Dostupni linkovi

Jovanović za RSE: Napad na mene mora da dobije sudski epilog


Milan Jovanović
Milan Jovanović

"Očekujem da paljenje moje kuće dobije pravosudni epilog", rekao je za Radio Slobodna Evropa novinar Milan Jovanović, komentarišući hapšenje Dragoljuba Simonovića, predsednika Opštine Grocka i člana Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke, koji je lišen slobode zbog sumnje da je umešan u napad na Jovanovića.

"To mora da dobije sudski epilog. Zašto su ga hapsili ako neće dobiti? Čim mi je kuća zapaljena, odmah sam rekao da je to njegovo delo, da on stoji iza toga", kaže Jovanović.

On tvrdi da je, pre nego što mu je polovinom decembra kuća zapaljena, Simonović dva puta pokušao da ga ubije, zbog čega je, kaže, podneo i krivičnu prijavu.

Prema njegovim rečima, mediji su igrali presudnu ulogu u tome da Simonović bude priveden.

"Da kolege novinari nisu priskočili u pomoć, da nisu pisali o tome što se dogodilo, to bi se zataškalo. Postojao je i pritisak međunarodnih organizacija da se taj slučaj razreši", smatra Jovanović.

On očekuje da dosadašnji predsednik Opštine Grocka odgovara i za krivična dela o kojima su u lokalnom portalu Žig Info pisali Jovanović i njegove kolege.

"Pisao sam o gasifikaciji u Grockoj, o proneveri 29 miliona i 360 hiljada evra, imamo sigurno još 30 tačaka krivičnih dela koja su počinjena", kaže Jovanović i dodaje da mu je ostala jaka volja da istera pravdu do kraja.

Novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću je cela kuća 12. decembra zapaljena, kada su, kako veruje, zbog njegovog pisanja, ubačeni molotovljevi kokteli usred noći kroz prozor kuće.

U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Pre više od mesec dana, uhapšeno je troje osumnjičenih za podmetanje požara.

S. C. B., osumnjičena za pomaganje, priznala je krivicu i zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom.

Na osnovu sporazuma, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara

Pored nje, tada su uhapšeni M. A. i N. I., i oni su u pritvoru.

Nedugo nakon što mu je zapaljena kuća, nepoznati napadači provalili su i u iznajmljen stan na Banovom brdu gde je Jovanović bio smešten.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večars da je policija uhapsila Simonović Dragoljuba, predsednika opštine Grocka zbog napada na novinara Žig info Milana Jovanovića.

"Partijska knjižica nikog neće sačuvati od odgovornosti, u ovoj zemlji niko nema pravo da dira novinare, ovo je poruka za sve na lokalnom nivou da se ne igraju", poručio je Vučić.

XS
SM
MD
LG