Dostupni linkovi

Zatražena hitna sjednica Parlamenta o osiguranju novca za izbore u BiH


Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Sarajevo, 8. juli 2020.
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Sarajevo, 8. juli 2020.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) zatražio je od predsjedavajućeg tog doma Dragana Čovića da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o osiguranju novca za finansiranje opštih izbora u BiH.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) je zakazala izbore za 2. oktobar.

U obrazloženju za sazivanje hitne sjednice navodi se da "sredstva za provođenje izbora nadležne institucije iz budžeta BiH moraju, shodno odredbama Izbornog zakona BiH, osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a o raspisivanju izbora".

"S obzirom na to da je CIK 4. maja donio odluku o raspisivanju izbora, potrebno je najkasnije do 19. maja osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora", ističe se.

Klub Bošnjaka u Domu naroda predložio je da se donese zaključak u kome se nalaže Vijeću ministara BiH da u skladu sa zakonom, u roku od 24 sata od njegovog donošenja, donese odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12 miliona i 500 hiljada maraka na ime rashoda CIK-a za održavanje opštih izbora.

BiH je na privremenom finansiranju u okviru kojeg nisu rezervisana sredstva za izbore.

Institucije BiH su se i cijelu prošlu godinu finansirale na temelju odluka o privremenom finansiranju.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH, te oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

CIK je prethodno saopštio da će za održavanje izbora biti potrebno oko 12,52 miliona maraka (više od 6,40 miliona eura).

CIK BiH zatražio je od Vijeća ministara da se za finansiranje izbora odobre sredstva iz budžetskih rezervi, ali državna izvršna vlast to nije razmatrala.

Na opštim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG