Dostupni linkovi

Tegeltija: Imenovanje Božovića odloženo zbog konsultacija SDA i SNSD


Potvrđivanje imenovanja je skinuto sa dnevnog reda na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zorana Tegeltije (na fotografiji)
Potvrđivanje imenovanja je skinuto sa dnevnog reda na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zorana Tegeltije (na fotografiji)

Potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice skinuto je sa dnevnog reda sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH u četvrtak u Sarajevu, na zahtjev Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio je da personalno ne postoji problem oko imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, već da su posrijedi konsultacije na relaciji Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako je rekao, u okviru većine u Zastupničkom domu Parlamenta BiH su zatražene konsultacije zbog toga što je nema dovoljno glasova da Božović bude izabran, zbog čega je tu tačku povukao sa dnevnog reda.

“Prijedlog Božovića za ministra ostaje i dalje. Ono što nam je u ovom trenutku važno, što se tiče Savjeta ministara, Savjet ministara normalno radi i ne postoje nikakve blokade niti su političke partije imale bilo kakve zahtjeve od predsjedavajućeg ili članova Savjeta ministara. Nadam se da će sve konsultacije biti završene do 4. februara i očekujem da na toj sjednici gospodin Božović bude imenovan'', kazao je Tegeltija.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je, nakon sjednice Kolegija tog doma u proširenom sastavu, u srijedu, u Sarajevu izjavio da je predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije (SDA), Adil Osmanović, zatražio da se sa zasijedanja tog doma, u četvrtak, skine tačka dnevnog reda koja je vezana za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.

“Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu koja će biti početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi s tim imenovanjem”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku da na ovu poziciju bude imenovan Mlađen Božović.

U Sarajevu je u utorak održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na kojem se razgovaralo o pripremi sjednice Parlamenta BiH, koja je zakazana za četvrtak 16. januara, a na kojoj bi poslanici trebali odlučiti da li će potvrditi Mlađena Božovića za ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Na zasijedanju Komisije za izbor Vijeća ministara, održanoj 3. januara 2020., Božović nije dobio podršku SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Tada je Halid Genjac (SDA) poručio da su potrebne dodatne međustranačke konsultacije u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, nakon uvida u pristigle materijale, provedenu raspravu, te nakon što je Božović odgovorio na pitanja članova Komisije, nije dala preporuku Zastupničkom domu da potvrdi njegovo imenovanje. Mišljenje komisije nije obavezujuće za Dom.

Spor oko imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice je nastao nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija prihvatio prijedlog tadašnjeg potpredsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića i više članova stranke, te za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice izabrao Mlađena Božovića, umjesto Draška Aćimovića, koji je bio izbor Predsjedništva i dotadašnjeg predsjednika DNS-a Marka Pavić.

Pavić je nakon toga podnio ostavku, a Nešić je izabran za vršioca dužnosti predsjednika stranke. DNS je koalicioni partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata u bh. entitetu RS.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je izjavio da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Ostali ministri su dobili podršku u Parlamentu BiH 23. decembra 2019. kada je potvrđen novi saziv Vijeća ministara, čime je BiH 14 mjeseci nakon održanih opštih izbora (oktobar 2018.) dobila državnu izvršnu vlast.

XS
SM
MD
LG