Dostupni linkovi

Završena prijava političkih stranaka za učešće na izborima u BiH


Glasanje na biračkom mjestu u Srebrenici, Bosna i Hercegovina (Ilustrativna fotografija)
Glasanje na biračkom mjestu u Srebrenici, Bosna i Hercegovina (Ilustrativna fotografija)

U Bosni i Hercegovini je u petak, 20. maja, istekao rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na općim izborima. Izbori su zakazani za 2. oktobar.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH saopćili su da slijedi provjeravanje, te ovjera prijava onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

"Nakon toga se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili lista nezavisnih kandidata za što je rok od 6. do 14. juna", saopćili su iz CIK-a.

Za održavanje izbora potrebno je oko 12,52 miliona maraka (više od 6,40 miliona eura).

Novac za izbore još nije osiguran budući da nije usvojen budžet BiH za 2022. godinu. Vijeće ministara BiH nije odobrilo ni sredstva iz budžetske rezerve ili sredstava akumuliranih prethodnih godina koje je zatražila izborna komisija.

Parlamentarna skupština BiH još nije usvojila budžet za 2021, kao ni za tekuću 2022. godinu. Institucije BiH se financiraju na temelju odluka o privremenom financiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

Ministarstvo financija i trezora BiH saopćilo je 20. maja da završava izradu budžeta institucija BiH za ovu godinu, te da očekuju da će 23. maja on biti upućen Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što iziskuje vrijeme.

Opći izbori obilježeni su i izjavama iz pojedinih političkih krugova, kao i člana CIK-a BiH Vlade Rogića, da za njih nema uvjeta jer nisu usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i uz posredovanje međunarodne zajednice, bili su neuspješni.

Ustavni sud BiH u presudi "Ljubić" ukinuo je odredbe izbornog zakona prema kojem se svakom narodu daje jedno izborno mjesto iz svakog od deset kantona, ali i dio koji govori o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Evropski sud za ljudska prava iz Strasbourga proglasio je diskriminatornim dijelove Ustava BiH u predmetima kolektivno nazvanim “Sejdić-Finci”.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentu BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG