Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH poništila nabavku materijala za oktobarske izbore


Detalj s biračkog mjesta u Travniku tokom lokalnih izbora održanih 11. aprila 2021. (Ilustrativna fotografija)
Detalj s biračkog mjesta u Travniku tokom lokalnih izbora održanih 11. aprila 2021. (Ilustrativna fotografija)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) poništila je postupke štampanja i pakiranja privremenih i konačnih biračkih spiskova, koverata, oznaka i obrazaca za oktobarske opće izbore.

CIK BiH je na sjednici održanoj u četvrtak, 19. maja, poništio i postupke izrada fascikli sa vodenim žigom i štampanje certifikata za dodjelu mandata, nabavku PVC vreća i kartonskih kutija za biračka mjesta i skladište CIK-a BiH.

Razlog je nepostojanje sredstava za provedbu izbora budući da nije usvojen budžet BiH za 2022. godinu. Vijeće ministara BiH nije dodijelilo CIK-u BiH ni sredstva iz budžetske rezerve ili sredstava akumuliranih prethodnih godina koje je zatražila izborna komisija.

Predsjednik CIK-a BiH kao dodatni razlog za poništenje postupaka nabave naveo je i inflaciju.

“Ono što smo donosili do sad, kako narod kaže: 'puj, pike, ne važi'. Nema sredstava”, kazao je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

CIK je prethodno saopštio da će za održavanje izbora biti potrebno više od 12,5 miliona maraka (više od 6,4 miliona eura).

Arnautović je pojasnio kako su u avgustu 2021. imali sugestije na budžet BiH za 2022. godinu u kojem se trebaju predvidjeti i sredstva za održavanje općih izbora, a da je "sad u odnosu na tadašnju situaciju sve bitno drugačije".

“Tad je nafta bila 2,20 maraka (1,13 eura), danas je 3,20 maraka (1,64 eura). Korigirali smo prijedlog i poslali ga Vijeću ministara BiH”, kazao je Arnautović.

Arnautović ja kazao da su sredstva za izbore trebala biti osigurana "jučer", s tim da je 19. maj zadnji rok za osiguravanje sredstava.

Član CIK-a BiH Željko Bakalar kazao je da su "neutemeljene izjave da je moguće u junu ili julu osigurati sredstva kako bi izbori bili održani u oktobru" naglasivši da je to "tehnički nemoguće".

Nema budžeta

CIK BiH raspisao je na sjednici 4. maja opće izbore koji bi se, u skladu s Izbornim zakonom BiH, trebali održati u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

Ima li komplikovanije zemlje od Bosne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije usvojila budžet za prošlu, 2021. godinu kao ni za tekuću 2022.

Prijedlog budžeta za prošlu, 2021. godinu odobrilo je Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, ali on nije usvojen u državnom parlamentu. Prijedlog je na sjednici 27. aprila 2022. usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Izrada budžeta za tekuću 2022., u kojem bi se trebala predvidjeti i sredstva za održavanje izbora, još uvijek je u toku. Cijelu prošlu kao i prvih šest mjeseci tekuće godine institucije BiH se financiraju na temelju odluka o privremenom financiranju.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što iziskuje vrijeme.

Predstavnici iz entiteta Republika Srpska krenuli su krajem jula u bojkot rada u državnim institucijama nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je, između ostalog, kriminalizirano negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

CIK BiH zatražio od Vijeća ministara da se za financiranje izbora odobre sredstva iz budžetskih rezervi, ali državna izvršna vlast to nije razmatrala.

Izmjene izbornog zakona

Opći izbori obilježeni su i izjavama iz pojedinih političkih krugova, kao i člana CIK-a BiH Vlade Rogića, da za njih nema uvjeta jer nisu usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Ustavni sud BiH u presudi "Ljubić" ukinuo je odredbe izbornog zakona prema kojem se svakom narodu daje jedno izborno mjesto iz svakog od deset kantona, ali i dio koji govori o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Evropski sud za ljudska prava iz Strasbourga proglasio je diskriminatornim dijelove Ustava BiH u predmetima kolektivno nazvanim “Sejdić-Finci”.

Dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i uz posredovanje međunarodne zajednice, bili su neuspješni.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH zatražio je od predsjedavajućeg tog doma Dragana Čovića da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o osiguranju novca za financiranje općih izbora u BiH.

XS
SM
MD
LG