Dostupni linkovi

Apelacioni sud u Beogradu o žalbama na presudu za paljenje kuće novinara


Novinar Milan Jovanović na početku suđenja bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, 9. april 2019.
Novinar Milan Jovanović na početku suđenja bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, 9. april 2019.

Apelacioni sud u Beogradu počeo je razmatranje žalbi na presudu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 2018. godine u beogradskom naselju Grocka.

Presudom iz februara 2021. godine, bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora kao naručilac paljenja kuće novinara.

Na osuđujuću presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana.

Na javnoj sednici 14. oktobra, na kojoj je počelo razmatranje žalbi, bili su prisutni i Jovanović i Simonović.

Kako je tekao postupak?

Kuća novinara lokalnog portala "Žig info" Milana Jovanovića u Grockoj zapaljena je u noći 12. decembra 2018. godine, kada su na garažu koja je u sastavu kuće bačeni molotovljevi kokteli.

Jovanović i njegova supruga su uspeli da izađu iz kuće, a u požaru im je uništena skoro kompletna imovina.

Tadašnji predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović optužen je kao nalogodavac paljenja kuće Jovanovića, zbog tekstova o njegovom radu na čelu te opštine. Simonović je uhapšen u januaru 2019, a na slobodu je pušten posle 40 dana, koliko je proveo u pritvoru.

Da je Simonović uhapšen javnost je obavestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Simonović je u to vreme bio i predsednik Opštinskog odbora i član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke.

U martu 2019. podneo je ostavku na sve funkcije.

Prvostepeno suđenje počelo je u maju iste godine, a obeležile su ga uvrede i pretnje koje je Dragoljub Simonović upućivao oštećenima, kao i mnogobrojna odlaganja i oslobođanje funkcije tužioca u tom predmetu.

Sudija Slavko Žugić rekao je obrazlažući presudu u februaru 2021. da Jovanoviću nije upaljena jahta ili vikendica, već dom, što je osnovno ljudsko pravo predviđeno i evropskim konvencijama. Međutim, u obrazloženju presude se ne navodi da je Milan Jovanović novinar.

"Ovo krivično delo ne zahteva utvrđivanje zanimanja oštećenog", rekao je sudija.

Ko su još okrivljeni?

Osim Simonovića, u ovom procesu su kao izvršioci i pomagači optuženi i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Marinkovića, koji je u bekstvu, Drugi osnovni sud osudio je na četiri godine i tri meseca zatvora kao izvršioca koji je ubacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović koji je kao posrednik pronašao izvršioca.

Postupak protiv optuženog za saučesništvo Igora Novakovića je razdvojen od ostalih nakon što se njegov advokat nije pojavio niti je poslao zamenu na ročištu.

U međuvremenu je procesuirana i Bojana Cvetković Šijački koja je priznala da je Marinkovića svojim vozilom dovezla do Jovanovićeve garaže.

Ona je zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu koga je osuđena na šest meseci kućnog pritvora uz nošenje nanogice i novčanu kaznu od oko 400 evra.

Napadu na dom Milana Jovanovića prethodila je serija njegovih istraživačkih tekstova na portalu "Žig info" iz Grocke o malverzacijama i krađama u Železnicama Srbije u vreme dok je Simonović bio generalni direktor, o netransparentnoj i neuspešnoj gasifikaciji opštine Grocka, kao i o sumnjivoj prodaji lokalnog komunalnog preduzeća, a i drugim lokalnim temama koje su ukazivale na korupciju vlasti na čijem je čelu bio Simonović.

Paljenju Jovanovićeve kuće prethodio je i napad na Željka Matorčevića, urednika portala "Žig info" na kome su tekstovi objavljivani.

Matorčević je teško pretučen u oktobru 2018. godine na putu do posla, a napad još nije rasvetljen.

Srbija je u godišnjem izveštaju međunarodne organizacije Reporteri bez granica iz aprila 2021. godine označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti napada na novinare nastavlja i zadržala je 93. mesto među 180 država sveta.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

XS
SM
MD
LG