Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH nije razmatralo odluku o izdvajanju novca za opće izbore


Sjednica Vijeća ministara BiH (arhiva)
Sjednica Vijeća ministara BiH (arhiva)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije se na sjednici 17. maja izjašnjavalo o odluci o izdvajanju novca za održavanje općih izbora, koji su zakazani za 2. oktobar.

"Predloženi dnevni red nije dobio saglasnost ministara iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara BiH", potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH i kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon telefonske sjednice Vijeća.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ranije se obratila Vijeću ministara s prijedlogom odluke o odobravanju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, s ciljem održavanja izbora.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica BiH) saopćio je nakon sjednice Vijeća ministara da odluka o izdvajanju sredstava za održavanje općih izbora "nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH".

Bevanda je naglasio da je Ministarstvo financija i trezora BiH upozorilo na "nezakonitost takve odluke", u mišljenju koje je u ponedjeljak bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu.

"Zakonom je propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akomuliranih prihoda", naveo je Bevanda.

Bez konsenzusa

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH saopćeno je da "na vanrednoj telefonskoj sjednici nije postignut konsenzus u vezi sa predloženim dnevnim redom i prijedlogom odluke koju je predložio CIK BiH.

CIK BiH je raspisao opće izbore za 2. oktobar, a za njihovo održavanje potrebno je oko 12,52 miliona maraka (više od 6,40 miliona eura).

Izborni zakon propisuje da državne institucije moraju osigurati novac u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno do 19. maja.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović izjavio je ranije da će se CIK BiH "striktno pridržavati zakona i rokova" te da su nakon 19. maja, ako se ne riješi pitanje financiranja izbora, na potezu i pravosudne institucije.

Novac za održavanje izbora nije osiguran jer nije usvojen budžet insitucija BiH za 2022. godinu. Parlament BiH još nije usvojio budžet za prošlu, kao ni za tekuću godinu.

Institucije BiH se, zbog nepostojanja budžeta, financiraju na temelju odluka o privremenom financiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

Prema proceduri, Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH, te oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentu BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG