Dostupni linkovi

Prepisivači položili, a prosvjetne vlasti Crne Gore pale na ispitu


Testiranje u školi. (Ilustracija)
Testiranje u školi. (Ilustracija)

"Od juče moja djeca znaju da žive u zemlji u kojoj su njihovi nastavnici i oni koji su pošteno zaslužili svoje ocjene ispali budale kojima je ovo društvo zalijepilo šamar ".

"Pali smo na dno i dobro je zazvečalo. Jedino što je dobro što niže od toga ne možemo".

Komentar majke na društvenim mrežama,
Komentar majke na društvenim mrežama,

Ovo je dio reakcija roditelja i profesora, objavljenih na društvenim mrežama, nakon što je Ispitni centar ponovo ocjenio već ocijenjene i diskvalifikovane testove iz maternjeg jezika za maturante.

Naime, više od 500 maturanata iz Crne Gore na eksternom testu iz predmeta Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost dobilo je početkom ove sedmice 0 bodova, što je diskvalifikacija, jer su, prema ocjeni Ispitne komisije masovno prepisivali.

Nakon protesta diskvalifikovanih učenika i njihovih roditelja, Ministarstvo prosvjete smijenilo je rukovodstvo Ispitnog centra, jer je ispitna Komisija odbila da ponovo boduje, već pregledane testove i formiralo novu komisiju koja je testove ocijenila pozitivno.

"Ovim su ohrabrili djecu i mlade da žive nečasno. Kolegama i koleginicama poručili da su u stanju da zgaze sve profesionalne regule i pedagoške principe. Društvenu zajednicu potcijenili do mjere da zaslužuju javnu osudu od strane svakog iole mislećeg bića", ocijenila je profesorica na Filozofskom fakultetu Biljana Maslovarić za Radio Slobodna Evropa.

Nadležni ćute

Ispitni centar Crne Gore još nije izašao sa konkretnim rezultatima, koliko je učenika od 'palih' preko 500, naknadnim ocjenjivanjem položilo maturski ispit, a čiji su testovi odlukom Vlade ponovo pregledani i prevrednovani sa nule na prelaznu ocjenu.

Iz Ministarstva prosvjete su Radiju Slobodna Evropa (RSE) saopštili da jedino Ispitni centar ima nadležnost da saopšti te rezultate.

Telefon direktora Ispitnog centra čitavog dana bio je isključen.

Niko iz ministarstva neće se oglašavati bar do ponedeljka nezvanično je rečeno na upit RSE da ministar prosvjete Miomir Vojinović ili državna sekretarka Milijana Vuković Jelušić prokomentarišu odluku o ponovnom ocjenjivanju već ocijenjenih testova koja je izazvala odijum crnogorske javnosti.

U javnosti nije bilo niti jednog komentara podrške rešenju koje je primijenilo Ministarstvo prosvjete.

Šta se desilo na ispitu

Na maturskom ispitu obavljenom početkom juna, 533 učenika su dobili nula bodova, odnosno Komisija ih je diskvalifikovala jer je utvrđeno da su prepisivali odgovore na pitanja koristeći mobilne telefone, uz pomoć Viber grupe i vještačke inteligencije.

Tako je više od 300 učenika napisalo identične netačne odgovor na pojedina pitanja a još 200 je uz isti odgovor dopisalo par riječi. Prepisivani su i cijeli eseji sa interneta.

Kako su kazali iz Komisije, u kojoj su po tri ocjenjivača pregledali svaki test, nedvosmisleno je utvrđeno da su učenici prepisivali.

Uslijedio je protest oborenih učenika i dijela njihovih roditelja ispred Ispitnog centra.

Ispitna Komisija je predložila da učenici koji su dobili nula bodova, ponove test 13. juna. Međutim na to nisu pristali roditelji, ali ni Ministarstvo prosvjete.

Vlada odlučila da se ponovo ocijene testovi.
Vlada odlučila da se ponovo ocijene testovi.

Uslijedila je telefonska sjednica Vlade na kojoj je odobreno Ministarstvu prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra, predsjednicu Upravnog odbora i glavnog ocjenjivača.

Zamijenjeno je svih 27 ocjenjivača jer nisu pristali da ponovo boduju već pregledane testove.

"Do razrješenja je došlo zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita, te neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa", navelo je Ministarstvo.

Na mjesto direktora imenovan je Miloš Trivić, koji je pristao da se sporni testovi ponovo pregledaju na osnovu odluke Vlade.

Javnost nije upoznata ko su bili novi ocjenjivači.

Maslovarić: Nezabilježen odnos prema obrazovanju

Profesorica na Filozofskom fakultetu Biljana Maslovarić za RSE ocjenjuje da slučaj formiranja nove Komisije koja kontroliše rad prethodnih legitimnih ocjenjivača, pokazuje da će se uvijek pronaći 'dežurni tasteri'.

Javno osuđujući ministra obrazovanja profesorica Maslovarić zaključuje kako se upravlja najvažnijim sistemom svake države:

"Politikanski, ucjenjivački i rušiteljski. Takav odnos prema krovnim obrazovnim institucijama i svim zapošljenim u obrazovanju koji su bili kadri da se bore za istinu - ne radi istine same - već za dobrobit i častan život mladih u Crnoj Gori, je nezabilježen."

Vuković: Neznalicama vjetar u leđa

Direktor Srednje škole iz Budve Krsto Vuković je, rasplet ocjenjivanja ispita iz maternjeg jezika, nazvao skandaloznim i zakulisnim, čiji je rezultat, kako je naveo brutalno urušavanje obrazovnog sistema i ponižavanje prosvjetnih radnika.

"Varalicama i neznalicama se daje vjetar u leđa, vrijednim, darovitim i poštenim učenicima se šalje poruka da su odabrali pogrešno, da cilj opravdava sredstva i da je važno „snaći se“ a ne učiti i znati", naveo je Vuković.

Mihailović : Roditelji osjećaju beznađe

Jedna od ogorčenih potezom Ministarstva prosvjete je Kristina Mihailović, direktorka nevladine organizacije "Roditelji" koja konstatuje da se nakon što su institucije potvrdile da je došlo do masovnog i očiglednog prepisivanja očekivala adekvatna reakcija.

Kristina Mihailović, NVO Roditelji
Kristina Mihailović, NVO Roditelji

"Umjesto konkretne reakcije, uslijedilo je nešto što izaziva osjećaj beznađa. To je vrsta društvenog ponora na koji nemate odgovor", kaže Mihailović.

Ona pita kako ovu situaciju objasniti djeci koja su poštovala pravila testiranja i dobili eventualno manje ocjene na eksternom maturskom ispitu.

"Kao roditelj se osjećam poraženo zbog toga što su moja djeca i njihovi nastavnici dobili poruku da nismo važni mi koji poštujemo pravila", zaključuje Mihailović.

Bojanić Lalović: Sunovrat obrazovnog sistema

"Ovo je problematično i sa moralnog i sa etičkog aspekta, loša poruka za mlade i sunovrat obrazovnog sistema. Odlukom da se ponovi pregledanje testova, sistem je udario na struku i znanje, ali i na integritet i autoritet nastavnika", kaže za RSE bivša dugogodišnja direktorica Gimnazije u Podgorici Zoja Bojanić Lalović.

Ona ocjenjuje da je ovaj postupak doveo u pitanje pravni poredak te je poljuljano povjerenje u institucije sistema.

"Obesmišljen je koncept eksternog testiranja i uloga Ispitnog centra. Zanemareni su sjajni učenici koji su radom postigli dobre rezultate, ali i oni koji su položili, ali nijesu zadovoljni ocjenom. Sistem se bavio samo nezadovoljnima što otvara pitanje diskriminacije", zaključuje Bojanić Lalović.

Moguć i protest onih koji ne varaju na ispitima

Predsjednica nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Olivera Leković je za sledeću sedmicu predložila protest ispred Ministarstva prosvjete zbog činjenice da je onima koji su prepisivali na testu, odlukom države omogućeno da polože ispit.

"Svi pred Ministarstvo, djeca koja ne varaju, njihovi roditelji i nastavnici koji pošteno rade i cijela javnost koja ne želi da ga sjutra liječi neznaveni ljekar ili mu sudi korumpirani sudija", navodi se u predlogu za organizovanje protesta.

Stanje u crnogorskom obrazovnom sistemu

UNICEF je u Analizi iz novembra 2022. "izrazio ozbiljnu zabrinutost" kvalitetom obrazovanja u Crnoj Gori jer čak 40 odsto đaka, iako je pratilo nastavu, nije steklo ni minimum znanja.

Crna Gora je na poslednjem PISA testiranju zauzela 52 mjesto od ukupno 79 zemalja. Rezultati pokazuju da je svaki drugi učenik u Crnoj Gori funkcionalno neopismenjen. Od mogućih šest nivoa postignuća crnogorski obrazovni sistem je ocijenjen dvojkom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG