Dostupni linkovi

Završen sastanak SDA - SNSD: "Odluka o imenovanju Božovića u četvrtak"


Stav SDA o Mlađenu Božoviću kao ministru, biće poznat do četvrtka 16. januara, odnosno do sjednice Parlamenta BiH, rekao je novinarima Halid Genjac(SDA).
Stav SDA o Mlađenu Božoviću kao ministru, biće poznat do četvrtka 16. januara, odnosno do sjednice Parlamenta BiH, rekao je novinarima Halid Genjac(SDA).

U Sarajevu je u utorak poslijepodne završen sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD na kojem se razgovaralo o pripremi sjednice Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za četvrtak 16. januara.

Na toj sjednici zastupnici bi trebali odlučiti da li će potvrditi Mlađena Božovića za ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Na zasjedanju Komisije za izbor Vijeća ministara, održanoj 3. januara 2020.Božović nije dobio podršku SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB). Tada je Halid Genjac (SDA) poručio da su potrebne dodatne međustranačke konsultacije u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Nakon današnjeg sastanka, Genjac je novinarima izjavio da će stav SDA o Mlađenu Božoviću kao ministru, biti poznat do četvrtka, odnosno do sjednice Parlamenta BiH.

Medijima se obratio i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je bio u sastavu delegacije SNSD-a.

Na pitanje o imenovanju Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, izjavio je da "ne vidi problem jer je dogovor partnera u vlasti bio da će svaki kandidat koji prođe provjere Agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) i Centralne izborne komisije (CIK) dobiti podršku. Danas smo razgovarali o pripremi narednog zasjedanja Parlamenta i o brojnim tačkama koje će se naći na dnevnom redu. Što se tiče imenovanje Božovića, SDA će imati svoj stav do sjednice parlamenta", izjavio je Tegeltija.

Spor oko imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice je nastao nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija prihvatio prijedlog tadašnjeg potpredsjednika DNS-a Nenada Nešića i više članova stranke, te za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice izabrao Mlađena Božovića, umjesto Draška Aćimovića, koji je bio izbor Predsjedništva i dotadašnjeg predsjednika DNS-a Marka Pavić. Pavić je nakon toga podnio ostavku a Nešić je izabran za vršioca dužnosti predsjednika stranke.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izjavio da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Ostali ministri su dobili podršku u Parlamentu BiH 23. decembra 2019. kada je potvrđen novi saziv Vijeća ministara, čime je BiH 14 mjeseci nakon održanih opštih izbora (oktobar 2018.) dobila državnu izvršnu vlast.

XS
SM
MD
LG