Dostupni linkovi

Ruski turisti uskoro u Crnoj Gori: Ekonomija iznad epidemije


Čišćenje plaže u Budvi
Čišćenje plaže u Budvi

U svim značajnim ruskim medijima imamo informaciju o otvaranju Crne Gore za ruske turiste. To je jedna lijepa vijest zato što je Crna Gora jedna od omiljenih destinacija ruskim građanima, kaže Julija Petrovskaja dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Moskve.

To je njen komentar na odluku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) o stavljanju Rusije i Azerbejdžana na "zelenu listu", čijim rezidentima je sada dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova.

Uslov za Rusiju

No, da bi ruski turisti ponovo putovali u Crnu Goru, treba ispuniti uslov, da i Rusija recipročno uvrsti Crnu Goru na "zelenu listu", te da se ponovo uspostavi redovni i čarter avio saobraćaj.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović, koji se zalagao za otvaranje granice prema Rusiji, odakle poslednjih godina dolazi najveći broj stranih gostiju u Crnu Goru, očekuje da i Rusija donese uskoro sličnu odluku.

"Turoperatori su bili spremni jutros da polete, ali treba čekati da se završe sve administrativne procedure. Očekujem da će ruske vlasti imati pritisak od strane turoperatora i samih građana da Crna Gora dođe na 'zelenu listu'", kaže Radulović.

On naglašava značaj odluke Vlade po crnogorsku ekonomiju.

"Ekonomijom se brani zdravlje, jer bez ekonomije nema zdravlja. Zalagali smo se za otvaranje granica ka Rusiji uz određeni nivo straha i zabrinutosti zbog svega što se dešava. Ali, ako se budemo pridržavali mjera i procedura koje se propisuju, i suptilno navedemo goste da ih se pridržavaju, mislim da je rizik smanjen na minimum", kaže Radulović.

U ruskim medijima već postoje nagovještaji da bi takva odluka mogla biti donesena sredinom avgusta, te napisi da ruska aviokompanija "Aeroflot" već počinje sa prodajom avio karata Moskva -Tivat od 10. avgusta, kaže za RSE novinar lista Komersant Genadij Sisojev.

Na pitanje RSE da li sadašnja situacija može biti iskorištena u svrhu političko-ekonomskog pritiska Rusije na Crnu Goru, Sisosjev odgovara da je to uvijek moguće, ali i podsjeća na iskustvo prije četiri godine.

"Uoči prethodnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori je u Rusiji bila velika kampanja i u državnim medijima protiv dolaska ruskih turista. Ali, vlasti Rusije ni tada, kada je Rusija otvoreno 'igrala protiv' vlasti u Crnoj Gori, nisu donijeli odluku o zabrani letova. Tako da bi eventualna odluka o izuzimanju Crne Gore sa 'zelene liste' koja ovih dana treba da bude donijeta u Rusiji, mogla biti protumačena kao politička odluka i mislim da su vlasti toga svjesne", kaže Sisojev.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Rusiji, Sisojev navodi da broj izliječenih svakodnevno raste, da dnevno ima oko 5.000 novih slučajeva oboljevanja od COVID-19, ali da to na ukupno 140 miliona građana Rusije nije dramatična brojka.

I novinarka Julija Petrovskaja potvrđuje da stanje u Rusiji u vezi korone nije jednostavno, iako je došlo do poboljšanja u poslednjih nekoliko sedmica.

"Evo jutros, prema najnovijim podacima bilo je 5.160 novih slučajeva. U Rusiji je od polovine maja krenulo u pravcu ukidanja nekih zabrana. Danas su recimo otvoreni kafići, trgovine, bioskopi… ali je zabranjeno masovno okupljanje građana. Ali se uglavnom život vratio u neku normalu. Ljudi koji su bili na odsustvu ili radili od kuće većina njih je ponovo krenula na posao poslednjih sedmica. Tako se čini da se život vratio u normalu. S druge strane, u Moskvi su pojačane kontrole. A to znači da ipak vlasti smatraju da je situacija i dalje ozbiljna", smatra Petrovskaja.

Povoljnija zdravstvena situacija u Rusiji je jedan od razloga što se Karina Baladina, čija turistička agencija posluje na ruskom tržištu, nada da će prve grupe ruskih turista dočekati sredinom avgusta.

"Veliko je interesovanje Rusa za ljetovanje u Crnoj Gori, ali treba proći najmanje petnaestak dana da bi se tržište ponovo pokrenulo i da bi se avioni napunili", očekuje Baladina.

Da li je ekonomski faktor nadvladao zdravstveni?

RSE je uputio pitanja Institutu za javno zdravlje Crne Gore među kojima su – kriterijumi za odluku o otvaranju granice za rezidente Rusije i da li je prilikom odlučivanja ekonomski faktor nadvladao zdravstveni? Odgovor nijesmo dobili.

Ni u Nacionalnalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore nemaju precizne podatke o kriterijumima na osnovu kojih je NKT donijelo odluku o otvaranju granica za ruske građane, kaže za RSE direktorica NTO Željka Radak Kukavičić, pozdravljajući odluku NKT.

"Imajući u vidu informacije koje imamo od strane naše hotelsko- turističke privrede, upite koje dobijamao od turoperatora od strane Rusije evidentno je da postoji interesovanje. Veliki broj aranžamana koji je bio ugovoren jeste djelimično otkazan ali isto tako jedan broj njih nije otkazan i čeka se trenutak kada granice budu otvorene. Imajući u vidu da još uvijek nemamo informaciju kakvi su uslovi za odlazak u Crnu Goru sa strane Rusije vjerujem da će i ova informacija koja je sa naše strane uticati na to da će i turistička privreda Rusije da utiče na svoje donosioce odluka i da se promet između dvije zemlje što prije uspostavi", kaže Radak Kukavičić, koja se nada brzom dolasku turista iz Rusije.

U kojoj mjeri bi dolazak ruskih turista ublažio posljedice pandemije po crnogorsku turističku privredu, odnosno oporavio prihode od ljetnje turističke sezone koji su za sada na nivou od 10 odsto prometa u odnosu na prošlu godinu?

Željka Radak Kukavičić objašnjava da su avgust i septembar mjeseci kada su ruski turisti tradicionalno najbrojniji, uz goste regiona, u Crnoj Gori.

"Naravno da promet ne može biti, svjesni smo toga, na nivou prošle godine. Ali ako znamo da je prošle godine u avgustu mjesecu bilo preko milion noćenja sa tržišta Rusije i preko pola miliona u septembru, onda i dio prometa koji bi se generisao sa tog tržišta značajno bi doprinio saniranju ovih gubitaka koji su nastali u ovom periodu do sada", kazala je Radak Kukavičić.

"Za ruske turiste koji dolaze u Crnu Goru važe standardne preporuke NKT jer ne postoji nikakav dodatni uslov za ulazak građana Rusije u Crnu Goru", objašnjava Radak Kukavičić, koja smatra da ne postoji bojazan da će ruski turisti doprinijeti porastu broja oboljelih od COVID-19 u Crnoj Gori.

"Znate da je Crna Gora otvorena za zemlje Evropske unije (EU) za zemlje iz okruženja pod određenim uslovima i mi za sada u Crnoj Gori nemamo slučajeva zaraženih turista. Postoje protokoli koji su donijeti ukoliko se kod gosta pojavi COVID-19 i sve je jasno definisano. Ali činjenica je da niko na odmor ne kreće ukoliko se ne osjeća dobro. Uz poštovanje svih mjera i preporuka vjerovatnoća da će doći do povećanja broja oboljelih među turistima gotovo ne postoji, pogotovu ako se zna za visok stepen sigurnosti i bezbjednosti u hotelima i ugostiteljskim objektima", zaključila je Radak Kukavičić.

Prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT), Crnu Goru je 2019. godine posjetilo 2,6 miliona gostiju, a ruski turisti su ostvarili oko 30 posto turističkih noćenja.

O tome koliko je ovogodišnja sezona u Crnoj Gori pogođena pandemijom, govori podatak iz juna, kada je u hotelima boravilo oko 17.000 turista, što je svega oko deset posto prošlogodišnje brojke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG