Dostupni linkovi

Ministarstvo financija BiH tvrdi da završava rad na budžetu za ovu godinu


Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda (arhiv)

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine saopćilo je da završava izradu Dokumenta okvirnog budžeta za period 2022.-2024. i budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, te da će ih uputiti u dalju proceduru Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

"Nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima ova dva dokumenta i posljednjih kontrola sadržaja budžeta očekuje se da ovi dokumenti u ponedjeljak budu predani Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH", saopćilo je Ministarstvo u petak, 20. maja.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda naveo je da Ministarstvo radi ovaj "zahtjevan posao najbrže što može i pored mnogobrojnih pritisaka s više strana", te je odbacio tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu.

Ističe se da je, temeljem Ustava BiH i zakona Ministarstvo financija i trezora BiH samo tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1,07 milijardi maraka od čega izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH iznose 865,50 miliona maraka, a ostatak su vlastiti prihodi, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što iziskuje vrijeme.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je opće izbore u BiH za 2. oktobra 2022, a za njihovo održavanje potrebno je oko 12,52 miliona maraka (više od 6,40 miliona eura).

Novac za održavanje izbora nije osiguran budući da nije usvojen budžet BiH za 2022. godinu. Vijeće ministara BiH nije dodijelilo CIK-u BiH ni sredstva iz budžetske rezerve ili sredstava akumuliranih prethodnih godina koje je zatražila izborna komisija.

Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije usvojila budžet za prošlu, 2021. godinu, kao ni za tekuću 2022.

Cijelu prošlu kao i prvih šest mjeseci tekuće godine institucije BiH se financiraju na temelju odluka o privremenom financiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentu BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG