Dostupni linkovi

Komisija bez preporuke za imenovanje Božovića u Vijeće ministara BiH


Prva sesija Vijeća ministara sa predsjednikom Zoranom Tegeltijom, ilustrativna fotografija
Prva sesija Vijeća ministara sa predsjednikom Zoranom Tegeltijom, ilustrativna fotografija

Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Savjeta ministara danas nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu četiri člana komisije su bila za davanje preporuke, četiri protiv i dva uzdržana.

Mišljenje komisije nije obavezujuće za Predstavnički dom parlamenta BiH.

Centralna izborna komisija saopštila je 18. decembra da je utvrđeno da Božović ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Božović, koji je predložen u ime Demokratskog narodnog saveza, prošao je i potrebne provjere Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH.

Ostale ministre imenovao je Predstavnički dom PSBiH 23. decembra, ali budući da prije imenovanja slijedi saslušanje u nadležnoj komisiji to nije bilo moguće učiniti za Božovića jer Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije do tog datuma završila provjere tog kandidata.

Službenici SIPA-e završili su provjere za Mlađena Božovića, kandidata Demokratskog narodnog saveza (DNS) za budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH na dan imenovanja ostalih ministara i zamjenika ministara u državnoj vladi.

XS
SM
MD
LG