Dostupni linkovi

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića


Novinar Milan Jovanović nakon jednog od ročišta u Beogradu (april 2019. godine)
Novinar Milan Jovanović nakon jednog od ročišta u Beogradu (april 2019. godine)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, osuđenom na četiri godine i tri meseca zatvora zbog toga što je naredio paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, saopšteno je u petak, 24. decembra, na sajtu Suda.

Drugi osnovni sud u Beogradu je 23. februara ove godine, pored Simonovića kao nalogodavca, na istu kaznu osudio Aleksandra Marinkovića koji je u bekstvu, kao neposrednog izvršioca, dok je na četiri godine zatvora osuđen Vladimir Mihailović za koga je utvđeno da je kao posrednik pronašao izvršioca ovog krivičnog dela.

Kako se navodi u obrazloženju, Apelacioni sud je, nakon sednice sudskog veća 25. novembra, usvojio žalbe okrivljenih Vladimira Mihailovića i njegovog branioca, kao i branilaca okrivljenog Dragoljuba Simonovića i Aleksandra Marinkovića.

Sud je zaključio da je uloženim žalbama osnovano ukazano na činjenicu da postoji razlika između izreke javno objavljene presude 23. februara i izreke pismenog otpravka presude koji je sačinjen i dostavljen učesnicima krivičnog postupka.

“Takođe, osnovano je izjavljenim žalbama ukazano da je sud, menjajući posledicu iz osnovnog oblika krivičnog dela, načinio bitnu povredu postupka s obzirom na to da presuda nema uopšte razloga i u njoj nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja što čini bitnu povredu odredabama krivičnog postupka”, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Apelacioni sud nalazi i da je osnovano izjavljenim žalbama ukazano da je prvostepeni sud izmenio dispozitiv presude u odnosu na optužni akt, ne dajući razloge za navedeno, pri čemu je obrazložio samo činjenicu da je iz izreke izostavio zanimanje oštećenog (da je novinar), navodom da zanimanje oštećenog nije obeležje krivičnog dela.

Prema oceni Apelacionog suda, provstepeni sud jeste ovlašćen da u odnosu na činjenično stanje utvrđeno na glavnom pretresu, te na osnovu rezultata dokaznog postupka formuliše izreku presude i u njoj navede one činjenice koje smatra dokazanim, te izostavi one navode optužbe koje smatra nedokazanim, ali za svoje zaključke mora izneti jasne razloge zbog kojih je ovo učinio.

“Kako su takvi razlozi u konkretnom slučaju izostali, prvostepena presuda ne sadrži razloge od odlučnim činjenicama i morala je biti ukinuta”, navodi se u obrazloženju.

Apelacioni sud navodi i da je u žalbama ukazano da je prvostepeni sud u dokaznom postupku pročitao i iskaz privilegovanog svedoka koji na glavni pretres nije bio pozvan, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku, kojim je propisano da se zapisnici o ranijim ispitivanju lica koja su oslobođena dužnosti svedočenja ne smeju izvesti, ako ta lica nisu uopšte pozvana na glavni pretres.

Jovanović: Nisam siguran da li ću učestvovati u novom postupku

Novinar Milan Jovanović je u izjavi za Glas Amerike ocenio da presuda Apelacionog suda pokazuje da država ne postoji i da je Srbija “zemlja bezakonja”.

“U njoj ništa ne funkcioniše – tako da ne očekujem to ni za pravosudni sistem. Uzalud je u Srbiji tražiti pravdu. Pravda je slepa a funkcioneri i političari su ostali nedodirljiivi”, rekao je Jovanović.

On kaže da ne očekuje da će novo suđenje doneti bilo šta drugačije, te dodaje da nije siguran hoće li učestvovati u novom sudskom postupku.

“Pomirio sam se sa sudbinom da od ovog postupka neće biti ništa – jedino mogu da se zahvalim novinarima koji su sve ovo vreme bili uz mene. Da koliko toliko upristojim svoj život – da ne moram da budem beskućnik i da živim ispod mosta. Razmisliću da li ću se pojavljivati u nekim sudskim postupcima – jer džaba gubim vreme. A da budem iskren – godine su učinile svoje. Ne verujem da ću doživeti bilo kakvu pozitivnu odluku od našeg pravosudnog sistema”, rekao je sedamdesetjednogodišnji novinar i bivši policajac.

Fondacija: Poražavajuća poruka za novinare

Fondacija “Slavko Ćuruvija” ocenila je u petak da odluka Apelacionog suda "dodatno ruši ionako poljuljano poverenje u pravosudni sistem Srbije".

Iz Fondacije su ocenili da odluka Apelacionog suda predstavlja "poražavajuću i obeshrabrujuću poruku za sve novinare koji svoj posao obavljaju u interesu javnosti".

"Odluka Apelacionog suda je još jedna u nizu koja odlaže pravdu za novinare, ovog puta za jedan od najtežih zločina protiv novinara u poslednjoj deceniji. Nameće se paralela sa beskonačnim suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije, u kojem je ponovno suđenje značilo ništa drugo do još jednu izgubljenu godinu u pokušajima da se i taj slučaj konačno okonča pravnosnažnom sudskom presudom", naveli su iz Fondacije.

Ocenili su da vraćanje suđenja na početak "uznemirava tim pre što su Milan Jovanović i njegova supruga Jela već narušenog zdravlja, tokom prvostepenog postupka pretrpeli brojne pokušaje opstrukcije i sekundarnu viktimizaciju".

"Odluka Apelacionog suda znači da Milan i Jela treba ponovo da prođu kroz istu agoniju kroz kakvu su prolazili tokom prethodne dve godine. Ona takođe znači i odlaganje mogućnosti da Milan Jovanović pokrene imovinsko pravni spor, u kome bi mu bila nadoknađena šteta koju je pretrpeo", stoji u saopštenju Fondacije “Slavko Ćuruvija”.

Molotovljevim koktelom na kuću novinara

Milanu Jovanoviću, novinaru lokalnog portala “Žig info” je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljena kuća u kojoj su bili njegova supruga i on, kada je u garažu, koja je u sastavu kuće, bačen molotovljev koktel. Jovanović i njegova supruga su uspeli da izađu iz kuće.

Nedugo nakon što mu je zapaljena kuća, nepoznati napadači provalili su i u iznajmljen stan na Banovom brdu gde je Jovanović bio smešten.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Kao nalogodavac paljenja kuće, optužen je Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka u kojoj je i kuća oštećenog Jovanovića.

Simonović, koji je bio i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), je uhapšen 25. januara 2019, zbog sumnje da je naložio taj zločin, a na slobodu je pušten 7. marta posle 40 dana u pritvoru.

Kako je sudija obrazložio prvostepenu presudu?

Obrazlažući prvostepenu presudu, sudija Slavko Žugić je rekao da Jovanoviću nije upaljena jahta ili vikendica, već dom, što je osnovno ljudsko pravo predviđeno i evropskim konvencijama. On je naveo da Jovanović nije imao gde da prespava naredne noći.

Međutim, u obrazloženju presude nije navedeno da je Milan Jovanović novinar.

"Ovo krivično delo ne zahteva utvrđivanje zanimanja oštećenog“, rekao je sudija.

Sudija je naveo tokom obrazlaganja presude da je krivično delo učinjeno sa umišljajem, da je optužnica dokazana a kazne izrečene u propisanim granicama.

Na prvostepenu presudu žalbe su uložili i tužilaštvo i odbrana.

XS
SM
MD
LG