Dostupni linkovi

Uklanjanje kriminalnih grupa je način da se smiri situacija na severu, rekao Kurti


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) rekao je da Kosovo stoji iza politike i demokratskih vrednosti Sjedinjenih Država i Evropske unije, ali put ka deeskalaciji na severu zemlje, prema njegovim rečima, trebalo bi da počne uklanjanjem tamošnjih kriminalnih grupa.

"Put napred ka pacifikaciji i normalizaciji znači trenutni prekid nasilja kriminalnih grupa ispred opštinskih objekata nad policajcima, vojnicima NATO-a, novinarima i gradonačelnicima", izjavio je Kurti.

Istakao je da se prisustvo policije na severu može smanjiti samo ukoliko, kako je rekao, odu kriminalne grupe sa severa, a ljudi koji su izazivali nasilje budu uhapšeni.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da radi na intenziviranju dijaloga o provedbi sporazuma 27. februara postignutog u Briselu i sporazuma 18. marta, koji je dogovoren u Ohridu, Sjeverna Makedonija.

"Potreban nam je izbalansiran i pravičan redosled implementacije osnovnog sporazuma. Sporazum ne samo da su prihvatile obe zemlje, Kosovo i Srbija, već je i deo zaključaka Evropskog saveta od 9. februara 2023. godine", naglasio je Kurti.

Osvrćući se na tenzije na severu, Kurti je rekao da bi do vanrednih izbora u severnim opštinama svoje dužnosti trebalo da obavljaju aktuelni gradonačelnici te je pozvao Srbe da izađu na izbore.

Kurti je ocenio da su opštinski objekti u vlasništvu Kosova te da im neće biti dozvoljeno da se transformišu u objekte u vlasništvu određene etničke grupe.

Kada je reč o nasilju koje su demonstranti izazvali poslednjih nedelja na severu, Kurti je rekao da je ono potaknuto od strane Beograda.

Premijer Kurti je ove komentare izneo u nedelju na sastanku Glavnog odbora pokreta Samoopredeljenje.

Prošle su dve nedelje otkako lokalni Srbi protestuju ispred opštinskih objekata u četiri severne opštine protiveći se ulasku albanskih gradonačelnika u ove objekte.

XS
SM
MD
LG