Dostupni linkovi

Četiri godine zatvora zbog paljenja kuće novinara u Srbiji


Osuđen za podstrekavanje na paljenje kuće: Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka
Osuđen za podstrekavanje na paljenje kuće: Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka

Dragoljub Simonović, bivši predsednik beogradske Opštine Grocka, osuđen je prvostepenom presudom u utorak, 23. februara, na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića u decembru 2018. godine u Vrčinu.

Drugi osnovni sud u Beogradu izrekao je istu kaznu i Aleksandru Marinković koji je u bekstvu, kao neposrednom izvršiocu za koga je utvrđeno da je ubacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović za koga je utvđeno da je kao posrednik pronašao izvršioca ovog krivičnog dela.

Zatvor bivšem predsedniku beogradske opštine Grocka zbog paljenja kuće novinara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Za sud bez značaja što je Jovanović novinar

Sudija Slavko Žugić rekao je obrazlažući presudu da Jovanoviću nije upaljena jahta ili vikendica, već dom, što je osnovno ljudsko pravo predviđeno i evropskim konvencijama. On je naveo da Jovanović nije imao gde da prespava naredne noći.

Međutim, u obrazloženju presude se ne navodi da je Milan Jovanović novinar.

"Ovo krivično delo ne zahteva utvrđivanje zanimanja oštećenog“, rekao je sudija.

On je naveo tokom obrazlaganja presude da je krivično delo učinjeno sa umišljajem, da je optužnica dokazana a kazne izrečene u propisanim granicama.

Sudija Slavko Žugić je rekao i da je prošao trnovitim putem kroz ovaj postupak navodeći da je odbrana sve vreme sprovodila opstrukciju postupka.

Dodao je da će zbog vređanja lične časti i ugleda suda pokrenuti odgovarajuće pravne postupke.

"Moje mišljenje je da ste delovali kao ekipa", rekao je sudija govoreći o ponašanju branioca tokom postupka.

Sudja je naveo i da su pojedini branioci tvrdili da se postupak vodi po nalogu predsednika države Aleksandra Vučića.

U tom trenutku većina branilaca i Simonović su napustili sudnicu.

Sudija Žugić je takođe rekao i da nije zadovoljan što je oštećeni Milan Jovanović u medijskim nastupima nakon sudskih pretresa pitao ko štiti Simonovića. Sudija je naveo da Simonovića nije štitilo ni tužilaštvo ni on što se, kako je rekao, i vidi iz presude.

Materijalna šteta prouzrokovana paljenjem kuće procenjena je na više od četiri miliona dinara. Oštećeni Jovanović može da je potražuje u parničnom postupku.

Jovanović zadovoljan, tužilac će tražiti maksimalnu kaznu

Tužilac Predrag Milovanović izjavio je novinarima ispred Palate pravde da je izrečena kazna "mala pobeda institucija", ali da treba sačekati da presuda postane pravosnažna.

On je naveo da je zadovoljan nekim delovima presude, ali je najavio da će se žaliti na visinu kazne Simonoviću podsećajući da je tražio maksimalnu kaznu od osam godina.

"Nadam se da se ovo više nikada neće ponoviti, da će ovo biti snažna odvraćajuća poruka nakon što bude, nadam se, pravosnažno okončan osuđujućim presudama ovaj postipak", rekao je tužilac Milovanović.

Oštećeni Milan Jovanović, nakon dve godine od kada mu je zapaljena kuća, kaže da se nada da je ova presuda "vesnik slobode medija u Srbiji".

"Očigledno je da naručioca ovog dela nije zaštitila partijska knjižica", poručio je Jovanović.

On je ocenio i da bi postupak otišao "ko zna kojim tokom" da nije bio u centru pažnje svih novinara kako u Srbiji tako i u svetu.

"Žao mi je što mi se ovo dogodilo, ali prihvatam da budem žrtva s tim da vama mlađima sutra bude bolje u vašem radu, da ne morate da strepite za ono što radite", poručio je Jovanović okupljenim novinarima.

On i danas, kako kaže, ima policijsku zaštitu.

Jovanović je, osvrćući se na sudijine reči, rekao da u svojim izjavama posle glavnih pretresa nije rekao da je Simonović zaštićen u tom postupku, već ranije, kada je podnosio brojne krivične prijave protiv Simonovića tereteći ga za navodne malverzacije a po kojima se, kaže, nije postupalo.

Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik opštine Grocka i nekadašnji član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kao ni njegovi branioci nisu se obraćali medijima nakon izlaska iz suda.

Branilac Dragoljuba Simonovića, Ivica Vuković, najavio je za TV N1 žalbu na prvostepenu presudu.

„Očekujem oslobađajuću presudu za mog klijenta, za ostale okrivljene ne bih da se izjašnjavam o njima, ali ono što je u ovom postupku dokazano i ono što je u medijima prikazano su dve dijemetralno suprotne strane“, ocenio je Vuković.

Novinarska udruženja pozdravila presudu

Predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao je da je učinjeno "najviše što je moguće u ovom trenutku".

On je ocenio da je jedan od heroja ovog suđenja sam sudija koji je "uspeo da se izbori sa tolikom opstrukcijom".

"I veoma je važno što je to sada rekao na kraju suđenja i što će zatražiti određenu vrstu satisfakcije i pravnim putem za sve što je doživeo i što predstavlja ugrožavanje njegovog sudijskog angažamana, ali i sudstva uopšte od strane odbrane i optuženih", rekao je Matić.

On je dodao da mu je žao što u presudi nije istaknuto da je u pitanju novinar jer misli da to daje dodatnu ozbiljnost i težinu ovom slučaju.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je da se nada da će Apelacioni sud pojačati kazne.

"Jer se nepobitno dokazalo da se radi o grupi koja je želela da ugrozi život našeg kolege", naveo je Bodrožić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je ocenio da ova presuda pokazuje da država kad hoće onda i može da zaštiti novinare i da je presuda dobra poruka za sve novinare.

"Treba da budemo jedinstveni i samo jedinstveni možemo da se izborimo sa svim pritiscima i pretnjama", naveo je.

Šta se događalo od paljenja kuće?

Slučaj paljenja kuće novinara lokalnog portala "Žig info", Milana Jovanovića, izazvao je veliku pažnju javnosti.

Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine oko 3.30 sati zapaljena kuća u kojoj su bili njegova supruga i on, kada je u garažu, koja je u sastavu kuće, bačen molotovljev koktel. Jovanović i njegova supruga su uspeli da izađu iz kuće.

Nedugo nakon što mu je zapaljena kuća, nepoznati napadači provalili su i u iznajmljen stan na Banovom brdu gde je Jovanović bio smešten.

Kao nalogodavac paljenja kuće, optužen je Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka u kojoj je i kuća oštećenog Jovanovića. Simonović je uhapšen 25. januara 2019, zbog sumnje da je naložio taj zločin, a na slobodu je pušten 7. marta posle 40 dana u pritvoru.

Da je Simonović uhapšen javnost je obavestio 25. januara 2019. predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Simonović je u to vreme bio predsednik beogradske Opštine Grocka, predsednik Opštinskog odbora i član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke.

Simonović je 15. marta 2019. podneo ostavku na sve funkcije.

"Želim da obavestim javnost da podnosim ostavku na sve funkcije, kako u stranci, tako i u opštini. Takođe, želim da podsetim srpsku javnost da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Ja jesam osumnjičen, ali ne i osuđen", naveo je tada Simonović u saopštenju za medije.

Osim Simonovića, koji je optužen kao nalogodavac paljenja kuće Jovanovića zbog tekstova o njegovom radu dok je bio predsednik opštine Grocka, u ovom procesu kao izvršioci i pomagači optuženi su i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Postupak protiv optuženog za saučesništvo Igora Novakovića sredinom januara ove godine je razdvojen od ostalih nakon što se njegov advokat nije pojavio niti je poslao zamenu na ročištu.

Odbrana je tokom procesa negirala krivicu optuženih i navela da očekuje oslobađajuće presude.

U međuvremenu je procesuirana Bojana Cvetković Šijački koja je priznala da je pomagala u izvršenju krivičnog dela tako što je Marinkovića svojim vozilom dovezla do Jovanovićeve garaže.

Ona je zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela na osnovu koga je osuđena na šest meseci kućnog pritvora uz nošenje nanogice i novčanu kaznu od 50.000 dinara (oko 400 evra).

Milan Jovanović je u izjavi za RSE 2019. godine rekao da očekuje da paljenje njegove kuće dobije pravosudni epilog.

"Zašto su ga (Simonovića) hapsili ako neće dobiti? Čim mi je kuća zapaljena, odmah sam rekao da je to njegovo delo, da on stoji iza toga", rekao je tada Jovanović.

U godišnjem izveštaju organizacije Reporteri bez granica iz aprila 2020. godine Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda. Na 93. mestu od 180 rangiranih zemalja Srbija je slabije rangirana od svih zemalja regiona osim od Crne Gore.

Predsednik Srbije je, komentarišući izveštaj Reportera bez granica 21. aprila 2020. rekao da je o reč o malom padu i pojedinačnom slučaju jer je to posledica, koliko je razumeo, činjenice da još nije doneta presuda u slučaju Milana Jovanovića.

"Biće uskoro presuda za slučaj Milana Jovanovića. Moramo da ga rešimo što pre. Naše pravosuđe ima svoj posao i ono zna kako treba urade to - ja ne mogu da im se mešam", rekao je tada Vučić.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

* Saradnja na tekstu: Maja Živanović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG