Dostupni linkovi

Slučaj paljenja kuće novinara: Pravda ili opstrukcija


Simonović sa advokatima na fotografiji u sredini, pred sudom u Beogradu,
Simonović sa advokatima na fotografiji u sredini, pred sudom u Beogradu,

Još jedno ročište na suđenju suđenju Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića odloženo je 21. januara u Beogradu zbog zahteva odbrane da se izjave u ovom procesu tonski snimaju.

Okrivljeni Vladimir Mihailović i Igor Novaković, po savetu advokata, nisu hteli da odgovaraju na pitanja niti da iznose odbranu bez audio beleženja.

Zora Dobričanin Nikodinović, advokat optuženog Vladimira Mihailovića, rekla je stenogramske beleške nisu dovoljne.

"Jako je važno da odgovori na pitanja apsolutno precizno uđu u zapisnik, odnosno u transkript, što će reći da budu snimljeni. Suđenje ide neverovatnom brzinom, s obzirom da je krivično delo izvršeno pre godinu dana. Već smo duboko u fazi glavnog pretresa u ispitivanju okrivljenih", rekla je Dobričanin.

Osim Simonovića, koji je optužen kao nalogodavac paljenja kuće Jovanovića, u ovom procesu kao izvršioci i pomagači optuženi su i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Jovanović: Videće se prava istina

Neka od prethodnih ročišta odložena su zbog nedolaska pojedinih advokata okrivljenih ili drugih obaveza odbrane koje nemaju veze sa ovim suđenjem.

Oštećeni Milan Jovanović, novinar portala "Žig info" koji je pisao o malverzacijama rukovodstva Grocke u vreme vladavine Dragoljuba Simonovića, kaže da se radi o opstrukciji.

"Jer, oni nemaju nikakvu odbranu. Oni nemaju kako da se brane, niti imaju ijednu reč za svoju odbranu. Tako da ćemo videti… Imam dosta materijala sa kojim mislim da ću sve njihove promene izjava da anuliram i da će se videti prava istina", navodi Jovanović.

Prvooptuženi Simonović, nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, na lični zahtev obratio se sudu, rekavši da na prethodnom ročištu 12. decembra 2019. nije pretio tužiocu.

"Ja sam tada, kao okrivljeni, saopštavao sudu o nezakonitostima u postupku", rekao je Simonović, koji po izlasku iz sudnice nije želeo više da govori o tome.

Odugovlačenje

Kako je sa suđenja 12. decembra 2019. u Drugom osnovnom sudu u Beogradu prenela televizija N1, optuženi Dragoljub Simonović rekao je da posle ovog procesa "tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac". Tužilac Milovanović je pred sudom rekao da se u javnosti više neće oglašavati o tom slučaju.

Novinarka Tamara Spaić, koja prati ovaj postupak, kaže da zahtevi odbrane suđenje čine neefikasnim.

"Odugovlači se. Ovo je četvrto ročište koje je efektivno održano, od osam koliko je do sada zakazano. Prva četiri su opstruirali okrivljeni i njihovi advokati", smatra Spaić.

Perica Gunjić, glavni urednik portala Cenzolovka, koji je o slučaju Jovanovića obavestio javnost i javnim donatorksim akcijama pomogao da se novinaru obnovi spaljeni dom, kaže za RSE da je atmosfera slična kao na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je trajalo četiri godine.

"Bojim se da u toj magli najbolje plivaju oni koji pokušavaju da love u mutnom. To mi deluje kao strategija koju odbrana i optuženi imaju", navodi Gunjić.

Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union, podseća da put do presude i pravde najpre zavisi od verodostojnih dokaza.

"Naravno, zavisi i od spremnosti suda da se odupre političkim pritiscima. Iz dosadašnjeg toka postaje očigledno da se postupak oteže, verovatno uz razmišljanje da je prvooptuženi istaknuti član vladajuće stranke, i da se nekako okleva da se uradi ono što treba", zaključuje Milosavljević.

Kuća novinara Milana Jovanovića u Grockoj zapaljena je u noći 12. decembra 2018, kada su na garažu bačeni molotovljevi kokteli. Dragoljub Simonović uhapšen je 25. januara 2019, zbog sumnje da je naložio taj zločin, a na slobodu je pušten 7. marta posle 40 dana u pritvoru.

Novinar Perica Gunjić smatra da je teško predvideti kada će ovaj proces biti okončan.

"Imajući u vidu da je optuženi i dalje visoki funkcioner Srpske napredne stranke, rekao bih da će delovi države, u najmanju ruku, pre biti raspoloženi za odugovlačenje. Da će biti radi da se odluče za ono njihovo čuveno čekanje nekih boljih vremena kada će možda moći da pomognu svom kolegi", zaključio je Gunjić.

Suđenje se nastavlja 14. februara 2020, u drugoj sudnici u kojoj postoji mogućnost beleženja tonskog zapisa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG