Dostupni linkovi

Nelegalni kriptomat u Crnoj Gori povezuje se sa osuđivanim Britancem


Inspektori su u kazinu u Tivtu pronašli kriptomat, što je u Crnoj Gori nelegalno. Ilustrativna fotografija.
Inspektori su u kazinu u Tivtu pronašli kriptomat, što je u Crnoj Gori nelegalno. Ilustrativna fotografija.

U Crnoj Gori postoji nelegalni kriptomat za trgovinu kripto valutama, iako za takvu vrstu trgovine ne postoji zakonski osnov, saopštili su visoki zvaničnici Vlade.

Kriptomat je bankomat za kriptovalute, gdje je moguće kriptovalutu zamijeniti za novac ili neku drugu digitalnu valutu.

Naime, ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost 7. juna da su obaviješteni da se kriptomat nalazi u Tivtu i povezuje sa Džordžom Kotrelom, britanskim finansijerom i osuđivanim kriminalcem.

Inače, Kotrel je pod lupom američkih istražnih organa, potvrđeno je za portal javnog servisa u bezbjednosnim institucijama Crne Gore kod kojih su, navodno, američke kolege već provjeravale podatke o aktivnostima Kotrela.

Radio Slobodna Evropa poslao je američkom State Departmentu upit o ovim navodima, ali do objave teksta potvrda nije stigla.

salon Prive, ilustracija
salon Prive, ilustracija

U međuvremenu su inspektori Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala u salonu kazina "Prive" u Tivtu pretresom pronašli kriptomat, ali im kotorsko Tužilaštvo nije dalo nalog da ga oduzmu, pa su ga samo fotografisali.

Oglasio se i advokat Ratko Pantović, navodeći da kriptomat nije u vlasništvu Kotrela već kompanije "Global Trust Limited" i da je postavljen prije godinu što su, kako kaže, Vladini predstavnici znali.Tvrdi da posjedovanje kriptomata nije nelegalno u Crnoj Gori, kao ni trgovina kripto valutama.

U objavi na društvenim mrežama kazina Prive navodi se da posluju transparentno, u skladu sa zakonom.

Šta kažu u Vladi?

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je 7. juna, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, da postoji sumnja da na području Tivta postoji nelegalni kriptomat.

"Više lica je identifikovano, vidjećemo šta će biti aktivnosti. Sektor za borbu protiv kriminala će preduzeti aktivnosti."

Na navode Abazovića se nadovezao i ministar finansija Aleksandar Damjanović koji je rekao da se kriptomat povezuje sa Džordžom Kotrelom.

"Znamo da ne postoji zakonski osnov da bi se sprovodila ta trgovina i da je sve vezano za trgovinu preko tog aparata nelegalno. Postoje podaci o tome kako je uvezena aparatura, koje preduzeće je uvezlo, ko gazduje tom aparaturom. Mreža od sedam-osam lica je uključena."

Ministar finansija Aleksandar Damjanović
Ministar finansija Aleksandar Damjanović

Sumnjaju da bi Kotrel mogao biti povezan sa nekoliko kompanija u Crnoj Gori.

Džordža Kotrela javno je prvi put pomenuo nekadašnji funkcioner proruskog Demokratskog fronta Nebojša Medojević, označavajući ga kao jednog od finansijera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića.

"Taj Kotrel je dao Spajiću novac za kampanje PES-a. Gdje je Spajić taj novac stavio, da li ga je stavio sebi u džep ili kolegama iz PES-a".

Inače, Spajća povezuju i sa uhapšenim južnokorejskim 'kraljem kriptovaluta' Do Kvonom.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost utvrdilo su se on i Spajić sastajali u Beogradu dok je Do Kvon bio na crvenoj Interpolovoj potjernici, a u njegovom laptopu pronađeni su dokazi o finansiranju kampanje PES-a.

Sjednica je sazvana nakon što je Do Kvon dostavio premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, pismo u kojem navodno piše o svojim vezama sa Spajićem.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su krajem marta na podgoričkom aerodromu, prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai. Kod sebe su imali falsifikovane putne isprave, utvrdili su nadležni organi.

Izručenje Do Kvona traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države zbog prevare teške desetine milijardi dolara na tržištu kriptovaluta.

Ko je Džordž Kotrel?

Džordž Kotrel bio je jedan od savjetnika Najdžela Faraža, bivšeg britanskog i evropskog poslanika, jednog od najglasnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Nigel Farage
Nigel Farage

Uprkos tome što nije imao političkog iskustva, i imao samo 22 godine, bio je zadužen za prikupljanje novca za UKIP (Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva).

Poslije opštih izbora u Velikoj Britaniji 2015. godine, Kotrel je imenovan za zamjenika blagajnika Partije nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva.

Pojavio se zajedno sa tadašnjim republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom na mitingu u Misisipiju u avgustu 2016. i bio je jedan od prvih stranih političara koji je posjetio Trampovu zgradu nakon izborne pobjede.

Krajem jula 2016. godine, dok je prisustvovao Republikanskoj nacionalnoj konvenciji sa Faražom, Kotrela su uhapsili specijalni agenti Poreske uprave u SAD.

Na federalnom sudu je optužen po 21 tački optužnice za zavjeru radi pranja novca, prevare, ucjene i iznude.

Optužnica navodi kako se 2014. godine sastao sa tajnim federalnim agentima u Las Vegasu, gdje je skovao zavjeru da 'opere' milione dolara od droge koristeći ofšor bankovne račune.

Izjasnio se krivim za učešće u šemi "oglašavanja usluga pranja novca na web stranici crnog tržišta".

Međutim, nakon sporazuma o priznanju krivice u decembru 2016. godine, tužioci su se složili da odbace 20 tačaka u zamjenu za priznanje krivice.

U martu 2017. godine Kotrel je pušten odlukom sudije, nakon osam mjeseci zatvorske kazne.

Inače, rođen je u Londonu 1993. godine, u aristokratskoj porodici. Njegov otac Mark Kotrel, biznismen i zemljoposjednik, pohađao je školu sa princom Endrjuom, vojvodom od Jorka.

Kotrel je bio naveden kao direktor u brojnim preduzećima, kako u Velikoj Britaniji, tako i u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG