Dostupni linkovi

Zvizdić: Zatraženo odlaganje rasprave o imenovanju ministra za ljudska prava i izbjeglice


Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je, nakon sjednice Kolegija tog doma u proširenom sastavu, u srijedu, u Sarajevu, izjavio da je predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović, zatražio da se sa zasijedanja tog doma, u četvrtak, skine tačka dnevnog reda koja je vezana za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.

“Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi s tim imenovanjem”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku da na ovu poziciju bude imenovan Mlađen Božović.

U Sarajevu je u utorak održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD na kojem se razgovaralo o pripremi sjednice Parlamenta BiH, koja je zakazana za četvrtak 16. januara, a na kojoj bi poslanici trebali odlučiti da li će potvrditi Mlađena Božovića za ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Na zasijedanju Komisije za izbor Vijeća ministara, održanoj 3. januara 2020. Božović nije dobio podršku SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Tada je Halid Genjac (SDA) poručio da su potrebne dodatne međustranačke konsultacije u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, nakon uvida u pristigle materijale, provedenu raspravu, te nakon što je Božović odgovorio na pitanja članova Komisije, nije dala preporuku Zastupničkom domu da potvrdi njegovo imenovanje.

Mišljenje komisije nije obavezujuće za Dom.

Spor oko imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice je nastao nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija prihvatio prijedlog tadašnjeg potpredsjednika DNS-a Nenada Nešića i više članova stranke, te za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice izabrao Mlađena Božovića, umjesto Draška Aćimovića, koji je bio izbor Predsjedništva i dotadašnjeg predsjednika DNS-a Marka Pavić.

Pavić je nakon toga podnio ostavku, a Nešić je izabran za vršioca dužnosti predsjednika stranke.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je izjavio da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Ostali ministri su dobili podršku u Parlamentu BiH 23. decembra 2019. kada je potvrđen novi saziv Vijeća ministara, čime je BiH 14 mjeseci nakon održanih opštih izbora (oktobar 2018.) dobila državnu izvršnu vlast.

XS
SM
MD
LG