Dostupni linkovi

Zatražen pritvor za uhapšene u slučaju 'Memić'


Otac Dženana Memića ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, 2. februara 2021.
Otac Dženana Memića ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, 2. februara 2021.

Hasan Dupovac, bivši načelnik za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zijo Mutap, otac Alise Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, ispitani su u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u vezi sa sumnjama da su utjecali i ometali istragu u slučaju nastradalog Dženana Memića, nakon čega je zatražen njihov pritvor.

Tužilac je pripremio prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva.

Mjera pritvora predlaže se zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti kaznenog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti, navode iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA priveli su u ponedjeljak Hasana Dupovca zbog zloupotrebe položaja, te Ziju Mutapa zbog ometanja istrage u slučaju "Memić".

"Aktivnosti se odnose na krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine", navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dupovac se sumnjiči da je nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Memića, ali o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Zahtjev za smjenu kantonalne tužiteljice

Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića, Tužilaštvu Kantona Sarajevo predao je u utorak, 2. februara, zahtjev za smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija.

Otac Dženana Memića ispred Tužilaštva KS-a
Otac Dženana Memića ispred Tužilaštva KS-a

Memićev advokat Ifet Feraget kazao je da je zahtjev za smjenu tužiteljice upućen iz dva razloga.

‘’Prvi razlog je taj što smo htjeli ukazati na to da se službena istraga ne okončava podizanjem optužnice kao što je bilo u ovom slučaju, jer mora postojati način da se novi dokazi uvrste u optužnicu’’, kazao je Feraget.

Advokat Ifet Feraget i otac Dženana Memića Muriz s novinarima nakon što su predali zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva KS-a Sabine Sarajlije.
Advokat Ifet Feraget i otac Dženana Memića Muriz s novinarima nakon što su predali zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva KS-a Sabine Sarajlije.

‘’Drugi razlog je taj što su dokazi, na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv organizovanog kriminala u vezi sa zataškavanjem ubistva Dženana Memića, dokazi koji se nalaze u kantonalnom Tužilaštvu. Postavlja se pitanje kako tužioci iz kantonalnog Tužilaštva koji su radili na predmetu Dženan Memić nisu vidjeli ono što danas vidi Tužilaštvo BiH’’.

Muriz Memić, otac mladića Dženana Memića poručio je nakon predaje zahtjeva kako vjeruje da će ovoga puta istraga državnog Tužilaštva otkriti krivce u ovom slučaju.

‘’Nadam se da će Tužilaštvo BiH ovaj slučaj dovesti do kraja, otvorili su istragu za organizovani kriminal, a doći će i istraga o ubistvu, imaju svjedoci, uskoro će se znati ko je ubica", poručio je Memić nakon predavanja zahtjeva.

Advokat Feraget smatra da sve što se odnosi na ovaj slučaj odnosi se i na slučaj Dragičević, nastradalog mladića iz Banje Luke, čija smrti dalje nije razjašnjena.

"Svaka budala je mogla vidjeti nakon prvog pregleda tijela Davida Dragičevića da je on ubijen. Jedan od zahtjeva je i da državno tužilaštvo preuzme i ovu istragu.

Neko je ovu grupu koja je uhapšena predvodio, sada to treba dokazati", zaključio je on i poručio:

"Tužioci imaju specijalnu zaštitu da dižu lažne optužnice, oni moraju odgovarati čim postoji jedan dokaz.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Porodica je od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražila da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

Vrhovnom sudu Federacije BiH je 24. novembra 2020. godine upućena žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Memića.

U dva sudska procesa osumnjičeni Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se 8. februara 2016. godine uopšte dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na Dženanu Memiću nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

XS
SM
MD
LG