Dostupni linkovi

Brnabić: Planirano Vučićevo ubistvo na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji


Premijerka Srbije nije navela detalje i zašto tužilaštvo nije pokrenulo postupak protiv odgovornih.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji 27. januara ove godine u Beogradu bilo planirano ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Planirano je dugo i detaljno. Formirane su paralelne strukture u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i vođene su kampanje u tajkunskim medijima, koje su prenosili mediji u regionu kako bi Vučića dehumanizovali i od njega i njegove porodice naprvili kriminalni klan", rekla je Brnabić 24. oktobra za releviziju Pink.

Premijerka Srbije nije navela detalje i zašto tužilaštvo nije pokrenulo postupak protiv odgovornih.

Ona je rekla da se nadležne službe bave tim slučajevima i da neće biti zaštićenih, bez obzira na "ime i prezime, funkciju i stranačku pripadnost".

Premijerka je navela da su navodi o prisluškivanju Vučića i afera Jovanjica "pokušaji državnog udara".

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u januaru pokrenulo predistražni postupak zbog neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je sam Vučić izjavio, sumnja se da su ga prisluškivale domaće službe.

Ingerenciju nad tim službama ima Ministarstvo unutrašnjih poslova na čijem je čelu od 2014. do 2020. bio Nebojša Stefanović, kada je imenovan za ministra odbrane Srbije. Na toj funkciji se nalazi i danas.

Stefanović je više puta izjavio da nikada nije učestvovao "u bilo kakvim aktivnostima koje bi ugrozile niti predsednika Aleksandra Vučića niti članove njegove porodice".

Za aferu prisluškivanja predsednika vezivalo se i ime nekadašnje državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović, koja je uhapšena 15. oktobra.

U medijima je u januaru preneto da je Hrkalović jedna od saslušanih u aferi prisluškivanja predsednika Srbije. Te navode MUP i tužilaštvo nisu ni potvrdili, ni demantovali, a Dijana Hrkalović se o tome nije javno izjašnjavala.

Afera "Jovanjica" pokrenuta je u novembru 2019. godine kada je policija na tom poljoprivrednom dobru organske hrane, čiji je većinski vlasnik Predrag Koluvija pronašla 1,6 tona marihuane.

Jednom od dve optužnice u ovom slučaju, koji je još uvek u fazi suđenja, obuhvaćeno je osam osoba među kojima su pripadnici policije, Bezbednosno informativne agencije i Vojno obaveštajne agencije koji su optuženi da su bili "prsten zaštite" vlasniku ovog poljoprivrednog dobra.

Prvooptuženi u ovom slučaju Predrag Koluvija nalazi se u kućnom pritvoru nakon što mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor u kojem se nalazio od 2019. godine, a 1. oktobra dao je intervju koji je vodio njegov advokat i član predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

Ovaj slučaj je u pažnju javnosti došao i zbog navoda dela opozicije i medija da su najviši državni funkcioneri povezani sa "Jovanjicom". Vlasti u Srbiji su takve navode odbacile.

XS
SM
MD
LG