Dostupni linkovi

Nejasna pravila EU donose nestabilnost Crnoj Gori


Potencijalno usporavanje integracija Crne Gore u Evropsku Uniju(EU), kao i mogućnost prekida pregovora izazvalo bi niz negativnih posljedica među kojima su: jačanje autoritarne vlasti, očuvanje monopola moći, stagnacija evropeizacije, ali i vraćanje u devedesete godine zemalja regiona što bi se prelilo i u Crnu Goru, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa(RSE).

O usporavanju pregovora sa EU o članstvu Crne Gore, pa i samom zaustavljanju procesa evropskih integracija je počelo da se govori odmah pošto je EU odložila odluku o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Potom je iz najviših evropskih krugova plasirana ideja da umjesto članstva u EU, zemljama regiona ponudi takozvano privilegovano partnerstvo sa EU. To sve označava mogućnost značajnog usporavanja pregovora o priključenju u EU što izaziva, prema riječima nekadašnje ministarke za evropske integracije profesorice na Ekonomskom fakultetu Gordane Đurović, nestabilnost koja se može preliti u Crnu Goru, ali i prouzrokovati unutrašnje probleme u smislu promjene odnosa političke i ukupne javnosti prema EU.

"Ako bi došlo do neke značajnije promjene pravila, ona bi uticala na dinamiku reformi, moglo bi se odraziti na usporavanje reformi, a prvenstveno na nestabilnost u zemljama okruženja. I naravno, po zakonu o spojenim sudovima, sve što se negativno desi u bilo kojoj zemlji oko nas, svakako da će u kombinaciji sa promjenom pravila pristupanja u EU, negativno se odraziti i na opšte stanje reformi, percepciju podrške za integraciju i od strane građana, političkih elita i od strane opozicije u Crnoj Gori. Želim da vjerujem da o tim negativnim scenarijima na proljeće nećemo razgovarati nego da ćemo krenuti normalno naprijed", kaže profesorica Đurović naglašavajući da Crna Gora ne treba da prihvati bilo kakav potencijalni model 'privilegovanog partnerstva'.

"Nikako, ali nikako ne prihvatati model 'privilegovanog partnerstva', jer to znači gubljenje perspektive članstva u EU. Smisao toga koliko kvalitetno sprovodimo reforme je da idemo prema članstvu ka EU, a ne da ne vidimo kraj svemu tome. Znači mi imamo puno pravo kao zemlja da taj pristup branimo i predočimo kao naš stav uz ispunjavanje kriterijuma", smatra Đurović.

'Proces demokratizacije i evropeizacije stagnira'

Odgovarajući na pitanje koje su sve opasnosti po unutrašnju demokratiju u Crnoj Gori od potencijalnog prekida pregovora i usporavanja integracija, direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da već osvojene slobode neće biti ugrožene, ali da se sada pokazuje da Crna Gora već stagnira u demokratizaciji zbog institucija koje ne produkuju mjerljive rezultate.

"Imamo značajno usporen proces pregovora i to isključivo zato što crnogorske vlasti nisu uradile svoje domaće zadatke na koje su se obavezale prema Briselu. Tu prije svega mislim na izvršnu vlast koja vodi proces pregovora, ali i na sudsku i zakonodavnu koja ne produkuje očekivane mjerljive rezultate i imaju svoj dio odgovornosti. Po mom sudu proces demokratizacije i evropeizacije je počeo da stagnira pa i regresira kada su domaći veći igrači, bez obzira da li su u strukturama vlasti ili u njima bliskim krugovima, shvatili da im napredak u pregovorima urušava postojeće monopole moći. I ta prevaga partijsko partikularnih interesa nad javnim interesom je prepoznata i u EU", kaže Uljarević.

Kada je riječ o političkim partijama, u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) očekuju da ne dođe do stagnacije u pregovaračkom procesu. Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kaže da je teško govoriti o evropskim standardima u trenutku kada i u zemljama regiona ni u EU nema odgovora na pitanje – šta dalje:

"Zaista vjerujem da se može desiti da EU razumije činjenicu, da ako ostave ovaj region bez evropske perspektive to može značiti samo vraćanje u devedesete godine. Sve što se dešava u vezi sa EU opterećuje i unutrašnje odnose u svakoj državi ponaosob. Nije baš svejedno svima nama koji se nalazimo u procesu evropskih integracija da govorimo o evropskim vrijednostima u trenutku kada su ta evropska vrata poluzatvorena".

Predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović smatra da crnogorskoj vlasti nikada i nije odgovaralo potpuno usvajanje evropskih standarda zbog očuvanja moći i monopola.

Radunović smatra da crnogorskoj vlasti, aktuelna situacija u vezi nastavka pregovora, politički odgovara.

"Pregovarački proces je na neki način tjerao aktuelni režim u Crnoj Gori da nevoljno izvršava neke obaveze. Ali se došlo do tačke kada se dalje ne može formalnim ispunjavanjem zahtjeva, već da se stvari moraju uraditi na kvalitetan način kako to očekuje Evropska komisija i građani Crne Gore. Od toga nema ništa. I na žalost mislim da će Crna Gora krenuti u jedan proces koji je apsolutno neželjen od strane građana, civilnog sektora i od strane opozicije, a to je očvršćavanje DPS-a kao 'državne religije'. Što znači da je Milo Đukanović (predsjednik CG) riješio da se više čak i ne pretvara pred EU, već da pokaže svoje pravo lice i da krene dalje u diktaturu", smatra Radunović.

Crna Gora je do sada otvorila 32 pregovaračka poglavlja, privremeno zatvorila tri, a ostalo je neotvoreno poglavlje koje se odnosi na konkurenciju. Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule, zajednički je ocjenjeno da činjenica, da Sjeverna Makedonija i Albanija nijesu otvorile pregovore, "ne treba da bude obeshrabrujuća, već da predstavlja dodatan motiv za još kvalitetnije sprovođenje unutrašnjih reformi i pripremu za punopravno članstvo u EU".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG