Dostupni linkovi

Zapadne zemlje usvojile dodatne sankcije Bjelorusiji, obnovljene sankcije protiv Krima


Osporavani dugogodišnji autokratski bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, Minsk (28. maj 2021.)
Osporavani dugogodišnji autokratski bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, Minsk (28. maj 2021.)

Zapadne sile uvele su niz sankcija Bjelorusiji u ponedljeljak 21. juna u koordiniranom odgovoru na prisilno slijetanje leta Ryanaira u Minsk prošlog mjeseca.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada stavile su na crnu listu dužnosnike, zastupnike i ministre iz administracije Aleksandra Lukašenka čije su zračne snage 23. maja presrele avion Ryanaira koji je letio između Atine i Vilnusa.

“Ujedinjeni smo u dubokoj zabrinutosti zbog kontinuiranih napada Lukašenkovog režima na ljudska prava, temeljne slobode i međunarodno pravo”, naveli su iz EU, SAD, Britanije i Kanade u zajedničkoj izjavi.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije odobrili su dodatne sankcije protiv velikog broja bjeloruskih zvaničnika i entiteta, uključujući članove porodice autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Spisak od 78 ljudi i osam entiteta, za koji se očekuje da će biti objavljen u službenom listu EU 21. juna, uključuje parlamentarce, tužioce, sudije i druge zvaničnike za koje Unija smatra da su "odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava i za ozbiljno podrivanje pravila zakona, kao i za represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom".

Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija, takođe su na spisku za sankcije zbog "koristi i podrške režima Lukašenka".

Odluka o uvođenju sankcija usvojena je jednoglasno, javio je AFP.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sogurnost Josep Borrell izjavio je pred sastanak da se uvode nove sankcije i da je predviđen i niz mjera čiji je cilj da se oslabi ekonomija te zemlje.

"Nećemo više sankcionisati samo pojedince. Sada ćemo uvesti i sektorske sankcije što znači da ćemo sada raditi na ekonomskim oblastima koje su od posebnog značaja za Bjelorusiju i za prihod režima", rekao je njemački šef diplomatije Heiko Maas.

Unija je sankcije Bjelorusiji počela da uvodi nakon spornih predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

Izbori, koje je opozicija smatrala namještenim, bili su okidač za masovne proteste u toj zemlji.

Nove sankcije će se odnositi na više od 86 pojedinaca i organizacija. Mnogi od tih zvaničnika su povezani sa prošlomjesečnim preusmjeravanjem leta aviona Ryanaira iz Atine za Viljnus na glavni grad bjelorusije Minsk kada je uhapšen opozicioni aktivista.

Prije sastanka ministri su održali radni doručak sa lidericom bjeloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom.

Obnovljene sankcije protiv Krima

EU je obnovila na godinu dana i sankcije protiv Krima u okviru strategije koja je usvojena 2014. godine, prema kojoj Brisel ne priznaje ujedinjenje ovog ukrajinskog poluostrva sa Rusijom, saopštilo je Vijeće Evrope 21. juna.

U saopštenju se napominje da su sankcije produžene do 23. juna 2022. godine, prenio je TASS.

EU je uvela restrikcije protiv Krima i njegovih stanovnika u junu 2014. godine kao odgovor Brisela na nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja.

U skladu sa sankcijama, evropskim kompanijama je zabranjeno da posluju sa preduzećima sa Krima, evropskim avioprevoznicima da lete na Krim i sa poluostrva, a brodovima da posjećuju luke Krima.

Uvedena je potpuna trgovinska blokada poluostrva i državama EU je zabranjeno da izdaju vize stanovnicima Krima koji imaju ruske pasoše.

Paket sankcija produžava se svake godine bez debate jer je EU objavila 2014. godine da će mjere ostati na snazi sve dok je Krim dio Rusije.

XS
SM
MD
LG