Dostupni linkovi

Seferovići oslobođeni krivice za smrt Memića


Bekrija (lijevo) i Ljubo (u sredini) Seferović prilikom izricanja prvostepene presude, 13. januar
Bekrija (lijevo) i Ljubo (u sredini) Seferović prilikom izricanja prvostepene presude, 13. januar

Otac i sin, Bekrija i Ljubo Seferović, oslobođeni su u ponedjeljak (13. januar) krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je 8. februara 2016. godine stradao mladić iz Sarajeva Dženan Memić. Riječ je o ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje gotovo četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana u organizaciji porodice stradalog mladića, koji su od kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Predsjedavajući sudija Igor Todorović rekao je kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo "van razumne sumnje da su optuženi krivi" navodeći i dijelove nalaza vještaka Centra za vještačenje Zenit iz Banjaluke, čiji su vještaci rekonstrukcijom utvrdili da optužnica ne odgovara činjeničnom stanju.

Pozvao se i na vještaka medicinske struke koji je, kako je Todorović naveo u sudnici, rekao kako povrede na Dženanovom tijelu ne odgovaraju onima koje bi izazvala saobraćajna nesreća.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zastupalo stav da su za Dženanovu smrt odgovorni Ljubo i Bekrija Seferovići, koje je teretilo za izazivanje saobraćajne nesreće i bijeg sa mjesta nesreće.

Građani na protestu zahtijevaju pravdu za Dženana, 2018.
Građani na protestu zahtijevaju pravdu za Dženana, 2018.

Šta su tvrdili vještaci?

Vještaci Vlado Marković i Slaviša Stojnić, iz Centra za vještačenje Zenit iz Banje Luke su petak 10. januara 2020. u Kantonalnom sudu u Sarajevu negirali da je Dženan Memić nastradao u saobraćajnoj nesreći zbog koje su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović.

Vještak medicinske struke Vlado Marković, kako u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjeća advokat porodice Memić, Ifet Feraget, je istakao da su povrede na tijelu Memića izazvane tupim udarcem.

"Vlado Marković je rekao da ne postoji ni mogućnost da su Dženanove povrede nanijete u saobraćajnoj nesreći, gdje se nijedna povreda ne može dovesti u vezu sa navodnom saobraćajnom nezgodom tipa udara vozila u pješaka", objasnio je za RSE Feraget.

Obje strane u postupku imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Ljubo i Bekrija Seferovića su prvostepenom presudom u julu 2018. godine oslobođeni za isto krivično djelo.

Poništavanje prvostepene presude

Međutim, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, 10. juna 2019. godina, je poništio prvostepenu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović, a koju je donio Kantonalni sud u Sarajevu i vratio je na ponovno suđenje.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić iz Sarajeva preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara 2016. godine dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom u sarajevskom naselju Ilidža.

Od početka, porodica stradalog Dženana Memića tvrdi da je on ubijen.

Zašto porodica tvrdi da je ubijen?

To je ponovio u razgovoru za RSE pred početak izricanje presude 13. januara Dženanov otac Muriz Memić.

"Nakon četiri godine bola, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nam je priredilo ovu patnju. Svjesno su išli u optužnicu, znali su da ona ne može opstati, jer oni nemaju nijedan dokaz protiv Seferovića. Mi od početka tvrdimo da je Dženan ubijen evo to je zadnje vještačenje i pokazalo", rekao je Memić.

Muriz Memić (desno) na izricanju prvostepene presude Seferovićima: Tužilaštvo nam je priredilo ovu patnju
Muriz Memić (desno) na izricanju prvostepene presude Seferovićima: Tužilaštvo nam je priredilo ovu patnju

Advokati uključeni u slučaj kažu da je ovo prvi sudski slučaj u kojem su odbrana, optuženi i članovi porodice stradalog na istoj strani. Svi su prema riječima advokata Rusmira Karkina, koji je zastupao Seferoviće, vjerovali u oslobađajuću presudu za njih dvojicu.

"Obzirom da je u ovom ponovljenom postupku provedeno vještačenje koje je definitivno uspjelo pokazati da je potpuno netačna teorija Tužilaštva Kantona Sarajevo da se desila saobraćajna nesreća", rekao je za RSE Karkin.

Pravni zastupnik porodice Memić, Ifet Feraget kaže za RSE da se i u ovom slučaju, kao i u slučaju smrti Davida Dragičevića iz Banjaluke, radi o 'eklatantnom primjeru zataškavanja ubistva od strane tužilaca'.

Slučaj Dragičević

David Dragičević je mladić koji je nestao u Banjaluci 18. marta 2018., a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću Crkvene u Vrbas.

U prvom momentu policija je tvrdila da se radi o zadesnoj smrti, da bi slučaj kasnije bio prekvalifikovan kao ubistvo. Zbog nezadovoljstva policijskom istragom, građani i grupa "Pravda za Davida" su se počeli okupljati od 26. marta 2018. godine sa osnovnim zahtjevom da se sazna istina o stradanju mladića Davida Dragičevića.

Krajem 2019. godine nakon velikih protesta u centru Banja Luke policija Republike Srpske, zabranila je okupljanje članovima grupe "Pravda za Davida".

I u slučaju Dženana Memića zbog nezadovoljstva istragom i sudskim procesom koji se vodio pred Kantonalnim sudom organizovani su protesti građana.

Predmet u slučaju Dženan Memić skoro četiri godine je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, a optužnica protiv Ljube i Bekrije Seferovića potvrđena je 17. avgusta 2016. godine.

Sarajevo: Pravda za Davida i Dženana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uporedo vodi istragu u ovom predmetu, kako je rekao advokat Ifet Feraget, protiv određenih osoba zbog opstrukcija istrage u slučaju Dženan Memić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG