Dostupni linkovi

Sve tvrdnje o atentatu na predsednika Srbije


Ministar Vulin je 21. januara izjavio da je posredstvom Europola obavešten o uspostavljanju organizovane kriminalne grupe koja ima za cilj atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića (na fotografiji: Vučić na skupu zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, maj 2021.)
Ministar Vulin je 21. januara izjavio da je posredstvom Europola obavešten o uspostavljanju organizovane kriminalne grupe koja ima za cilj atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića (na fotografiji: Vučić na skupu zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, maj 2021.)

Zvaničnici u Srbiji su 24. januara u saopštenjima tražili da država preduzme sve i otkrije ko je nameravao atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prethodno je Vučić, gostujući na privatnoj televiziji Pink, potvrdio da je informacije o planu za njegov atentat dobio od Europola.

U saopštenju regionalne Vlade Vojvodine 24. januara traži se od državnih organa da preduzmu sve i otkriju one koji su pripremali, kako se navodi, ubistvo Vučića.

Prethodno je ministarka energetike Zorana Mihajlović tog jutra izjavila i da pretnje atentatom na predsednika Srbije predstavljaju bezbednosni problem za celu državu.

Mihajlović: Pretnje atentatom na Vučića predstavljaju bezbednosni problem za Srbiju (decembar 2021.)
Mihajlović: Pretnje atentatom na Vučića predstavljaju bezbednosni problem za Srbiju (decembar 2021.)

Informacije o navodnom pokušaju atentata prvi je izneo ministar policije Aleksandar Vulin, koji je 21. januara izjavio da je posredstvom Europola policija jedne evropske zemlje obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) o uspostavljanju organizovane kriminalne grupe „koja za svoj cilj ima ubistvo, odnosno atentat na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“.

Osumnjičen: Zvicer

Kako je objasnio Vulin, nakon provere verodostojnosti informacije zajedno sa predstavnicima Europola, kao i partnerskih službi, pokrenuta je opsežna akcija za utvrđivanje identiteta ove, kako je rekao, zločinačke organizacije.

“Na čelu ove kriminalne organizacije nalazi se crnogorski državljanin Radoje Zvicer, za kim je Srbija već raspisala poternicu, organizator i jedan od vođa kavačkog klana, odgovoran za šverc i ilegalnu prodaju narkotika, ali i organizaciju i naručivanje više ubistava koja su počinjene na teritoriji Republike Srbije, Crne Gore, ali i drugih zemalja”, rekao je ministar policije Srbije.

Da li je Radoje Zvicer organizovao ovu kriminalnu grupu po svom nahođenju, rekao je Vulin, ili zato što je dobio takvo naređenje od svog političkog šefa, “ostaje na istrazi da utvrdi”.

Vulin nije rekao na koga misli kada govori o političkom šefu Radoja Zvicera.

“Do tada, pripadnici MUP-a i Bezbednosno-informativne agencije, o svakom saznaju do kojega budu došli operativnim radom, obaveštavaće Tužilaštvo za organizovani kriminal”, dodao je Vulin.

Tužilaštvo se povodom ovih navoda nije oglašavalo.

Predsednica Vlade Ana Brnabić potvrdila je 21. januara za televiziju Prva da je obaveštena da se sprema atentat na predsednika Srbije, i dodala da je atentat planiran, kako je rekla, za prvu polovinu februara.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je izjavio je da će vojne službe bezbednosti i specijalna jedinica "Kobre" preduzeti sve "da spreče bilo kakvo ugrožavanje predsednika".

Ko je Zvicer?

Za Radojem Zvicerom je Crna Gora 21. maja 2021. godine raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je, sa još devet osoba, formirao kriminalnu organizaciju i izvršio teško ubistvo.

Zvicer se medijima pominje kao jedan šefova “kavačkog klana”, jednog od dva kotorska klana iz Crne Gore.

Zvicer je i sam preživeo atentat, u Ukrajini u maju 2020. godine, kada su na njega prema informacijama ukrajinske policije, pucala četvorica egzekutora, dvojica iz Srbije i dvojica iz Crne Gore.

Zvicera, koga su tom prilikom pogodila tri metka u grudi, kako su preneli mediji spasila je supruga, Tamara Zvicer, koja je nakon što je joj je suprug napadnut uzvratila vatru iz ručnog oružja.

Pominjanja atentata u 2021. godini

Od kada je 2012. godine postao prvi potpredsednik vlade, zatim za tri godine mandata kao predsednik Vlade, sve do januara 2022. godine kada je već gotovo pet godina predsednik države, mediji su izvestili o pet navodnih atentata na Aleksandra Vučića.

Vučić je na pitanje novinara na godišnjoj konferenciji za novinare, o atentatima na njega u 2021. godini, rekao da ne zna ni za jedan slučaj.

“Kažete, bili su pokušaji atentata, ne znam ni za jedan. Da li neki misle, da su neki planirali ili nisu atentat, da li su dobili informacije iz bezbednosnih službi da je bilo ideja i planova... Pa njihov posao je da to spreče, to je sasvim moguće. Ne vidim šta je tu vas pogodilo, to što im nije uspeo atentat, ili to što su, mislite, nekome podizali rejting pokušajima atentata?”, rekao je Vučić novinarima 29. decembra 2021. godine.

Belivukov snajper

Nakon hapšenja Veljka Belivuka, 4. februara 2021. godine, koji je u medijima opisivan kao blizak “kavačkom” kriminalnom klanu, a optuženog za teška ubistva, iznude, otmice i trgovinu drogom, pronađena je kod pripadnika grupe i snajperska puška, sa municijom.

Ministar Vulin je dva dana kasnije, 6. februara, izjavio da je u grupi Veljka Belivuka bilo više lica koje su se obučavala za upotrebu snajperske puške.

“Snajper se koristi za likvidaciju važnih meta, nekih kojima možda ne možete tako lako da priđete, a to su obično predstavnici države", rekao je tada Vulin.

Nakon hapšenja Veljka Belivuka, 4. februara 2021. godine (na fotografiji), koji je u medijima opisivan kao blizak “kavačkom” kriminalnom klanu, pronađena je kod pripadnika grupe i snajperska puška, sa municijom.
Nakon hapšenja Veljka Belivuka, 4. februara 2021. godine (na fotografiji), koji je u medijima opisivan kao blizak “kavačkom” kriminalnom klanu, pronađena je kod pripadnika grupe i snajperska puška, sa municijom.

“Da ste ga ubili (vi) biste paralisali čitavu državu i uveli je u tešku političku nestabilnost, u potpunosti možda i zaustavili borbu protiv mafije...Jedini čovek čija bi smrt zaustavila borbu protiv mafije, bio bi Aleksandar Vučić”, rekao je tada Vulin.

Kako je naveo, bezbednost predsednika Srbije ugrožena je jer se sukobio, kako kaže ministar Vulin, sa najmoćnijim kriminalcima u Evropi.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i još 29 koja je stupila na snagu 11. novembra 2021. godine, ne navodi se pokušaj ubistva predsednika Vučića.

Brnabić o atentatu na Vučića u januaru 2021.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 24. oktobra 2021. godine da je prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, u centru Beograda, u januaru 2021. godine, bio pripreman atentat na predsednika Vučića.

„Kada bi streljali Vučića, oni bi pravili narativ da je to prirodno - ko zna u šta je sve umešan i on i njegova porodica. Mnogo toga je bilo u MUP. Monstruozno koliko je bila dobro povezana ta mreža“, istakla je Brnabić.

Kako je rekla tom prilikom, nadležne službe se bave tim slučajem.

“Neće biti zaštićenih, bez obzira na ime, prezime, funkciju i stranačku pripadnost“, rekla je tada predsednica Vlade Srbije.

"Planirano je (ubistvo Vučića) dugo i detaljno. Formirane su paralelne strukture u MUP-u i vođene kampanje u tajkunskim medijima, koje su prenosili mediji u regionu, kako bi Vučića dehumanizovali i od njega i njegove porodice napravili kriminalni klan", rekla je tada Brnabić za televiziju Pink.

Predsednica Vlade nije iznela više detalja o ovom slučaju, a nema informacija kako je Tužilaštvo postupalo u ovom slučaju, odnosno, da li je izvršilo istragu.

Istraga iz 2016. - oružje u Jajincima

U šumi u Jajincima, prigradskom naselju nekih petnaest kilometar južno od Beograda, u blizini porodične kuće roditelja Aleksandra Vučića, pronađen je 2016. godine, kako su mediji preneli “arsenal” oružja i sanduci sa municijom.

Javni servis Radio-televizija Srbije (RTS) objavio je tada da je pronađena zolja (ručni protiv-oklopni raketni bacač), četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetra, nekoliko metaka za automatsko naoružanje, i između 10 i 15 metaka nepoznatog kalibra.

RTS je preneo da je su oružje i municija pronađeni nekoliko stotina metara od porodične kuće porodice Vučić.

Vučić je tada, 2016. godine, bio predsednik Vlade Srbije, a ministar unutrašnjih poslova bio je Nebojša Stefanović, trenutno ministar vojni.

Nekoliko dana kasnije, u okviru istrage atentata na Vučića, mediji su preneli da je policija na Novom Beogradu otkrila i ukradeno vozilo „reno megan“ puno oružja.

Stefanovic: Oružje se nalazilo “na idealnom mestu za napadača“ (februar 2016.)
Stefanovic: Oružje se nalazilo “na idealnom mestu za napadača“ (februar 2016.)

U ovom vozilu su pronađeni revolver, hekler (automatski pištolj), veća količina municije, dva puta po 200 grama eksploziva TNT i dva mobilna telefona koja mogu da budu iskorišćena kao detonatori za daljinsko aktiviranje eksploziva.

Tada ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rekao je za RTS da se oružje nalazilo “na idealnom mestu za napadača”.

“Premijer (tada Vučić) je na bezbednoj lokaciji”, rekao je Stefanović 2016. godine.

„U prečniku od jednog kilometra (oko sela Jajinci) u danu pronalaska arsenala oružja i dva dana pre toga, našlo se 97 bezbednosno interesantnih lica visokog nivoa, što je mnogo neuobičajeno”, rekao je ministar Stefanović početkom novembra 2016. godine.

I ovaj slučaj ostao je bez sudskog ishoda.

Kako je preneo portal Insajder, Više javno tužilaštvo je u avgustu 2017. godine, odlučilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka u slučaju Jajinci.

Napad na Vučića u Potočarima

Vučić je, dok je bio predsednik Vlade Srbije, napadnut u Potočarima 11. jula 2015. godine, prilikom obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

"U jednom trenutku sam pogođen kamenom u usnu, ništa strašno, naočare su mi pale i slomljene su", rekao je Vučić posle incidenta.

Potočari: Napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Pa ipak, deo medija u Srbiji odmah je označio ovaj incident kao atentat: “Atentat na Vučića u Srebrenici”, “Pokušano ubistvo Vučića u Potočarima”, neki su od tadašnjih naslova.

U tom momentu ministar vojni, Aleksandar Vulin, pet godina nakon incidenta kritikovao je vlasti Bosne i Hercegovine, 2020. godine, jer nisu pronađeni, kako je rekao, nalogodavci i izvršioci pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici.

"Prošlo je pet godina od pokušaja ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici. Niko nije uhapšen ni osuđen. Niko se od bošnjačkih političara nije izvinio ili pokazao žaljenje, ćutali su baš kao što su mirno posmatrali kako rulja napada premijera Srbije", rekao je Vulin, kako je tada navedeno u saopštenju ministarstva odbrane od 11. jula 2020. godine.

Premijer Srbije ubijen 2003.

U Beogradu je 12. marta 2003. godine, pre gotovo 19 godina, izvršen atentat na premijera Srbije i lidera Demokratske stranke, Zorana Đinđića.

Đinđić je ispred ulazu u zgradu Vlade Srbije, a zbog organizovanja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, Milorad Ulemek zvani Legija, sa Zvezdanom Jovanovićem, kao neposrednim izvršiocem.

Još uvek nije otkrivena politička pozadina ubistva Zorana Đinđića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG