati svirepo ubistvo Dženana Memića“.

Kantonalni sud u Sarajevu predmet je Vrhovnom sudu FBiH dostavio 13. marta, a 17. marta je dostavljen Federalnom tužilaštvu koji ga je vratio tek 9. juna.

U dva sudska procesa osumnjičeni Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se 8. februara 2016. godine uopšte dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede na Dženanu nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Muriz Memić, otac stradalog Dženana, kazao je da mu je današnja sjednica teško pala.

"Gotovo nakon pet godina, izdržao sam sve, ali danas mi je na trenutak dolazilo ružno kada sam slušao tužioca. Oni znaju da je Dženan ubijen", dodao je Memić.

Memićev advokat Ifet Feraget izjavio je prije ročišta da bi revolucionarna odluka bila da Vrhovni sud odbaci ovu žalbu, jer, kako je istakao, kriminalcima nije mjesto u Tužilaštvu.

On je podsjetio da nema apsolutno nijednog dokaza koji upućuje na to da je Dženan poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana u organizaciji porodice stradalog mladića, koji su od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Tražeći istinu o okolnostima Memićeve smrti kao i mladića iz Banjaluke, Davida Dragičevića, održani su brojni protesti građana u Sarajevu i u Banjaluci. Dragičević je nestao u martu 2018. godine u Banjaluci, a njegovo beživotno tijelo je, nakon nekoliko dana potrage, pronađeno na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Pred Osnovnim sudom u Banjaluci danas je održano pripremno ročište po tužbi protiv Davora Dragičevića kojom trojica visokih policijskih zvaničnika BiH entiteta Republike Srpske traže po 8.000 maraka (4.000 eura) odštete od Davora Dragićevića, oca preminulog 21-godišnjeg mladića Davida.

Okolnosti pod kojima je Damir Dragićević izgubio život 2018. godine nisu rasvijetljene, a roditelji optužuju nadležne za nedostatke u istrazi.

Podnosioci tužbe su: Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Darko Ćulum, bivši direktor policije RS koji je sada direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i Darko Ilić bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u entitetskom MUP-u, koji je sada na funkciji savjetnika ministra Lukača.

XS
SM
MD
LG