Dostupni linkovi

Uhapšene dvije osobe zbog ometanja istrage u slučaju Dženana Memića


Pripadnici SIPA-e, Sarajevo (fotoarhiv)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) uhapsili su dvije osobe koje se terete za krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima pomoć učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela i protuzakonito posredovanje, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

"Uhapšeni se nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima je urađena kriminalistička obrada, nakon čeka će postupajući tužilac Tužilaštva BIH odlučiti o njihovom daljem statusu", rekao je Miladinović.

Po naredbi Suda BiH i na zahtjev Tužilaštva BiH, Pripadnici SIPA-e pretresli su objekte na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo (KS), jednom od deset kantona u Federaciji BiH (FBiH), sa ciljem prikupljanja dokaza.

"Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju je službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako navode iz Tužilaštva BiH aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem državno Tužilaštvo radi duži vremenski period.

"Aktivnosti se odnose na krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Porodica je od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražila da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

Vrhovnom sudu Federacije BiH je 24. novembra 2020. godine upućena žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Memića.

U dva sudska procesa osumnjičeni Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se 8. februara 2016. godine uopšte dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na Dženanu Memiću nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

XS
SM
MD
LG