Dostupni linkovi

Pokret Evropa sad nakon proglašenja izbornih rezultata
Pokret Evropa sad nakon proglašenja izbornih rezultata

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori najviše glasova Pokretu Evropa sad i Demokratskoj partiji socijalista

  • Pokret Evropa sad i Demokratska partija socijalista osvojili najviše glasova na parlamentarnim izborima
  • Glasalo 56,4 odsto birača, što je najniža izlaznost od uvođenja višestranačja
  • Izborni dan protekao mirno, uz manje nepravinosti
  • U izbornoj trci učestvovalo je 15 izbornih lista koalicija i stranaka
  • Pravo glasa imalo je 542.468 birača
  • Bira se 81 poslanik za Skupštinu Crne Gore na četiri godine
  • Ovo su šesti parlamentarni izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema
  • Regularnost izbornog procesa nadgledaju strani i domaći posmatrači
00:18 12.6.2023.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori najviše glasova osvojili su Pokret Evropa sad i Demokratska partija socijalista. Za formiranje Vlade Crne Gore biće neophodne koalicije.

Sve naredne vijesti, reakcije i analize pratite na našoj stranici i nalozima na društvenim mrežama.

Zatvaramo blog uživo. Hvala što ste nas pratili.

23:56 11.6.2023.

Garčević: Crna Gora ulazi u period političke nestabilnosti

Crna Gora ulazi u period političke nestabilnosti i proći će još par izbora dok se situacija ne stabilizuje, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa profesor s Univerziteta u Bostonu Vesko Garčević.

Naime, Pokret Evropa sada (PES) Milojka Spajića i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića osvojio je 25,5 odsto glasova na vanrednim izborima. Demokratska partija socijalista (DPS), koja je vladala Crnom Gorom tri decenije, druga je sa 23,8 odsto podrške.

Prema riječima Garčevića, jedina stabilna koalicija bila bi ona koju bi činio Pokret Evropa sad i koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista, „ali upitno je da li je to moguće“.

"Sve druge koalicije bile bi kratkoročne. Takođe, moguće da vlada ne bude dogovorena u roku što bi vodilo u skorije, ponovne izbore, i to već na jesen".

Vesko Garcevic
Vesko Garcevic

Međutim, DPS zbog trodecenijske vladavine, tokom koje je optuživana za brojne korupcionaške afere i optužbe da su državu doveli na rub siromaštva ima slab koalicioni potencijal. Sam Spajić je više puta naglasio da neće ići u koaliciju sa njima.

Kao drugu moguću varijantu vladajuće koalicije profesor Garčević vidi manjinsku vladu koju bi činio pokret Evropa sad i stranke manjinskih naroda, uz podršku koalicije oko Demokratske partije socijalista.

"Jer ne vjerujem da PES želi DPS u vladi, ali bi "preživjeli" i da imaju manjinsku vladu uz podršku DPS-a. Treba imati u vidu da PES čekaju unutrašnji problemi za šta god da se odluče".

Treća opcija tehnički, za Garčevića, može biti Pokret Evropa sad i Ura, premijera Dritana Abazovića.

"To je najčešće najavljivana opcija ali će nakon teških riječi u kampanji biti komplikovano da se dogovori koalicija sa Demokratama i URA-om".

Garčević, kako kaže, ne isključuje da Pokret Evropa sad pokuša da pregovara samo sa Demokratama a da isključi Građanski pokret URA.

Podsjetimo, par dana uoči izbora lider Pokreta Evropa sad doveden je u vezu sa uhapšenim kraljem kriptovaluta, Do Kvonom. To je ocijenjeno kao predizborna kampanja Dritana Abazovića u cilju dikreditacije Spajića, koji je nakon toga izrazio rezervu u odnosu na koaliciju sa Abazovićevom URA-om.

23:42 11.6.2023.

Prve partijske reakcije

Sve političke partije koje su osvojile poslanička mjesta, u prvim rekaicjama su ustvrdile da bez njih neće biti moguće formirati stabilnu Vladu.

Projekcija sastava novog parlamenta Crne Gore.
Projekcija sastava novog parlamenta Crne Gore.

Nosilac koalicione liste koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) Danijel Živković, rekao je bez njih nema stabilne, reformske vlade.

"Mi ćemo diktirati tempo promjena u Crnoj Gori", rekao je Živković.

I nosilac izborne liste oko nedavno rasformiranog proruskog Demokratskog fronta, Milan Knežević kazao je da bez njihove podrške nema stabilne većine.

" Naša politika je jasna, spremni smo da stavimo moratorijum na sva pitanja koja nas dijele, ali nismo spremni da nas iko prevaspitava", rekao je Knežević.

Isto je rekao i nosilac liste Demokrata i Građanskog pokreta URA Aleksa Bečić koji je ponovio da sa DPS neće vršiti vlast u bilo kom formatu. I drugi lider te liste Dritan Abazović je poručio da buduće vlade nema bez te koalicije.

Na pitanje kako komentariše poruku Milojka Spajića lidera Pokreta Evropa sad da neće sa URA formirati Vladu, Abazović je rekao : "Vladu imamo, čekamo parlament".

"Spajić je dobio najviše, nek je sastavi", dodao je Abazović.

Nosilac liste Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović rekao je da je ta partije ostvarila najbolji rezultat od osnivanja.

"Građani su dali glas za evropsku, demokratsku Crnu Goru, koja čuva multietnički sklad", kazao je Ibrahimović.

Izborna lista Albanskog foruma osvojila je dva mandata, a nosilac liste Nik Đeljošaj kazao je da je to "za njih veliki rezultat".

Nosilac liste "Albanska alijansa" Genci Nimanbegu kazao je da evropski put Crne Gore ne može bez manjina ocjenivši da je albanska godinama bila diskriminisana. On je ocijenio da su se u Crnoj Gori desile tektonske promjene i da su "lutanja u politici" doprnijela da građani slabije izađu na izbore.

Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative kaže da je izborni rezultat te partije pobjeda zajedništva, među Hrvatima ali i među Hrvatima i Crnogorcima.

23:31 11.6.2023.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG