Dostupni linkovi

Uprkos propagandi srpski turisti brojni u Crnoj Gori


Prošle godine je Crnu Goru posjetilo 2,2 miliona turista koji su ostvarili 12,93 miliona noćenja
Prošle godine je Crnu Goru posjetilo 2,2 miliona turista koji su ostvarili 12,93 miliona noćenja

Izreka da je "turizam najkvarljivija roba" proističe iz njegove zavisnosti od mnoštva faktora - od vremenskih prilika i neprilika do političkih previranja, ali i medijske slike. Crnogorski turizam godinama prati negativna medijska kampanja dijela srpskih medija, pa ni ova sezona nije izuzetak, kaže PR menadžerka Montenegro Stars Hotel Group Maja Vukićević.

"U duhu 'svijetle junske tradicije', pojedini mediji iz susjedne Srbije nisu odustali od zlonamjernih komentara i konstatacija o Crnoj Gori kao preskupoj, nebezbjednoj, lošoj, riječju - turističkoj destinaciji za izbjegavanje", kaže Vukićević.

Ona kao ilustraciju navodi neke od takvih naslova: "Turisti masovno otkazuju letovanje u Crnoj Gori", "Profesor ne savetuje letovanje u Crnoj Gori i Hrvatskoj", ili "Zmija izašla iz mora u Buljarici, a onda se uputila na plažu prepunu ljudi".

Za razliku od prethodnih godina, sada ovakve tekstove plasiraju ne samo tabloidi, već i pojedini nedjeljnici i portali, primjećuje Vukićević i navodi primjer portala koji je, kako smatra, ranije bio čitan zbog širenja društvenog dijaloga u regiji.

"Međutim, taj portal je dozvolio sebi da objavi tekst o 'kataklizmi u Sutomoru', što su prenijeli i drugi. Ispostavilo se da je to tekst objavljen 2017. godine. Nakon što su na to podsjetili čitaoci, portal je tekst uklonio, ali se na jednom drugom može i danas naći (pod naslovom 'Sad sam bio na moru u Crnoj Gori i nikad više'), navodi Vukićević.

Ona ocjenjuje očiglednim da redovne studijske posjete srpskih novinara finansirane državnim novcem Crne Gore, kada borave u najboljim hotelima i upoznaju se sa raznovrsnim programima, ostaju bez efekta, kao i brojne promotivne manifestacije koje se organizuju tokom godine u Srbiji.

Jedna od takvih grupa upravo ovih dana boravi u Crnoj Gori, pa smo u Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO CG) pitali što preduzimaju u slučajevima negativne medijske kampanje.

"Na takve negativne kampanje NTO CG odgovara afirmativnim kampanjama. Uz podršku Ambasade Crne Gore u Beogradu imamo dobru saradnju sa većinom uticajnih medija u Srbiji", kaže PR NTO CG Aleksandra Maksimović i ocjenjuje da, sudeći po stabilnom turističkom prometu koji se ostvaruje sa srpskog tržišta, negativne medijske kampanje ne utiču u značajnoj mjeri na turističke dolaske iz Srbije.

"Gosti iz Srbije su konstantno među najzastupljenjima u Crnoj Gori, i lani su ostvarili preko tri miliona noćenja, što je rast od 3,74 posto, dok je broj turista od oko 410.000 na nivou prethodnih godina. S obzirom da tokom prva tri mjeseca ove godine bilježimo rast turističkih dolazaka iz Srbije od 44 posto, odnosno rast broja noćenja od preko 10 posto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, očekujemo nastavak ovog pozitivnog trenda", kaže Maksimović.

Na pitanje da li ima primjera otkazivanja ili smanjenja broja turističkih aranžmana zbog zategnutih političkih odnosa i oštrih poruka zvaničnika Srbije posljednjih sedmica, u NTO CG odgovaraju odrično.

"Prema našem istraživanju 'Stavovi i potrošnja turista u Crnoj Gori', turisti iz Srbije su vjerni gosti koji se često vraćaju u Crnu Goru, (88 posto). Kako uglavnom dolaze indivudualno, a ne putem ugovorenih agencijskih aranžmana, za sada nije bilo informacija o otkazivanju", kaže Maksimović.

Osim što su srpski turisti među najbrojnijim u Crnoj Gori, manje se zna o doprinosu crnogorskih turističkih posjeta ekonomiji te susjedne zemlje, napominje Maja Vukićević iz Montenegro Stars Hotel Group.

"Statistički zavod Srbije je ovih dana objavio da su do aprila najviše noćenja u toj zemlji ostvarili gosti iz Crne Gore. Rusi su, na primjer, na sedmom mjestu. Prije par godina je, ne računajući ove prihode, tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio da prilikom planiranja državnog budžeta, u startu računa i na 100 miliona eura koje će građani Srbije sezonski zaraditi u Crnoj Gori, kao i dodatnih 400 miliona od robe izvezene u Crnu Goru tokom tzv. špica sezone, odnosno tri mjeseca ljeta", podsjeća Vukićević.

Prošle godine je Crnu Goru posjetilo 2,2 miliona turista koji su ostvarili 12,93 miliona noćenja. Turistički dolasci iz Srbije čine oko 19 posto ukupne posjete, a prema podacima Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT), srpski gosti su (24,5 posto), uz Ruse (25,1 posto), lani ostvarili najviše noćenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG