Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH zatražila od državnih vlasti novac za izbore


Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, na konferenciji za medije 29. novembra 2021.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) uputila je prijedlog odluke kojom se od Vijeća ministra BiH traži da osiguraju sredstva za organizaciju ovogodišnjih općih izbora, izjavio je 19. aprila za novinsku agenciju Fena predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

Upućena su i mišljenja Ministarstva financija i trezora te Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara.

“U petak smo dobili akt glavnog tajnika Vijeća ministara BiH Roberta Vidovića za korekciju Prijedloga u nekim tehničkim detaljima i obrazloženje u kojem dijelu smo korigirali prijedlog teksta odluke u skladu s negativnom mišljenjem Ministarstva financija i trezora BiH” dodao je Bakalar.

On kaže da je sve traženo jučer, 18. aprila dostavljeno Vijeću ministara BiH te da će se “u skladu s voljom predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije to naći na sjednici koja je zakazana za sutra, 20. aprila”.

Prijedlog te odluke nije na predloženom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koji je objavljen na službenoj internetskoj stranici, ali postoji mogućnost proširenja dnevnog reda na samoj sjednici.

“Čekanje usvajanja budžeta stavilo je CIK BiH”, napominje Bakalar, “u problem za organizaciju općih izbora”.


“Donošenje hitne odluke Vijeća ministara BiH bit će pokazatelj ima li ili nema političke volje za organizaciju i provedbu općih izbora 2. oktobra 2022. godine kako je propisano Izbornim zakonom BiH”, kazao je Bakalar.

Zbog blokade rada državnih institucija predstavnika Republike Srpske, budžet za prošlu, 2021. kao ni tekući 2022. godinu još nije usvojen zbog čega nisu ni osigurana sredstava za ovogodišnje izbore koji bi se, kako sada stvari stoje, trebali održati po važećem Izbornom zakonu BiH.

Institucije BiH se financiraju po odlukama Vijeća ministara o privremenom financiranju koje se donose za svaka tri mjeseca.

Ranije su ambasadori nekoliko zemalja akreditirani u BiH, kao i visoki predstavnik Christian Schmidt i šef Delegacije Evropske unije Johann Sattler zatražili od Vijeća ministara BiH da izvrši zakonsku obavezu usvajanja budžeta za 2022. godinu i tako omogući rad institucija te financiranje ovogodišnjih općih izbora.

Kolegij Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji čine predsjedavajući Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) te ministri vanjskih poslova te financija i trezora Bisera Turković (Stranka demokratske akcije - SDA) i Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ BiH) postigli su dogovor da se državni budžet pripremi do 25. aprila.

Potvrdila je to ranije ministrica Turković, naglašavajući da, ako do toga dođe, bit će riješeno i pitanje financiranja predstojećih izbora u BiH.

Pregovori političkih lidera uz posredstvo međunarodne zajednice o izmjenama Izbornog zakona, bez kojih prema stavu HDZ-a BiH, izbori ne mogu biti organizirani, okončani su bez dogovora, dok predstavnici međunarodne zajednice ističu da krah pregovora ne bi trebao utjecati na održavanje općih izbora.

U oktobru 2022. trebali bi biti izabrani članovi Predsjedništva BiH i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, te skupština deset kantona u Federaciji BiH.

Krajnji rok za izmjene izbornog zakonodavstva je maj, jer je to rok koji CIK ima po zakonu da raspiše ovogodišnje opće izbore u BiH.

Ima li komplikovanije zemlje od Bosne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
XS
SM
MD
LG