Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Evropa sad i DPS dobili najviše glasova na izborima u CG; Još jedna Džonsonova ostavka


Pokret Evropa sad posle proglašenja izbornih rezultata
Pokret Evropa sad posle proglašenja izbornih rezultata

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Pokret Evropa sad i Demokratska partija socijalista osvojili su najviše glasova na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obeležila i najniža izlaznost od uvođenja višestranačja. Pokret Evropa sada (PES) Milojka Spajića i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića osvojio je 25,5 odsto glasova, a Demokratska partija socijalista, koja je tri decenije vladala Crnom Gorom, 23,8 odsto.
  • Nakon što se pojavio snimak na kojem komandant Hrvatskog vijeća obrane Dario Kordić – osuđen u Hagu na 25 godine zatvora za zločine nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH 90-ih godina – kaže da je svaka sekunda zatvora i rata "vredela" i da bi "sve ponovio", usledile su reakcije pojedinih zvaničnika u BiH.
  • Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Kosovo stoji iza politike i demokratskih vrednosti SAD i EU, ali da bi put ka deeskalaciji na severu zemlje trebalo da počne uklanjanjem tamošnjih kriminalnih grupa.

Balkan na RSE

Dok sve partije koje su osvojile poslanička mesta na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, u prvim reakcijama tvrde da bez njih neće biti moguće formirati stabilnu Vladu, nosilac liste Pokreta Evropa sad Milojko Spajić u prvom postizbornom govoru rekao je da u buduću koaliciju neće s Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom Ura Dritana Abazovića.

Crna Gora ulazi u period političke nestabilnosti i proći će još par izbora dok se situacija ne stabilizuje, ocenio je profesor s Univerziteta u Bostonu Vesko Garčević. Prema njegovim rečima, jedina stabilna koalicija bila bi ona koju bi činio Pokret Evropa sad i koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista, "ali upitno je da li je to moguće". Kao drugu moguću varijantu vladajuće koalicije Garčević vidi manjinsku vladu koju bi činio pokret Evropa sad i stranke manjinskih naroda, uz podršku koalicije oko Demokratske partije socijalista. Treća opcija tehnički, za Garčevića, može biti Pokret Evropa sad i Ura, premijera Dritana Abazovića.

Članice Evropske unije nagovestile su "simbolične" mere protiv Prištine, nakon što su izaslanici EU i SAD u izveštaju ocenili da su s kosovskim premijerom vodili "teške" razgovore o deeskalaciji na severu Kosova. Više izvora je potvrdilo za RSE da bi jedina neposredna mera u bliskoj budućnosti protiv kosovskih vlasti mogla biti otkazivanje sastanka Evropske komisije i Kosova u jednom potkomitetu u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U novom Mostu RSE-a profesor Neven Anđelić s Ridžents univerziteta u Londonu i profesor Siniša Vuković s američkog Džons Hopkins univerziteta razmatrali su da li postoji crvena linija za predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Bilo je reči i o tome zašto se Dodik opredelio da podržava rusku agresiju na Ukrajinu, da li je on jedan od najvernijih Putinovih saveznika u Evropi, koliko njegovi potezi destabilizuju BiH i region, kao i zašto su reakcije Zapada na njegove poteze dosad bile relativno mlake.

Posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u kojima je stradalo 18 ljudi, desetine hiljada građana svake sedmice izlazi na ulice Beograda. Pogledajte video prilog o mesec dana protesta u Srbiji, šta su poruke s protesta, a šta na to kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Više od 500 maturanata iz Crne Gore na eksternom testu iz predmeta Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost dobilo je početkom prošle nedelje nula bodova, što je diskvalifikacija, jer su, prema oceni Ispitne komisije, masovno prepisivali. Posle protesta diskvalifikovanih učenika i njihovih roditelja, Ministarstvo prosvete smenilo je rukovodstvo Ispitnog centra, jer je ispitna Komisija odbila da ponovo boduje već pregledane testove i formiralo novu komisiju koja je testove ocenila pozitivno. "Ovim su ohrabrili decu i mlade da žive nečasno", ocenila je profesorka na Filozofskom fakultetu Biljana Maslovarić.

U Crnoj Gori postoji nelegalni kriptomat za trgovinu kripto valutama, pošto za takvu vrstu trgovine ne postoji zakonski osnov, rekli su visoki zvaničnici Vlade. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je posle sednice Vijeća za nacionalnu bezbednost 7. juna da su obavešteni da se kriptomat nalazi u Tivtu i da se povezuje s Džordžom Kotrelom, britanskim finansijerom i osuđivanim kriminalcem. Kotrela je javno prvi put pomenuo nekadašnji funkcioner proruskog Demokratskog fronta Nebojša Medojević, označavajući ga kao jednog od finansijera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića. Inače, Spajća povezuju i sa uhapšenim južnokorejskim 'kraljem kriptovaluta' Do Kvonom.

Severna Makedonija će početi pristupne pregovore sa Evropskom unijom posle promene Ustava i uključivanja Bugara kao manjine u preambulu. Mada to deluje jednostavno, u praksi je komplikovano budući da vlada zasad u parlamentu nema potreban broj glasova, a najveća opoziciona partija u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE ne podržava promenu Ustava. Makedonski premijer Dimitar Kovačevski i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski prošle nedelje su održali sastanak, ali nisu mogli da nađu zajednički jezik o ustavnim amandmanima, premda su se obe stranke saglasile da evropska budućnost Severne Makedonije zavisi od uključivanja Bugara u Ustav.

Arheolozi su kod ostrva Korčula u Jadranskom otkrili ostatke puta starog skoro 7.000 godina. Pogledajte video prilog o retkom neolitskom nalazištu u Hrvatskoj, koje daje uvid u život pre sedam milenijuma.

Parada ponosa u Prištini, 10. jun 2023.
Parada ponosa u Prištini, 10. jun 2023.

RSE intervju

Jedna od pozitivnih stvari koje su uočene u Bosni i Hercegovini jeste da postoji rodno razumevanje po pitanju nasilja nad ženama, kaže Frančeska Montanja, program menadžerka mehanizma za praćenje Istanbulske konvencije, odnosno GREVIO Stručne grupa za suzbijanje nasilja nad ženama. "To znači da se nasilje nad ženama tretira kao kršenje ljudskih prava, kao oblik diskriminacije žena i prepreka za osiguravanje suštinske ravnopravnosti polova", navodi Montanja.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je saopštila u nedelju da je ponovo zauzela sela Neskučne i Blagodatne u regionu Donjecka na istoku zemlje u početnoj fazi njene kontraofanzive. Rusija i Ukrajina saopštile su u nedelju da je razmenjeno po skoro 100 vojnika sa obe strane.

Svet

Bivši britanski premijer Boris Džonson iznenada je podneo ostavku na mesto poslanika u britanskom parlamentu, naznačujući da to ipak nije kraj njegove političke karijere. Međutim, analitičari smatraju da je Džonsonov put povratka na vlast malo verovatan naročito zbog niza skandala koji su značajno uticali na smanjene podrške šire javnosti, pišu svetski mediji.

Kineska ambasada u Varšavi vrši pritisak na poljsku vladu da otkaže izložbu disidentskog umetnika Badiukaoa, pokazuju imejlovi do kojih je došao RSE. Umetnički centar koji organizuje izložbu takođe navodi da mu je pretila ambasada. Ovo je poslednji u nizu slučajeva pokušaja kineskih zvaničnika da cenzurišu izložbe Badiukaoa u inostranstvu. Taj umetnik je poznat po radovima koji kritikuju represije u Hongkongu i Sinđangu, odgovor Komunističke partije Kine na pandemiju COVID-19, masakr na Trgu Tjenanmen 1989, kao i kineskog lidera Si Đinpinga.

Kompanija američkog milijardera Ilona Maska krajem maja je dobila odobrenje američke Agencije za hranu i lekove za izvođenje kliničkih testiranja ugrađivanja moždanih čipova. Neuralink je jedna od mnogih kompanija koje rade na povezivanju nervnog sistema ljudi s kompjuterima, što bi trebalo da pomogne u tretmanima poremećaja rada mozga, prevazilaženja povreda na mozgu i drugih poteškoća. Istraživači iz Švajcarske nedavno su objavili istraživanje u naučnom časopisu Nejčr u kojem opisuju implantat koji obnavlja komunikaciju između mozga i kičmene moždine kako bi se paralisanom čoveku pomoglo da stoji uspravno i prirodno hoda.

Šta ima?

Za kraj poslušajte o čemu će danas u Sarajevu razgovarati predstavnici BiH i Srbije, najavu drugog izdanja programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2023", kao i prilog o knjigama kao begu od stvarnosti.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG