Dostupni linkovi

Marko Pavić podnio ostavku


Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić podnio je u utorak neopozivu ostavku na tu funkciju, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

"Ostavku podnosim iz zdravstvenih razloga, jer bi dalja aktivnost ugrozila moje zdravlje, pa i sam život", kazao je Pavić.

On je rekao i da želi da doprinese razrješavanju problema koji prate tu stranku od saopštavanja rezultata posljednjih parlamentarnih izbora.

Pored Pavića, neopozivu ostavku je podnio i zamjenik predsjednika DNS-a i generalni sekretar Dragutin Rodić.

Kao razlog naveo je Pavićevu ostavku, ocjenjujući da bi njegov politički rad u ovakvim okolnostima na navedenim stranačkim funkcijama bio besmislen.

Demokratski narodni savez, koji je koalicioni partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata, suočava se sa problemima unutar stranke nakon što je Marko Pavić, za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH predložio Draška Aćimovića, a potpredsjednik stranke Nenad Nešić je predložio Mlađena Božovića.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je prihvatio prijedlog da ministar bude Mlađen Božović, koji se izjašnjava kao Crnogorac.

Inače, Božovića, kao direktora Fonda za povratak BiH (na toj funkciji je bio punih 11 godina) tužila je Sudu BiH uposlenica Fonda Irina Lovrić, prijavljujući ga za mobing, fizički napad i korupciju.

Tada je dobila status prve zaštićene prijaviteljice korupcije.

Na osnovu njene tužbe Sud BiH je, dakle, u provostepenom postupku, krajem 2016. godine donio presudu u kojoj se potvrđuje postojanje mobinga, ali je Apelaciono vijeće Suda BiH dvije godine kasnije presudilo da nije bilo mobinga, što znači da je Božović oslobođen optužbi.

Na vijest da bi Božović mogao biti ministar najavila je štrajk svakog dana tokom trajanja mandata na trgu ispred zgrade Parlamenta i Vijeća ministara BiH.

Božović je za Radio Slobodna Evropa 19. decembra izjavio da ne osjeća ni moralnu ni krivičnu odgovornost.

Predsjedavajući Vijeća ministara BIH, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, u ponedjeljak, je saopštio poslanicima da je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) stigla provjera za Mlađena Božovića.

"Na osnovu dokumenta koji smo dobili iz SIPA-e sve provjere su uspješno okončane za ministra za ljudska prava i izbjeglice Božovića. Zbog poslovničkih nemogućnosti danas ga nisam predložio", rekao je Tegeltija.

Zastupnički dom Parlamenta BIH u ponedjeljak je potvrdilo imenovanje ministara i zamjenika u Vijeću ministara, a kako je rečeno, Božovićevo imenovanje će biti obavljeno na jednoj od narednih sjednica.

XS
SM
MD
LG