Dostupni linkovi

Napredovanje ukrajinskih snaga u Donjecku, razmenjeno skoro 200 zarobljenika


Ukrajinski artiljerjski napad na ruske položaje u blizini grada Avdijevke u oblasti Donjecka.
Ukrajinski artiljerjski napad na ruske položaje u blizini grada Avdijevke u oblasti Donjecka.

Ukrajina je saopštila u nedelju, 11. juna, da je ponovo zauzela sela Neskučne u istočnom regionu Donjecka, što je drugi teritorijalni dobitak njene ofanzive.

"Neskučno, u Donjeckoj oblasti je ponovo pod ukrajinskom zastavom", saopštila je Državna granična služba.

Ranije je Kijev saopštio da su njegove trupe zauzele selo Blagodatne, takođe u Donjeckoj oblasti.

Okupirani jugoistok se smatra verovatnim prioritetom za ukrajinske snage u cilju ugrožavanja ruskom kopnenog mosta ka anektiranom poluostrvu Krim i podele ruske snage.

Razmmenjeno skoro 200 zarobljenika

Rusija i Ukrajina saopštile su u nedelju da je razmenjeno po skoro 100 vojnika sa obe strane.

Ministarstvo odbrane Rusije, u objavi u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, saopštilo je da su 94 ruska vojnika u ukrajinskom zarobljeništvu puštena nakon pregovora i da će biti odvedeni u medicinsku ustanovu na pregled.

Andrej Jermak, šef ukrajinske predsedničke administracije, rekao je da je 95 ukrajinskih vojnika vraćeno, uključujući neke ranjene. Među njima su bili pripadnici narodne garde i graničari.

Jermak je rekao da su oslobođeni bili u akciji u blizini grada Mariupolja, pod ruskom opsadom nedeljama prošle godine, nuklearne elektrane u Černobilu, koju su prošle godine nakratko držale ruske snage, sa Zmijskog ostrva u Crnom moru i iz Bahmuta, koji je još uvek žarište tačka borbe na istoku.

Rusija pokušava preuzeti kontrolu nad Donbasom

Ukrajinska vojska je izvijestila o žestokim borbama na istoku zemlje dok ruske snage pokušavaju preuzeti potpunu kontrolu nad djelimično okupiranim regijama Lugansk i Donjeck.

"Protivnik nastavlja usmjeravati svoje glavne napore na pokušaje da u potpunosti zauzme oblasti Luganska i Donjecka", naveo je u nedjelju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. "Žestoke borbe se nastavljaju."

Fokus ruskih snaga na oblasti Lugansk i Donjeck dolazi u trenutku kada ukrajinska vojska vodi veliku kontraofanzivu sa ciljem da ponovo zauzme ukrajinsku teritoriju koju je okupirala Moskva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je priznao da je počela dugo očekivana kontraofanziva.

"U Ukrajini se odvijaju kontraofanzivne i defanzivne akcije, ali neću detaljno govoriti u kojoj su fazi", rekao je Zelenski.

Tokom konferencije za novinare u Kijevu s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, Zelenski je upitan o tvrdnji ruskog predsjednika Vladimira Putina ranije tog dana da je kontraofanziva počela, ali da ukrajinske snage nisu postigle napredak.

Zelenski je novinarima rekao da prenesu Putinu da su ukrajinski generali "svi pozitivno raspoloženi".

Zelenski je kasnije u subotu kazao da se najteže borbe vode na istočnom i južnom frontu.

Poplavne vode su se u subotu neznatno povukle u nekim dijelovima na jugu Ukrajine, ali u drugim područjima vodostaj je porastao početkom dana, dok se spasilačke akcije nastavljaju.

Istovremeno, agencija za nuklearnu energiju te zemlje navela je u subotu da je posljednji reaktor u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani prebačen u režim "hladnog gašenja" radi sigurnosti nakon proboja brane na rijeci Dnjipru.

Načelnik regionalne vojne uprave u Hersonskoj oblasti Oleksandr Prokudin rekao je na Telegramu da je na desnoj obali Dnjipra poplavljeno 35 naselja, a da su 3.763 kuće pod vodom.

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je da se najmanje 27 osoba vodi kao nestalo u poplavljenim područjima Hersona.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG